Κυριακή 7 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΣΟΥΔΑ

(Εξω οι Γιάνκηδες)

ΤΗΝ ώρα, που το δίμηνο αγωνιστικό πρόγραμμα της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) με επιτυχία και μαζική συμμετοχή προχωρά και τούτη τη βδομάδα, στις 14 του Μάη, με τη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, φτάνει στην αποκορύφωσή του. Θεοσκότεινος ο ορίζοντας με τους Αμερικανούς δολοφόνους των λαών έτοιμους να διαπράξουν νέο αποτρόπαιο έγκλημα με την πολεμική επέμβασή τους τώρα στο Ιράν.

ΤΟ ΔΙΜΗΝΟ της ΕΕΔΥΕ έχει μαζικά προχωρήσει. Στην Κρήτη, το μεγαλύτερο νησί μας, με την πανάρχαια ιστορία της, αλλά και την τελευταία που όλοι, ο λαός, νέοι και γερόντια, ακόμη κι οι γυναίκες με τα παμπάλαια όπλα τους, χτύπησαν τα χιτλερικά θεριά, με τη φωτιά και το σίδερο, πήραν μια πρώτη πικρή γεύση για τα άγνωστα που τους καρτερούσαν. Αυτά τη στιγμή που οι ναζί θα επιχειρούσαν την έφοδό τους με τα αεροπλάνα τους, τα «Στούκας».

ΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ Ειρήνης της Κρήτης σε κοινή ανακοίνωσή τους απευθύνουν κάλεσμα στο λαό, σ' όλους, να πάρουν μέρος και με την αγωνιστική παρουσία τους στην παγκρήτια πορεία στη Βάση της Σούδας. Το πρωί της ερχόμενης Κυριακής, το μαχητικό αγωνιστικό κάλεσμα για την Παγκρήτια πορεία.

ΣΗΜΕΡΑ η ιδιαίτερη αναφορά στα Χανιά και μάλιστα στη Σούδα γίνεται για το ρόλο της, τη σημασία της, στα όλα όσα έχει καταγράψει και το ρόλο που διαδραμάτισε στα χρόνια, που δουλεύει με τις γνωστές συμφωνίες.

Η ΒΑΣΗ της Σούδας: Το ορμητήριο για την όποιας μορφής και έκτασης πολεμική και τρομοκρατική επιχείρηση των ΗΠΑ. Κι ο ρόλος αυτός παίχτηκε με τους Γιάνκηδες να είναι μεγάλη θανάσιμη απειλή για τους λαούς της ευρύτερης περιοχής, αλλά και θανατερός καθημερινός κίνδυνος για τους κατοίκους της Κρήτης.

ΠΑΝΕ πολλά χρόνια από τότε. Οι βάσεις με τις διαβόητες «συμφωνίες» καρφώθηκαν πάνω στη γη μας. Κι η Σούδα, ο μεγάλος αυτός θαλάσσιος φυσικός χώρος, ο μεγάλος ναύσταθμος και τ' αφεντικά οι Αμερικάνοι και το ΝΑΤΟ. Από τότε κι έπειτα η Σούδα έγινε το πολεμικό τους ορμητήριο. Κι οι Κρητικοί ζούνε κάθε μέρα με το φόβο πως είναι ενδεχόμενο να τους πλήξει μια τυχόν γκανγκστερική δική τους επιχείρηση, αλλά κι ένα βλήμα να τους πλήξει.

ΘΥΜΑΜΑΙ την πρώτη φορά που για δημοσιογραφική δουλιά έφθανα χαράματα κι είχα από πλοίο τη θέαση ολόκληρης της Σούδας. Στο ίδιο κατάστρωμα οι μαθητές και οι μαθήτριες κάποιου Γυμνασίου της Αθήνας. Η ετήσια εκδρομή τους κι η επιλογή, η προτίμηση, και τότε η Κρήτη, με τόπο εκκίνησης τα Χανιά.

ΤΑ παιδιά παρατηρούν όλα όσα χαράματα μπορούν να δουν και ζητούν από το συνοδό καθηγητή τους να τους εξηγήσει ακόμη και μερικά περισσότερα. Είναι εκείνοι που έχουν ζήσει τις μεγάλες διαδηλώσεις κι έχουν ακούσει το σύνθημα «Εξω οι βάσεις από την Ελλάδα».

ΣΤΗΝ πατρίδα μας οι ηλιακτίνες αποκαλύπτουν αυτό το παράλογο, δίπλα στην ομορφιά της ζωής να 'χουν οι Γιάνκηδες φυτέψει το θάνατο, με τα σύνεργα του θανάτου, τον πυρηνικό όλεθρο. Αφεντικά αυτοί πάνω στα δικά μας χώματα.

ΕΙΝΑΙ θρασύτατοι και προκλητικοί οι Γιάνκηδες, Λένε: «Η γη σας είναι δικό μας "οικόπεδο"». Και μάλιστα το πιο «πολύτιμο» που έχουμε στην Ευρώπη... Αλλωστε (το 'πε παλιά ο Ντιν Ατσεσον) «δεν πρόκειται για κλεψιά. Το πολύ πολύ που μπορεί να υποστηρίξει κανείς είναι ότι αγοράσαμε τη χώρα σας. Προσφέρθηκε για πούλημα από "Ελληνες"».

Η ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ Ελλάδα έστειλε το μήνυμα, το βροντοφώναξε στους δρόμους της πρωτεύουσας, σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Το 'γραψαν στο Μέγαρο Μουσικής οι 30 αίλουροι, νιάτα του ΚΚΕ, σ' απόσταση ανάσας από την πρεσβεία σας στην Αθήνα. Κι έφτασε λιτό και λιγόλογο στης οικουμένης τα άκρια. Και θα τα λέμε ώσπου να φύγετε και να κλείσουν οι Βάσεις. Να πάτε μακριά κι αλάργα. Είσαστε για τους λαούς και τον άνθρωπο, τον όπου Γης, συμφορά και θάνατος. Μακριά οι φονιάδες από την πατρίδα μας.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ