Σάββατο 6 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΑΡΙΣΑ
Η Κούβα δεν πρόκειται να σκύψει το κεφάλι

Eurokinissi

Μια υπόσχεση προς τη χειμαζόμενη ανθρωπότητα: Η Κούβα δεν πρόκειται να σκύψει το κεφάλι στους ιμπεριαλιστές!

Μια απαίτηση από εχθρούς και «άσπονδους φίλους»: Να σεβαστούν την επιλογή του κουβανέζικου λαού!

Μια παράκληση προς τον ελληνικό λαό: Να συνεχίσει την αλληλεγγύη του στην Κουβανέζικη Επανάσταση!

Αυτή ήταν η ομιλία της Αλέιδα Γκεβάρα, χτες, στη Λάρισα, στην εκδήλωση που διοργάνωσαν το Παράρτημα του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, το Εργατικό Κέντρο της πόλης και η Επιτροπή Ειρήνης του νομού και την οποία προλόγισε, εκ μέρους των διοργανωτών, ο Γ. Λαμπρούλης, μέλος της διοίκησης του Συνδέσμου, ενώ παρών ήταν και ο πρέσβης της Κούβας στη χώρα μας, Ερμες Χερέρα Χερνάντες.

Η κόρη του θρυλικού Τσε μίλησε με λόγια απλά, κατανοητά και μεστά, πείθοντας τους Λαρισαίους, οι οποίοι γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα του «Φρουρίου», για το δίκιο της πατρίδας της, την αισιοδοξία του λαού της, τη δύναμη της Επανάστασης. Και τους συγκίνησε πολύ όταν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, μίλησε για τον πατέρα της κι εκμυστηρευόμενη τις θύμησές της απ' αυτόν, είπε ότι ήταν πραγματικός άνθρωπος, που ήξερε ν' αγωνίζεται και ν' αγαπάει και θύμισε τα δικά του λόγια, που ήταν: «Οι πραγματικοί επαναστάτες είναι ανθρώπινα όντα πολύ ρομαντικά».

Η Αλέιδα Γκεβάρα στάθηκε ιδιαίτερα στον αποκλεισμό που επιβάλλουν στην Κούβα οι ΗΠΑ και στα προβλήματα που αυτός δημιουργεί στον κουβανέζικο λαό. Ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα - όπως η απαγόρευση σε εταιρίες να πουλούν φάρμακα στη χώρα της - για να δείξει τη βαρβαρότητα με την οποία συμπεριφέρονται οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές προς το λαό της. Ταυτόχρονα, εξέφρασε την αγανάκτηση των Κουβανών για την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία, με πρόσχημα την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τιμωρεί την Κούβα, επειδή υπερασπίζεται την κυριαρχία της και επιμένει στο σοσιαλισμό.

Δεν παρέλειψε, βεβαίως, να τονίσει ότι η χώρα της «έμαθε να αμύνεται» και καταφέρνει να ξεπερνάει μόνη της τα προβλήματα. Συνάμα, επισήμανε την αξία και τη σημασία της αλληλεγγύης όλων των λαών προς τον κουβανικό λαό. Μια αλληλεγγύη που δεν πρέπει να μένει στο επίπεδο των «καλών προθέσεων», αλλά να παίρνει συγκεκριμένο περιεχόμενο, να γίνεται ανθρώπινη θέληση και παγκόσμια συνείδηση. Μια αλληλεγγύη την οποία η Κούβα τη χρειάζεται όχι μόνο για την ίδια, αλλά και για να φέρει εις πέρας το διεθνιστικό της χρέος, που συνεχίζει να το επιτελεί, με συνέπεια και ζήλο.

Και η Αλέιδα Γκεβάρα αναφέρθηκε στη διεθνιστική βοήθεια που προσφέρει η Επανάσταση και ο κουβανικός λαός στους λαούς της Λατινικής Αμερικής, προωθώντας προγράμματα για την Υγεία - αυτό το διάστημα υπάρχει σε εξέλιξη πρόγραμμα για τη χειρουργική αντιμετώπιση οφθαλμολογικών παθήσεων για έξι εκατομμύρια Λατινοαμερικανούς και, ήδη, Κουβανοί γιατροί έχουν εγχειρήσει, εντελώς δωρεάν, πάνω από 260.000 άτομα - και για την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού στους πληθυσμούς των ιθαγενών.

Η κόρη του Τσε μίλησε με σεμνότητα για τα επιτεύγματα της Κουβανέζικης Επανάστασης, σημειώνοντας ότι πολλά μπορούν και πρέπει να καλυτερέψουν στην Κούβα - «κανένα ανθρώπινο έργο δεν είναι τέλειο», είπε - αλλά τόνισε ότι ο λαός της δεν πρόκειται να σκύψει το κεφάλι στους εχθρούς της πατρίδας της. «Κάποιοι - είπε - μας εμφανίζουν σαν "κακό παράδειγμα", επειδή θέλουμε να είμαστε οι ιδιοκτήτες αυτών που παράγουμε. Η γη της Κούβας δε διακυβεύεται, δεν πωλείται, γιατί είναι κληρονομιά του λαού μας. Ζητάμε να έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε τα δικά μας λάθη και να έχουμε τους δικούς μας θριάμβους και δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε. Η Κούβα θα είναι πάντα μια ανοιχτή αγκαλιά για τον κόσμο κι όποιος έρθει εκεί θα βρει τη φιλία και την αλληλεγγύη, θα είναι πάντα καλοδεχούμενος σαν αδελφός, αλλά δε θα επιτρέψουμε ποτέ σε κανέναν να μας υπαγορεύσει τη δική μας ελευθερία».

Και υπενθύμισε τα λόγια του Χοσέ Μαρτί, που έλεγε: «Οι κακοί θριαμβεύουν όταν οι καλοί σκύβουν το κεφάλι».

Θα συνεχίσουμε

Το τέλος της ομιλίας της έγινε μέσα σε θύελλα χειροκροτημάτων κι ακολούθησαν ερωτήσεις στις οποίες απάντησε η Αλέιδα Γκεβάρα. Σε ερώτηση για το μέλλον της Κούβας, μετά τον Φιντέλ Κάστρο, απάντησε: «Πώς μπορείτε να φανταστείτε ότι μία χώρα μπορεί ν' αντιστέκεται τόσα χρόνια, επειδή υπάρχει μόνο ένας άνθρωπος; Αναμφίβολα ο Φιντέλ Κάστρο είναι πολύ σημαντικός. Πολλοί άνθρωποι στην Κούβα τον λατρεύουν και θα 'θελαν να διαρκέσει για μια ζωή, για να τον έχουν κοντά, αλλά ο νόμος της ζωής είναι αβίαστος. Ο λαός της Κούβας, που έχει ξεκινήσει να ετοιμάζεται, έμαθε αυτό που πραγματικά θέλει από τη ζωή και για να μπορέσει ν' αντισταθεί όλα αυτά τα χρόνια, σημαίνει ότι υπάρχει μια σοσιαλιστική συνείδηση. Κι όταν δε θα υπάρχει ο Φιντέλ Κάστρο, πρέπει να συνεχίσει μπροστά. Σίγουρα θα μας λείψει, πάρα πολύ, όμως είμαστε ένας λαός που έχουμε αποφασίσει να βαδίσουμε σε ένα δρόμο. Κι επιπλέον, γνωρίζει πολύ καλά ο λαός της Κούβας πως θα ήταν τότε έλλειψη σεβασμού σ' έναν άνθρωπο που του έχει μάθει να ζει με αξιοπρέπεια, αν εγκαταλείψει την προσπάθεια αυτής της ζωής που έχει καταφέρει με τόσους αγώνες».

Οσον αφορά στην ερώτηση αν υπάρχουν τα κατάλληλα στελέχη να διαδεχτούν τον Φιντέλ, όταν αυτός φύγει από τη ζωή, σημείωσε: «Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός από τον άλλο. Δεν έχουμε άλλο Φιντέλ Κάστρο κρυμμένο, πουθενά. Αλλά υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, γυναίκες και άντρες, στην Κούβα, που είναι νέοι και έχουν δοκιμαστεί πάρα πολύ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ