Πέμπτη 29 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΛ
Στην ίδια αντιαλιευτική «ρότα»

Τον αφανισμό των μικρομεσαίων ψαράδων «διαπραγματεύτηκαν», για ακόμα μια φορά, η κυβέρνηση και οι επιτελάρχες του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών. Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας, ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ εκπροσώπων της χώρας μας και της Επιτροπής της ΕΕ και «το συνολικό σχέδιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας (ΕΠΑΛ), στα πλαίσια του 3ου ΚΠΣ, έγινε αποδεκτό».

Βέβαια, στη λακωνικότατη ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας, το μόνο που αναφέρεται είναι ότι «θα γίνουν σε υπηρεσιακό επίπεδο του υπουργείου και της Επιτροπής ΕΕ οι απαραίτητες γραπτές διευκρινίσεις και το όλο πρόγραμμα θα είναι έτοιμο για την εφαρμογή του με την τελική έγκριση». Οσο για το κονδύλι που θα διατεθεί, σημειώνεται απλά πως ανέρχεται σε 165 δισ. δραχμές, χωρίς περαιτέρω στοιχεία για τον καταμερισμό των χρημάτων.

Ωστόσο, οι στόχοι αυτού του προγράμματος φάνηκαν καθαρά και από τον καταμερισμό των κονδυλίων του ΕΠΑΛ 1994 - '99. Από το συνολικό ποσό που διατέθηκε, τη «μερίδα του λέοντος» πήραν οι ιδιώτες μεγαλο-υδατοκαλλιεργητές (προγράμματα για ιχθυοτροφεία, για εμπορία - μεταποίηση ιχθυοκομικών προϊόντων κ.ά.) και αμέσως μετά ακολουθούσαν τα κονδύλια για την απόσυρση των αλιευτικών σκαφών. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι, στα πλαίσια του ΕΠΑΛ, ο στόλος της χώρας μας πρέπει να μειωθεί κατά 40% μέχρι το 2001 και ιδιαίτερος στόχος είναι η μέση και η παράκτια αλιεία, στα πλαίσια των επιταγών της ΕΕ για μείωση του κοινοτικού αλιευτικού στόλου, στο όνομα, δήθεν, της προστασίας των ιχθυοαποθεμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ