Παρασκευή 12 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΠΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Πολιτική εξαφάνισης από κυβέρνηση και καπνεμπόρους

Περιοδείας στελεχών της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας που είχαν συναντήσεις με καπνοπαραγωγούς και φορείς της περιοχής

Πάνω από 80% αναμένεται να μειωθεί η καπνοκαλλιέργεια στην επαρχία Ελασσόνας, στη νέα καλλιεργητική περίοδο!. Πέρσι είχαν καλλιεργηθεί 16.000 στρέμματα με καπνό, ενώ για φέτος ο σπόρος που έχει παραγγελθεί αντιστοιχεί σε 7.000 στρέμματα και οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι, τελικά, θα σπαρούν περί τα 3.000 στρέμματα. Αυτή η εξέλιξη οδηγεί στην εξαφάνιση μιας δυναμικής καλλιέργειας της Ελασσόνας, από την οποία «ζει» και κινείται η τοπική οικονομία.

Οι καπνοπαραγωγοί αναγκάζονται να παρατήσουν τον καπνό, καθώς αντιλαμβάνονται ότι, με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, δεν μπορούν, πια, από την καλλιέργειά του, να εξασφαλίσουν εισόδημα με το οποίο μπορούν να ζήσουν και δεν έχουν μέλλον. Βλέπουν, άλλωστε, ότι σημειώνεται μεγάλη πτώση της τιμής που προσφέρουν οι καπνέμποροι, ιδιαίτερα για τις ποικιλίες «Μπασμάς», «Βιρτζίνια» και «Μαύρα Ελασσόνας», ενώ ούτε καλλιέργεια της ποικιλίας «Κατερίνης» τους συμφέρει, καθώς, παρά την εκτίμηση για ικανοποιητικές τιμές, η αναμενόμενη μείωση της παραγωγής, σε συνδυασμό με τη μείωση της ποσόστωσης, θα οδηγήσει σε συρρίκνωση του εισοδήματος.

Ολα αυτά τα προβλήματα αναδείχτηκαν στη διάρκεια της περιοδείας στελεχών της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, (ΕΟΑΣΛ) - συμμετείχαν ο πρόεδρός της Ρίζος Μαρούδας, ο γραμματέας της Χαρ. Αρχοντής και ο Κ. Δραγατογιάννης, μέλος της ΕΕ - που είχαν συναντήσεις με καπνοπαραγωγούς και εκπροσώπους φορέων της περιοχής.

Η αντιπροσωπεία της ΕΟΑΣΛ επικοινώνησε και με τον πρόεδρο της Ενωσης Συνεταιρισμών Ελασσόνας, Κ. Αδάμο, θέτοντάς του το ζήτημα της παράνομης παρακράτησης για τις δηλώσεις ενεργοποίησης των δικαιωμάτων της νέας ΚΑΠ και ζητώντας από την Ενωση να παραλαμβάνει τις δηλώσεις χωρίς να παίρνει χρήματα από τους παραγωγούς, να επιστρέψει την παρακράτηση σε όσους την κατέβαλαν και να διεκδικήσει τα έξοδα για τη διαδικασία ενεργοποίησης των δικαιωμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως, άλλωστε, ορίζει και ο σχετικός κανονισμός. Ο Κ. Αδάμος δεσμεύτηκε ότι θα θέσει το αίτημα της ΕΟΑΣΛ στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ της Ενωσης.

Σύσκεψη στην Αθήνα

Η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ από την κυβέρνηση οδηγεί την καπνοκαλλιέργεια στη δραματική συρρίκνωση, αλλά στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης γίνονται κάτι συσκέψεις κοροϊδία με θέμα τη διαμόρφωση της εθνικής μακροχρόνιας στρατηγικής για τον καπνό στη χώρα... Μια τέτοια έγινε και χτες και στη συνέχεια ανακοινώθηκε η μετατροπή των ομάδων παραγωγών σε πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς ανά νομό, η εφαρμογή συμβολαίων καλλιέργειας και οι συνήθεις κυβερνητικές κορόνες για μείωση του κόστους παραγωγής και προβολή του προϊόντος. Οπως εκτιμούσαν χτες μετέχοντες στη σύσκεψη είναι ζήτημα αν φέτος η παραγωγή καπνού ξεπεράσει τους 30.000 τόνους και όσοι έχουν φυτέψει και ετοιμάζονται να φυτέψουν, είναι εντελώς ξεκρέμαστοι και θα γίνουν έρμαια των κερδοσκοπικών ορέξεων των καπνεμπόρων - πολυεθνικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ