Παρασκευή 12 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αραβικό «άρωμα»... κερδών

Αισιόδοξος για μπίζνες ελληνικών επιχειρήσεων με το αραβικό μεγάλο κεφάλαιο, εμφανίστηκε ο υπουργός Ανάπτυξης

Μεγάλες προσδοκίες καλλιεργεί η κυβέρνηση μετά την «αραβική περιοδεία» στις χώρες του Περσικού Κόλπου και την επίσκεψη στην Αίγυπτο. Στο συνολικό απολογισμό που έκανε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης, Δ. Σιούφας, δόθηκε έμφαση στις ενδεχόμενες επιχειρηματικές ευκαιρίες, καθώς η κυβέρνηση επιμένει να αξιολογεί την πολιτική της με κριτήριο τις θετικές ή μη επιπτώσεις στα κέρδη, ενώ οι εργαζόμενοι καλούνται να υποστούν θυσίες για να πολλαπλασιάσουν τα επιχειρηματικά οφέλη.

Η πολιτική στόχευση στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι η ενίσχυση των οικονομικών δεσμών με τις αραβικές χώρες ώστε η Ελλάδα να καταστεί πύλη εισόδου των χωρών του Κόλπου και να εγκαταστήσουν τα... στρατηγεία τους. Παράλληλα εξετάζεται η δραστηριοποίηση ελληνικών εταιριών σ' αυτές, η αύξηση των εξαγωγών και η ενεργειακή συνεργασία.

Η ενεργειακή συνεργασία, έγινε πιο συγκεκριμένη μετά την επαφή με την Αίγυπτο, όπου εξετάζεται:

  • η μετατροπή της Ελλάδας σε χώρα διέλευσης αιγυπτιακού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μέσω του υπό κατασκευή αγωγού Αιγύπτου - Ιορδανίας - Συρίας - Τουρκίας που αναμένεται να λειτουργήσει το 2008
  • εισαγωγή υγροποιημένου και συμπιεσμένου φυσικού αερίου με καράβια
  • σύνδεση των δύο χωρών με υποθαλάσσιο αγωγό, κάτι που παρουσιάζει ιδιαίτερες τεχνικές δυσκολίες.

Ο Δ. Σιούφας επισήμανε ότι η όποια εξέλιξη δε θα επηρεάσει τις σχέσεις της Ελλάδας με Ρωσία και Αλγερία, οι οποίες αποτελούν τώρα τους μοναδικούς προμηθευτές φυσικού αερίου της Ελλάδας, ωστόσο πρέπει να διευρυνθούν οι ενεργειακές πηγές, όπως εξάλλου επισήμανε πρόσφατα και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κ. Ράις.

Με την Αίγυπτο αναμένεται συνεργασία και στον τομέα έρευνας, εξόρυξης και εκμετάλλευσης πετρελαίου, με τα ΕΛΠΕ να παίζουν ρόλο. Σε 15 μέρες θα ανακοινωθεί επίσης η ακτοπλοϊκή σύνδεση των δύο χωρών. Στην Αίγυπτο, ο υπουργός Ανάπτυξης συναντήθηκε και με τον επιχειρηματία που ελέγχει την πλειοψηφούσα μέτοχο της «Tellas», την ιταλική «Wind», ο οποίος ενδιαφέρεται για ποικίλες επενδύσεις στην Ελλάδα. Θα υπάρξουν επίσης ανακοινώσεις για τον τουριστικό τομέα.

Ανακοινώθηκε επίσης ότι στις 9 του Ιούνη θα συνεδριάσει στην ελληνο-ρωσική επιτροπή για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.

Τέλος, υπήρξε και μια ευχάριστη είδηση για ορισμένους ενεργειακούς «σωτήρες» της Ελλάδας, καθώς το Δημόσιο θα χρηματοδοτήσει με 5,3 εκατ. ευρώ 21 έργα (συνολικού προϋπολογισμού 11,8 εκατ. ευρώ) 20 επιχειρήσεων στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και των ειδικών υποδομών στα νησιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ