Σάββατο 13 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οι αρχαιολόγοι για το στάδιο Ολυμπίας

Από τελετή αφής της ολυμπιακής φλόγας, στο αρχαίο στάδιο Ολυμπίας

Eurokinissi

Από τελετή αφής της ολυμπιακής φλόγας, στο αρχαίο στάδιο Ολυμπίας
Εμμεση απάντηση στον «κουρνιαχτό» που σήκωσε ο Μ. Κυριακού, μέσω του καναλιού του, όπου παρέλασαν «πρόθυμοι» εκπρόσωποι του δικομματισμού και παράγοντες του αθλητισμού κατά της ορθότατης γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για μη διεξαγωγή διεθνών αγώνων στίβου στο αρχαίο στάδιο της Ολυμπίας, δίνει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Στο «επιχείρημα» περί «διεθνούς προβολής» της χώρας, «ανάπτυξης» της Αρχαίας Ολυμπίας και «επαφής» με την πολιτιστική κληρονομιά, ο ΣΕΑ απαντά ότι «για να λειτουργούν τα μνημεία και για τους μελλοντικούς αποδέκτες αυτής της κληρονομιάς, είναι απαραίτητη η προστασία της υλικής υπόστασης, της μορφής και του χαρακτήρα τους». Η δυνατότητα σύγχρονης χρήσης των μνημείων πρέπει «να καθορίζεται με βάση την απόλυτη προστασία τους», την κατάσταση, την ανθεκτικότητα του υλικού και τις επεμβάσεις για τη νέα χρήση τους.

Ολα αυτά θα παραβιάζονταν στο στάδιο της Ολυμπίας. Ο ΣΕΑ αναφέρει τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα είχαν οι αγώνες στα χωμάτινα πρανή του σταδίου («δεκάδες τόνοι υλικών σωρεύονται επί του μνημείου, ενώ οι βαριές κατασκευές που προβλέπονται για τις προταθείσες εκδηλώσεις απαιτούν σοβαρές και φθοροποιές εργασίες επί του μνημείου»), συμπληρώνοντας ότι «η ζητούμενη συνεχής επανάληψη της βαριάς και παραμορφωτικής αυτής χρήσης θα υποβάθμιζε το μνημείο σε απλό υπόβαθρο ενός χώρου σύγχρονης άθλησης, ενώ παράλληλα θα κατέστρεφε ανεπιστρεπτί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ολυμπίας, το μοναδικό φυσικό και πολιτιστικό της περιβάλλον. Η κοινωνία οφείλει να συνειδητοποιήσει το περιεχόμενο της σχέσης της με τα μνημεία, ώστε να μην καταργείται η υπόσταση, ο κοινωνικός και παιδευτικός τους ρόλος ως φορέων μνήμης, αξιών και ιστορικής συνείδησης».

Την ανακοίνωση του ΣΕΑ υπογράφουν 137 επιστήμονες, αρχαιολόγοι και αναστηλωτές, στελέχη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, πρώην μέλη του ΚΑΣ και μέλη των ξένων Αρχαιολογικών Σχολών στην Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ