Σάββατο 13 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- «Γκούτενμπεργκ»: Στην κλασική λογοτεχνική σειρά «Orbis literal» κυκλοφόρησε η αριστουργηματική, επική μυθιστορηματική τετραλογία του κορυφαίου Γερμανού πεζογράφου του 20ού αιώνα Τόμας Μαν, με γενικό τίτλο «Ο Ιωσήφ και οι αδελφοί αυτού». Η τετράτομη έκδοση περιλαμβάνει τα εξής μυθιστορήματα, διαρθρωμένα σε επτά κεφάλαια: Α΄ τόμος «Οι ιστορίες του Ιακώβ» (ιστορίες της Βίβλου για τον Ιακώβ). Β΄ τόμος «Ο νεαρός Ιωσήφ». Γ΄ τόμος «Ο Ιωσήφ στην Αίγυπτο». Δ΄ τόμος «Ιωσήφ ο τροφοδότης». Στο Δ΄ τόμο ο Μαν συνοψίζει την κοσμοθεωρία του για τον άνθρωπο και το υποσυνείδητό του, τη σχέση του με το μύθο, το θείο, τη «μοίρα», την ιστορία, τον κόσμο. Μέσα από την τετραλογία του ο Μαν αλληγόρησε για την - γεμάτη συγκρούσεις, καταστροφές, αλλά και θαύματα - πορεία της ανθρώπινης κοινωνίας, ιστορίας και του πολιτισμού. Ο τεράστιος μόχθος της μετάφρασης, των εισαγωγών και σημειώσεων ανήκει στον Λευτέρη Αναγνώστου. Στην ίδια σειρά κυκλοφόρησε το γοτθικό μυθιστόρημα του Μάθιου Λιούις «Ο καλόγερος» (μετάφραση, εισαγωγή, σημειώσεις Αλέξανδρου Κοσματόπουλου. Τη μετάφραση των ποιημάτων του μυθιστορήματος έκανε ο Κυριάκος Αθανασιάδης).

- Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών - Ιδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη: Φ. Ι. Κακριδής «Αρχαία Ελληνική Γραμματολογία» (βιβλίο για την ιστορία των αρχαίων ελληνικών γραμμάτων από την ομηρική εποχή έως την ίδρυση της Κωνσταντινούπολης, χρήσιμο στους μαθητές του Γυμνασίου για την αναζήτηση πληροφοριών για έργα, συγγραφείς, γραμματειακά είδη. Στην εισαγωγή δίνονται οι βασικές έννοιες και διακρίσεις του λόγου, τα όρια της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και πληροφορίες για τα κείμενα. Η μελέτη εκπονήθηκε από το πρόγραμμα «Αρχαιογνωσία και Αρχαιογλωσσία, στη Μέση Εκπαίδευση» του Κέντρου Εκπαιδευτικής Ερευνας του ΑΠΘ).

- «Ροδακιό»: Δημήτρης Χατζής «Το πρόσωπο του νέου ελληνισμού (διαλέξεις και δοκίμια)». (Επιμέλεια - εισαγωγή Βενετία Αποστολίδου, 400 σελίδες. Το βιβλίο περιέχει (19) κύρια ιστορικά και φιλολογικά κείμενα του σπουδαίου πεζογράφου, ποιητή, ερευνητή του βυζαντινού και νεοελληνικού πολιτισμού, από το 1947 μέχρι το θάνατό του, το 1981).

- Γκόνη (Χαρ. Τρικούπη 10, 10679 Αθήνα, 210-3620.383). Λουίτζι Πιραντέλο «Διηγήματα και Μονόπρακτα» (πρόλογος Μάριου Πλωρίτη, εισαγωγή Θόδωρου Εξαρχου, μετάφραση Ο. Αργυρόπουλου, Μ. Βολανάκη, Θ. Εξαρχου, Λ. Μυριβήλη. Η καλαίσθητη έκδοση παρουσιάζει για πρώτη φορά, παράλληλα, διηγήματα και μονόπρακτα του μεγάλου Σικελού συγγραφέα που δημοσιεύτηκαν ή παίχτηκαν στα χρόνια 1910-1926. Το βιβλίο περιλαμβάνει και παράρτημα φωτογραφιών από ελληνικές παραστάσεις πιραντελικών μονοπράκτων).

- «Πολύτροπον»: Λίλα Μαράκα «Θέατρο και δράμα» (μελέτη της καθηγήτριας της Ιστορίας και Δραματολογίας του Ευρωπαϊκού Θεάτρου στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών, με επίκεντρο τη γερμανόφωνη δραματουργία από το 18ο αιώνα και εντεύθεν). Αρης Χατζηστεφάνου «Τουρκία, ανατολικά της ΕΕ» (πρόλογος Μουράτ Μπέλγκε - Στέλιος Κούλογλου. Μελέτη, υπό το πρίσμα της προοπτικής της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ).

- «Αγρα»: Στη σειρά εικονογραφημένων βιβλίων Τέχνης κυκλοφόρησαν: Μπερενίς Τζέφρι - Στάιτερ «Γυναικείο Κάλλος» (μετάφραση Ιωάννα Λεκκάκου, μελέτη για το γυναικείο κάλλος σε αρχαία έργα τέχνης, γλυπτικής και ζωγραφικής). Ξαβιέ Ζιράρ «Μπάουχάους» (μετάφραση Αννα Τσέα, μελέτη για την περίφημη επαναστατική γερμανική αισθητική «σχολή» Μπάουχάους, «δημιούργημα» του αρχιτέκτονα Βάλτερ Κόρπιονς, της οποίας η ιδρυτική «διακήρυξη» - το 1919 - οραματιζόταν την κατάργηση των ταξικών διακρίσεων στις αρχιτεκτονικές και άλλες κατασκευές).

- Καστανιώτης: Γιώργος Μαρκόπουλος «Ιστορικό Κέντρο» (μικρά κείμενα του βραβευμένου ποιητή, που «απαθανατίζουν» μνήμες, καλλιτέχνες, στιγμές, εικόνες, αισθήσεις της αθηναϊκής καθημερινότητας). Αγγελος Κυρίτσης «Το πρόσωπο του σκύλου» (μυθιστόρημα). Πρίμο Λέβι «Τα τελευταία Χριστούγεννα του πολέμου» (μυθιστόρημα). Τζον Μπάνβιλ «Θάλασσα» (μετάφραση Τόνια Κοβαλένκο, μυθιστόρημα, βραβείο «Μπούκερ»). Ερμαν Εσε «Μύθοι (οκτώ ιστορίες)» (διηγήματα, μετάφραση Μαρία και Ελένη Παξινού). Ντέιβιντ Σούγκαρις «Τα μυστικά του γιου της χήρας (ποια θα είναι η συνέχεια του Κώδικα Ντα Βίντσι;)» (μετάφραση Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος, μυθιστόρημα).

- Νίκος Καραγεώργος «Στις άβυσσος τις εσχατιές» (ποιητική συλλογή, εκδόσεις «Εριφύλη», Ιπποκράτους 65, 210-3631589).

- «Ολκός»: Πλάτων Τσύλος «Ο οδοιπόρος είχε φύλλα στα μαλλιά του» (φωτογραφικό λεύκωμα με κείμενα της Αλεξάνδρας Πλαστήρα).

- «Εστία»: Νίκος Φωκάς «Ελεύθερο θέμα (πεζοποιήματα)» (ποιήματα σε πεζή φόρμα).

- Σ. Ι. Ζαχαρόπουλος: Αννα Δασκαλοπούλου «Οι επίορκοι» και «Πορεία στην Ελλάδα» (ποιητικές συλλογές).

- Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης: Ιλίας Χαλίλ «Τέσσερις σταγόνες ανοιξιάτικης βροχής και κόκκοι αλατιού» (μετάφραση Δημήτρης Ηλιόπουλος, ποιήματα).

- «Μέντωρ» (περιοδικό της Αρχαιολογικής Εταιρίας, τεύχος 76, 77, 78).

- «Monthly Review» (μηνιαία, ανεξάρτητη σοσιαλιστική επιθεώρηση. Επετειακό τεύχος Νο 12).

- Σύλλογος Φαρακλάδων Η «Εύγερος» Κεφαλονιάς (τεύχος 4).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2008-10-18 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2006-01-21 00:00:00.0)
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (2004-09-11 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2004-03-06 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2001-07-19 00:00:00.0)
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (1998-03-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ