Τετάρτη 17 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2006
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
«Κοινό πρόγραμμα ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ»
  • Με την παραπάνω επισήμανση η βουλευτής του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη σχολίασε τον Κώδικα, λέγοντας ότι «ενσωματώνει το ρόλο της Αυτοδιοίκησης στους νόμους της αγοράς»
  • Το ΚΚΕ καταψήφισε τον Κώδικα

Καταψήφισε χτες το ΚΚΕ τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων που έφερε για ψήφιση η κυβέρνηση στη Βουλή, με την εισηγήτριά του, Ελπίδα Παντελάκη, να τονίζει ότι οι κωδικοποιημένες διατάξεις εκφράζουν τις αντιλαϊκές πολιτικές που επιδιώκεται να εφαρμοστούν με εργαλείο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Αυτός ο κώδικας ενσωματώνει το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στους νόμους της αγοράς και αυτή θα κρίνεται στα πρότυπα των Ανωνύμων Εταιριών», είπε χαρακτηριστικά στην παρέμβασή της, τονίζοντας ότι η ουσία βρίσκεται στην ασκούμενη πολιτική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που συνιστά «επιδείνωση εργασιακών σχέσεων», «φοροεπιδρομή» και «μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών». Η Ελπ. Παντελάκη, αναφερόμενη στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, είπε ότι «είναι ευκαιρία να μπουν εμπόδια στην υλοποίηση αυτής της πολιτικής» στην κατεύθυνση της ανατροπής της, αφού «μόνο μια λαϊκή εξουσία με έναν άλλο θεσμό μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα».

Οπως τόνισε, «η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για το πρότυπο του αιρετού - μάνατζερ», ενώ αναφερόμενη στις κυβερνητικές αιτιάσεις περί αλλαγών στη μορφή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σημείωσε πως «η δομή εξυπηρετεί μια συγκεκριμένη πολιτική», προσθέτοντας ότι «είναι μύθος η επιχειρηματολογία για τοπικά προβλήματα». Μάλιστα, η Ελπίδα Παντελάκη έκανε λόγο για «κοινό πρόγραμμα που αφορά τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ», αφού «οι δυνάμεις τους στην ΚΕΔΚΕ ομόφωνα συναινούν στον κεντρικό άξονα». «Εμείς», συμπλήρωσε, «λέμε ότι είναι γενική πολιτική μάχη αυτή που έρχεται» και «πιστεύουμε ότι μπορούν να εμποδιστούν ορισμένες συνέπειες αρνητικές», αν «τα λαϊκά στρώματα συνειδητοποιήσουν ότι αυτές οι αλλαγές είναι σε βάρος τους». Μάλιστα, η βουλευτής του ΚΚΕ σχολίασε ότι ο Κώδικας που έρχεται προς ψήφιση αποτελεί «έκφραση της πρακτικής» των διοικήσεων των δήμων από τις δυνάμεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ.

Ειδική αναφορά έκανε στην περίφημη «αποκέντρωση», την οποία επικαλείται τόσο η κυβέρνηση όσο και το ΠΑΣΟΚ. Οπως είπε, πρόκειται για «αποκέντρωση προς τα κάτω της αντιλαϊκής πολιτικής που ασκείται». Αναφέροντας δε συγκεκριμένο παράδειγμα, μίλησε για την πρότασή του «να αναλάβουν οι νησιωτικοί δήμοι τις ακτοπλοϊκές εταιρίες». Οπως σημείωσε, αυτό προτείνεται, ενώ «θεωρείται ως δεδομένη η απελευθέρωση, καθώς και η απελευθέρωση των τιμών, της ηλικίας των πλοίων». Επί της ουσίας, ζητείται ο κάθε εφοπλιστής «να επιδοτηθεί από την ΤΑ, δηλαδή από φόρους και τέλη που θα πληρώσει ο νησιωτικός λαός». Τόνισε, επίσης, ότι «εμείς λέμε να υπάρξει αγώνας και συσπείρωση για σύγχρονα, ασφαλή πλοία και σύνδεση των νησιωτικών περιοχών χειμώνα - καλοκαίρι». Οσον αφορά το θέμα των δημοτικών υπαλλήλων σημείωσε ότι «υιοθετείται η λογική της ομηρίας και των συμβάσεων».

Τη συναίνεση των δυνάμεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ επικαλέστηκε στην ομιλία του ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, λέγοντας πως «στο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΚΕ στη Ρόδο, ο Κώδικας έτυχε ευρείας αποδοχής», προσθέτοντας ότι η συναίνεση αυτή επισφραγίστηκε και σε συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ Π. Κουκουλόπουλο. Παράλληλα, έκανε λόγο για «καινοτομίες» που εισάγει ο Κώδικας, διασαφηνίζοντας όμως ότι «καθιερώνεται η εναρμόνιση της πολιτικής των ΟΤΑ όχι μόνο με το ισχύον κάθε φορά θεσμικό πλαίσιο, αλλά και με τις πολιτικές που εφαρμόζονται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο».

Η κυβέρνηση με «μικροπαρεμβάσεις, επιμέρους διευθετήσεις, λειτουργικές ρυθμίσεις που έρχονται να καλύψουν σε λίγες μόνο περιπτώσεις υπαρκτές αδυναμίες, επιχειρεί να ξεπεράσει την αδήριτη αναγκαιότητα για ένα νέο μεταρρυθμιστικό κύκλο» στην ΤΑ, σημείωσε από την πλευρά του ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Μ. Οθωνας, μιλώντας επίσης για προσπάθειες κομματικού ελέγχου του θεσμού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στον «αέρα» χιλιάδες εργαζόμενοι (2006-11-03 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2006-05-18 00:00:00.0)
Κώδικας του κεφαλαίου (2005-12-22 00:00:00.0)
«Ξέχασαν» την απλή αναλογική (2003-10-07 00:00:00.0)
Προσπάθεια εξωραϊσμού της κυβερνητικής πολιτικής (2003-05-15 00:00:00.0)
Η ηθική ρύπανση σημαντικότερη από την "αφισο-ρύπανση" (1998-09-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ