Τετάρτη 17 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΧΜΟΥΝΤ ΑΜΠΑΣ
Να μην τιμωρηθεί ο παλαιστινιακός λαός...

Ο Μ. Αμπάς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Associated Press

Ο Μ. Αμπάς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ (της απεσταλμένης μας).-

Μία μέρα μετά την επέτειο των γεγονότων του 1948, της Νάκμπα, «του ξεριζωμού του παλαιστινιακού λαού από τη γη του, της καταστροφής της κοινωνίας του και της καταστρατήγησης των κατοχυρωμένων εθνικών του δικαιωμάτων», βρέθηκε ο Πρόεδρος της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Κατά την παρέμβασή του στη συνεδρίαση, ο Μ. Αμπάς αναφέρθηκε εκτενώς στις προσπάθειες της Παλαιστινιακής Αρχής για ειρήνη, σημειώνοντας ότι «η όλη διαδικασία θα πρέπει να βασίζεται στην αρχή της συνεργασίας, μιας συνεργασίας που θα στηρίζεται σε αμοιβαίες δεσμεύσεις και συμφωνίες». Δεν παρέλειψε να καταγγείλει την κυβέρνηση του Ισραήλ, η οποία, όπως είπε, εγκατέλειψε την ειρηνευτική διαδικασία, συνεχίζοντας την κατασκευή του τείχους στη Δυτική Οχθη και διαπράττοντας δολοφονίες, συλλήψεις και επιθέσεις σε πόλεις, χωριά και καταυλισμούς προσφύγων, προσθέτοντας ότι η μη τήρηση των δεσμεύσεων και των συμφωνιών, καθώς και η άρνηση για διεθνή διαιτησία αποτελεί ένα κύριο χαρακτηριστικό της πολιτικής του.

Ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής χαρακτήρισε τη νίκη της Χαμάς στις εκλογές ως «απόρροια της αγανάκτησης του λαού για τις πρακτικές της ισραηλινής κατοχής, αλλά και της απουσίας θετικής προοπτικής για την ειρηνευτική διαδικασία», ζητώντας παράλληλα από τη νέα κυβέρνηση της χώρας του «να προσαρμόσει το πρόγραμμά της, έτσι ώστε να συμμορφωθεί με αυτές τις δεσμεύσεις».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, μετά τη συνεδρίαση, τόνισε ότι το πάγωμα των χρηματικών αποζημιώσεων της ΕΕ προς την Παλαιστίνη, θα σημάνει και την καταστροφή του λαού, καθώς όπως επισήμανε η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Σημείωσε δε ότι κατά την άποψή του τα χρήματα πρέπει να χορηγηθούν στην Παλαιστίνη, μέσω της κυβέρνησής της και να μην τιμωρηθεί ο παλαιστινιακός λάος, επειδή η επιλογή του δεν είναι συμβατή με τις απαιτήσεις της ΕΕ.

Ταυτόχρονα, όμως, άναψε το «πράσινο» φως στις μεθοδεύσεις των Βρυξελλών, συμπληρώνοντας πως η οποιαδήποτε λύση πρέπει να βρεθεί άμεσα, τονίζοντας ότι «ο μηχανισμός που απεργάστηκε η ΕΕ (για δημιουργία ενός ταμείου υπό την εποπτεία κάποιου διεθνούς οργανισμού που θα παρακάμπτει την παλαιστινιακή κυβέρνηση της Χαμάς) θα έπρεπε να έχει εφαρμοστεί, χτες, για να αποτραπεί η κρίση». «Αν δε δοθούν τα χρήματα, είπε χαρακτηριστικά, δε θα μπορεί το κράτος να αντεπεξέλθει στις οικονομικές του υποχρεώσεις έναντι των κρατικών φορέων και υπηρεσιών, γεγονός που θα οδηγήσει σε έκρηξη οργής και χαοτική κατάσταση με άγνωστες συνέπειες».

Καταλήγοντας ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος επανέλαβε το αίτημά του στην ΕΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ, ώστε να πάψει να επιβάλλει μονομερείς λύσεις και να καθυστερεί την τελική...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ