Παρασκευή 19 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Ανέβασμα στον ... ουρανό

Η μεξικάνικη ηθογραφική κομεντί (του 1951) «Ανέβασμα στον ουρανό», που τη σκηνοθεσία της υπογράφει ο αξιόλογος Λουίς Μπουνιουέλ, ξεχωρίζει από τις αποψινές τηλεοπτικές κινηματογραφικές προβολές.

Ο Ολιβέιρο παντρεύεται την Αλμπίνα στο χωριό του. Ο γάμος διακόπτεται γιατί τον καλεί η μητέρα του που πεθαίνει. Του αναθέτει να μεταφέρει τη διαθήκη της στον συμβολαιογράφο στην πόλη. Ξεκινάει λοιπόν με ένα παλιό λεωφορείο γεμάτο ετερόκλητους, γραφικούς ανθρώπους. Το ταξίδι του Ολιβέιρο θα είναι γεμάτο από απρόσμενες περιπέτειες και ερωτικούς πειρασμούς, που θα του φανερώσουν μια άλλη πλευρά της ζωής. Ο οδηγός δε βιάζεται να φτάσουν στην πόλη. Συμβαίνουν συνεχώς διάφορα γεγονότα που κάνουν να παρεκκλίνει το λεωφορείο ή να καθυστερεί. Ο Ολιβέιρο έχει μια όμορφη σεξουαλική περιπέτεια με τη Ρακέλ...

Μια κομεντί νεορεαλιστική, ασυνήθιστη για τον Μπουνιουέλ, ο οποίος όμως την μπολιάζει με την ήρεμη φιλοσοφία του, με την κατάφαση στη ζωή. Ετσι τελικά το φιλμ γίνεται ένας απλός, σύγχρονος μύθος, κατά το πρότυπο των θεμελιωδών αρχαίων μύθων. Μία οδύσσεια, χωρίς δόξα, αλλά γεμάτη ανθρωπιά και χιούμορ, μέσα στην κλασική ισπανική παράδοση του πικαρέσκο. Ο Μπουνιουέλ απεικονίζει έναν κόσμο ζωικό, χυμώδη, χωρίς μεταφυσική και φόβο θανάτου. Στην ταινία, τα πάντα, η ζωή, ο έρωτας, ο θάνατος, είναι ένας φυσικός κύκλος που οι απλοί άνθρωποι αποδέχονται χωρίς δέος και φόβο, ως μέρος ενός ταξιδιού που κάποτε σε ανεβάζει... όντως στον ουρανό. Παίζουν: Εστεμπάν Μάρκεζ, Λίλια Πράντο, Κάρμεν Γκονζάλες, Λεονόρ Γκομέζ (ΕΤ-1, 24.00).

Από τον ΑΝΤ1 θα προβληθεί το περιπετειώδες θρίλερ «Η τελευταία αποπλάνηση», σε σκηνοθεσία Τζον Νταλ.

Πάθος, απληστία και εκδίκηση διακατέχει ένα απελπισμένο τρίγωνο, την Μπρίτζετ που τα θέλει όλα, εδώ και τώρα, το σύζυγό της Κλέι, γιατρό, ο οποίος αναγκάζεται να πουλάει ναρκωτικά για να πληρώσει τα χρέη τους σ' έναν βίαιο τοκογλύφο, και τον Μάικ, που μπλέκεται με την Μπρίτζετ σε μια σχέση γεμάτη πάθος. Η μοιραία Μπρίτζετ προδίδει τον άντρα της, κλέβει τα χρήματά του και κρύβεται σε μια μικρή πόλη. Ο Κλέι στέλνει έναν ιδιωτικό ντετέκτιβ να τη βρει. Οταν η κατάσταση γίνεται απελπιστική για εκείνη, χρησιμοποιεί τον Μάικ που είχε την ατυχία να μπλεχτεί μαζί της, για τους δικούς της σκοπούς... Πρωταγωνιστούν: Λίντα Φιορεντίνο, Πίτερ Μπεργκ, Μπιλ Πούλμαν, Τζέι Τι Γουόλς (ΑΝΤ1, 00.30).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ