Παρασκευή 19 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Φοροτρομοκρατία με βούλα ΔΝΤ

Σε φοροκυνηγητό και απειλές προχωρά η κυβέρνηση, με στόχο την είσπραξη πρόσθετων φοροεσόδων από την ανεπίσημη φοροδιαφυγή, την ίδια στιγμή που με το άλλο χέρι χαρίζουν εκτεταμένες φοροελαφρύνσεις και άλλες διευκολύνσεις στους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους. Προς εμπέδωση του κλίματος «δημοσιονομικής πειθαρχίας» η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει την υλοποίηση των κατευθύνσεων του ΔΝΤ και άλλων «εμπειρογνωμόνων».

Με το πόρισμα που παρέδωσε, πέρσι το καλοκαίρι, ο διεθνής ιμπεριαλιστικός οργανισμός έδινε στην κυβέρνηση συγκεκριμένες κατευθύνσεις για τους τρόπους είσπραξης των «ληξιπρόθεσμων οφειλών», βελτίωσης των «ηλεκτρονικών διασταυρώσεων» και άλλα μέτρα σε βάρος των μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών. Ηδη η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών ξεκίνησε τις διαδικασίες για την απόκτηση «σύγχρονου εξοπλισμού πληροφορικής και επικοινωνιών», με τον οποίο θα εφοδιαστούν τα ελεγκτικά όργανα. Η αγορά του εξοπλισμού θα γίνει από ιδιώτη, μετά από «διαγωνισμό», και θα κοστίσει στο Δημόσιο 10,3 εκατ. ευρώ. Η προμήθεια περιλαμβάνει 315 «ισχυρούς υπολογιστές», 3.310 «σταθμούς εργασίας», φορητούς υπολογιστές, ακόμη και «τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες ασύρματης απομακρυσμένης πρόσβασης» κ.ά.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας η απόκτηση του νέου υλικού θα κάνει «εφικτή τη βέλτιστη αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πληροφοριών και την τυποποίηση των διαδικασιών ελέγχου». Στο επόμενο διάστημα το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να δώσει πρόσθετες κατευθύνσεις και εντολές, όπως για την αύξηση των συνεργείων ελέγχου της αγοράς και των καταστημάτων λιανικής. Σύμφωνα με τις πληροφορίες το συγκεκριμένο θέμα ήταν στην ατζέντα της χτεσινής συνάντησης του υπουργού Γ. Αλογοσκούφη με τον υφυπουργό Αντ. Μπέζα. Γεγονός είναι πως η κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνέχεια της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, φρόντισε να καταργήσει τελείως τη φοροέκπτωση των νοικοκυριών για τις μικροδαπάνες με αποδείξεις λιανικής.

  • Στο τετράμηνο Γενάρη - Απρίλη του 2006 η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ), σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν διενήργησε 17.690 «στοχευμένους ελέγχους» σε επιχειρήσεις, από τις οποίες βρέθηκαν να έχουν υποπέσει σε μια ή περισσότερες παραβάσεις οι 7.681. Με βάση τα στοιχεία αυτά η φορο-παραβατικότητα φτάνει σε ποσοστό 43,4%.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ