Τετάρτη 24 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
Η «ΝΑΤΟική στρούγκα» είναι ο φταίχτης!

Η χτεσινή «τυχαία» σύγκρουση μαχητικών αεροσκαφών της Ελλάδας και της Τουρκίας πάνω από το Αιγαίο ανέδειξε ότι οι ελληνοτουρκικές αντιπαραθέσεις «καλά κρατούν». Και εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους. Και, δυστυχώς, θα συνεχιστούν. Γιατί έτσι συμφέρει στο ΝΑΤΟ. Η «κοινή στρούγκα» για τις ελληνικές και τουρκικές κυβερνήσεις, που, τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν μετατρέψει το Αιγαίο σε θάλασσα συνεχούς ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης. Οι ιμπεριαλιστές, κινούμενοι στη λογική του «διαίρει και βασίλευε», ωθούν στην ένταση, εκμεταλλευόμενοι και τα ιδιαίτερα συμφέροντα της ολιγαρχίας κάθε χώρας και, στη συνέχεια, την αξιοποιούν για την εξυπηρέτηση πρωταρχικά των δικών τους σχεδίων στην περιοχή. Μ' αυτόν τον τρόπο το ΝΑΤΟ αναδεικνύεται σε «διαιτητή» των «ελληνοτουρκικών διαφορών» προς ίδιον όφελος και, ταυτόχρονα, «ωθεί» τις δυο «συμμαχικές» χώρες να ξοδεύουν τεράστια ποσά για πολεμικούς εξοπλισμούς.

Η ένταση πάνω από το Αιγαίο, τον τελευταίο καιρό, σχετίζεται και με τα ιμπεριαλιστικά σχέδια για νέες επεμβάσεις στο Ιράν. Οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν «κλίμα» πιέσεων και στις δύο χώρες, το οποίο θα τους διευκολύνει στην προσπάθειά τους να άρουν τις όποιες «αντιρρήσεις» υπάρχουν στην Ελλάδα, στην Τουρκία και σε άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής, για τη νέα πολεμική πρόκληση που ετοιμάζουν. Και, βεβαίως, στη διαμόρφωση αυτού του «κλίματος», συμβάλλουν οι κυβερνήσεις των δυο συμμαχικών χωρών, που ψάχνουν «άλλοθι» για να δικαιολογήσουν τη σύμπλευσή τους με τους ιμπεριαλιστές και τη βοήθεια που ετοιμάζονται να τους προσφέρουν για την υλοποίηση των πολεμικών επιχειρήσεών τους.

Οι εκπρόσωποι των αστικών κομμάτων στη χώρα μας επιχειρούν να «φορτώσουν» την ευθύνη για τη διαρκή ένταση στο Αιγαίο, αποκλειστικά, στους «ξεροκέφαλους στρατοκράτες» της Αγκυρας και στο «βαθύ κράτος» της Τουρκίας. Μ' αυτόν τον τρόπο θέλουν να «βγάλουν λάδι» το ΝΑΤΟ και την ενεργό συμμετοχή τους στους τυχοδιωκτισμούς της λυκοσυμμαχίας που συμμετέχουν. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έκαναν και κάνουν ό,τι μπορούν για να «αποκοιμίσουν» τον ελληνικό λαό, ώστε να μην αντιληφθεί το μέγεθος των κινδύνων για την ειρήνη στην περιοχή μας, που συνεπάγεται η πολιτική αποδοχής της ιμπεριαλιστικής «επιδιαιτησίας» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Σ' αυτό αποσκοπούσαν το ζεϊμπέκικο του Παπανδρέου - Τζεμ και η «κουμπαριά» Καραμανλή - Ερντογάν. Εκεί στόχευε η προπαγάνδα περί «ελληνοτουρκικής προσέγγισης», στην οποία διακρίθηκαν και γνωστοί δημοσιογράφοι, οι οποίοι, τώρα, εμφανίζονται σαν τις «απατημένες συζύγους».

Οσο οι ιμπεριαλιστές θα «κανονίζουν» τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στις δυο χώρες θα υπάρχουν φιλοϊμπεριαλιστικές κυβερνήσεις, δεν πρόκειται να σταματήσει η ένταση στο Αιγαίο. Οσο η Ελλάδα θα βρίσκεται στο ΝΑΤΟ, δεν πρόκειται να εξασφαλίσει τα σύνορά της και να διασφαλίσει την ειρήνη. Οι λαοί των δυο γειτονικών χωρών δεν έχουν τίποτα να μοιράσουν και τίποτα να χωρίσουν. Μπορούν να μετατρέψουν το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης και φιλίας και να ζήσουν σαν αγαπημένοι γείτονες. Αρκεί να απαλλαγούν από τις κυβερνήσεις, που συνεργάζονται με τους ιμπεριαλιστές και να ανοίξουν το δρόμο για κυβερνήσεις της Λαϊκής Εξουσίας. Κι αυτό θα γίνει, αργά, ή γρήγορα...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ