Παρασκευή 30 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΤΕ όπως ... Ομιλος Τηλεπικοινωνιακών Επιχειρήσεων

Μετά και την έγκριση του νέου καταστατικού, στη χτεσινή 48η Γενική Συνέλευση των μετόχων, ο ΟΤΕ θα λειτουργεί στο εξής και τυπικά με κερδοσκοπικά κριτήρια, όπως κάθε ΑΕ

Παρελθόν για το δημόσιο - και τυπικά - αποτελεί πλέον ο ΟΤΕ, αφού με την έγκριση του νέου του καταστατικού, ο Οργανισμός παύει να υπάγεται στο νόμο 2414 περί εταιριών του ευρύτερου δημόσιου τομέα και στο εξής θα διέπεται από τις διατάξεις του νόμου 2190/20 περί ανωνύμων εταιριών. Το νέο καταστατικό, που εγκρίθηκε χτες στη 48η τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων του ΟΤΕ, ουσιαστικά επισημοποιεί τη μετατροπή του σε έναν όμιλο εταιριών. Αν και προς το παρόν το κράτος κατέχει το 51% των μετοχών του ομίλου των εταιριών του, ουσιαστικά ο ΟΤΕ θα λειτουργεί όπως μια ιδιωτική εταιρία, με πολυεθνικά πλοκάμια και καθαρά κερδοσκοπικά και ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στην εμπορική του πολιτική. Ετσι στη διάρκεια μιας πενταετίας η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μεταμόρφωσε τον ΟΤΕ σε έναν Ομιλο Τηλεπικοινωνιακών Επιχειρήσεων, φέρνοντας σε πέρας το έργο της ιδιωτικοποίησης...

Αλλωστε - σύμφωνα και με τους «κανόνες» της απελευθέρωσης - ούτε η υποδομή του ΟΤΕ θα ανήκει πλέον στο δημόσιο, μια και το δίκτυο που τα τελευταία 50 χρόνια δημιουργήθηκε με τον ιδρώτα των χιλιάδων εργαζομένων και τα χρήματα του ελληνικού λαού, θα γίνει η βάση, πάνω στην οποία άλλες ιδιωτικές τηλεπικοινωνιακές εταιρίες, ξένες και ντόπιες, θ' αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους. Οπως μάλιστα ανακοίνωσε και στη συνέλευση των μετόχων ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Χρ. Βερελής, σύντομα κυβέρνηση και Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) θα ορίσουν και τα τιμολόγια πρόσβασης των ιδιωτικών εταιριών στα δίκτυα του ΟΤΕ.

Επιπλέον ο υπουργός ανακοίνωσε ότι την επόμενη βδομάδα θα δοθεί στη δημοσιότητα το νέο νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών, που θ' ανοίγει νέους ορίζοντες στη δράση του κεφαλαίου στη χώρα μας. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «οι δισταγμοί που υπήρξαν πρέπει να εγκαταλειφθούν άμεσα», υπονοώντας ότι οι δισταγμοί που έχουν διατυπωθεί, όσον αφορά στους κινδύνους που διατρέχει ο ΟΤΕ σε περίπτωση που ανοίξει ολοκληρωτικά το δίκτυό του στους ανταγωνιστές του, δε βρήκαν ώτα ευήκοα στην κυβέρνηση.

Ο διευθύνων σύμβουλος, Ν. Μανασής, ανακοίνωσε την ίδρυση πέντε νέων θυγατρικών που θα επικεντρώσουν τη δράση τους στους εξής τομείς: διεθνής τηλεφωνία, διαχείριση ακίνητης περιουσίας, κατασκευή δικτύων σε μεγάλες επιχειρήσεις, ψηφιακή πλατφόρμα και στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Παράλληλα, η θυγατρική των ανταλλακτήριων θα εκκαθαριστεί, η ασφαλιστική θα συγχωνευτεί και η ΟΤΕ-Λίζινγκ θα πωληθεί.

Σύμφωνα με το νέο καταστατικό, ο ΟΤΕ αποκτά ένα ακόμα όργανο διοίκησης, την «εκτελεστική επιτροπή εταιρικής διακυβέρνησης» (από βαρύγδουπους τίτλους πάμε καλά) σε μια προσπάθεια πιο συλλογικής διεύθυνσης του ομίλου των εταιριών και προς αποφυγήν του μεταξύ τους ανταγωνισμού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οξύτατοι ανταγωνισμοί προμηνύουν συγχωνεύσεις (2014-01-11 00:00:00.0)
Η COSMOTE θέλει τον ...«Γερμανό» της (2006-05-06 00:00:00.0)
Απάτη σε βάρος του ΟΤΕ (2002-06-28 00:00:00.0)
Ινστιτούτο διείσδυσης στα Βαλκάνια (2000-12-14 00:00:00.0)
Ο ΟΤΕ μάς αφορά όλους! (2000-07-13 00:00:00.0)
Συνέταιρος με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα στην Αρμενία (1999-12-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ