Τετάρτη 24 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
Σύμπνοια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στα νέα χαράτσια

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο και ο εισηγητής του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής δήλωσε ότι δεν προασπίζει τη δημόσια περιουσία

Απόλυτη σύμπνοια μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επικράτησε χθες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπου συζητούνταν το νομοσχέδιο για το Εθνικό Κτηματολόγιο. Οι εισηγητές και των δυο κομμάτων τάχθηκαν υπέρ του νομοθετήματος, το οποίο θεσπίζει νέα χαράτσια για τη συνέχιση της σύνταξης του Κτηματολογίου, ενώ δεν προβλέπει καμία ρύθμιση για την προστασία των δημόσιων δασικών εκτάσεων.

Το νομοσχέδιο, φυσικά, καταψήφισε το ΚΚΕ, ενώ ο εισηγητής του Κόμματος Νίκος Γκατζής τόνισε χαρακτηριστικά ότι σ' αυτό «δεν υπάρχει ούτε ένα άρθρο για την προάσπιση της δημόσιας περιουσίας». Επίσης επισήμανε πως στην πρώτη φάση της κατάρτισής του «οι δασικοί χάρτες πρέπει να προηγηθούν», αφού σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρχει «νομιμοποίηση όλων των παρανομιών και των καταπατήσεων, γεγονός που θα οδηγήσει σε μείωση της δημόσιας περιουσίας», ενώ ανοίγει ο δρόμος για αλλαγή χρήσης των δασών, όπως επιδιώκουν τεράστια συμφέροντα.

Παράλληλα, ο εισηγητής του ΚΚΕ μίλησε για «δυο νέα χαράτσια που τίθενται ως πηγή χρηματοδότησης του έργου», έτσι ώστε «το κόστος να μεταφερθεί στις πλάτες του ελληνικού λαού και μάλιστα χωρίς κανένα κριτήριο», αφού «35 ευρώ θα καταβάλει όποιος έχει ένα οικόπεδο και ο κάτοχος μιας πολυκατοικίας ενός οικοδομικού τετραγώνου». Τέλος, τόνισε ότι «είναι απαραίτητη η κατάρτιση ενός κτηματολογίου χωρίς οικονομική επιβάρυνση του λαού, αλλά των μεγαλοϊδιοκτητών», με «σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον». Επισήμανε, παράλληλα, την «ανάγκη κεντρικού σχεδιασμού για αξιοποίηση ενός πολυδιάστατου αποδεικτικού κτηματολογίου».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς υποστήριξε πως υπήρξε κακοδιαχείριση στο έργο επί ΠΑΣΟΚ, για να προσθέσει, βέβαια, ότι η φορολογία που θεσπίζεται είναι «ρεαλιστική και δίκαια» (σ.σ. δηλαδή, τα σπασμένα της κακοδιαχείρισης θα πληρώσει ο λαός). Οπως είπε, η κτηματογράφηση θα ξεκινήσει πλέον από τους νομούς της Αττικής και της Θεσσαλονίκης και από τις πρωτεύουσες των νομών. Υπέρ του νομοθετήματος τάχθηκε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Βρεττός, αν και - περισσότερο για την τιμή των όπλων - άσκησε κριτική για την επιβολή των υπερβολικών τελών για τη συνέχιση του έργου. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «είναι κορυφαίο έργο», γι' αυτό «θα το ψηφίσουμε και θα συναινέσουμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ