Τετάρτη 24 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συγκυριαρχία στο Αιγαίο;

Η χτεσινή σύγκρουση των δύο πολεμικών αεροσκαφών στο Αιγαίο και η «μάχη» που ακολούθησε στη συνέχεια για τη διάσωση των πιλότων έφεραν με δραματικό τρόπο στην επιφάνεια τις κινήσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα σχετικά με το καθεστώς έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο.

Η κυβέρνηση της Αγκυρας, με την ανοχή των ΝΑΤΟικών συμμάχων, προχώρησε σε σχεδιασμένες κινήσεις αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας όσον αφορά στο καθεστώς έρευνας και διάσωσης.

-- Συγκεκριμένα, πριν λίγες μέρες, στις 11 του Μάη, η κυβέρνηση της Τουρκίας προχώρησε σε άσκηση («Θαλάσσιος Λέων») θαλάσσιας έρευνας και διάσωσης δυτικά των Λέσβου, Χίου και Σάμου, την οποία μάλιστα παρουσίασε ως «εφαρμογή» του νόμου που έχει ψηφίσει η Αγκυρα από το Δεκέμβρη του 2001, ο οποίος ορίζει μονομερώς το μισό Αιγαίο ως περιοχή ευθύνης για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Επίσης, έχει ζητήσει να συμπεριληφθεί αυτή η θέση στα εγχειρίδια του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, η Αγκυρα αγνοεί επιδεικτικά τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι η Ελλάδα «επιχειρεί έρευνα και διάσωση και για τα αεροπορικά και για τα ναυτικά ατυχήματα εντός του FIR Αθηνών». Ταυτόχρονα, όμως, η κυβέρνηση της ΝΔ φέρεται να έχει συμφωνήσει, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης της ΝΑΤΟικής θέσης, ότι η Ελλάδα δεν έχει αποκλειστικότητα στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο.

-- Πριν από μία περίπου βδομάδα το γερμανικό ωκεανογραφικό πλοίο «Ποσειδών» άρχισε επιστημονικές έρευνες στο Αιγαίο, ανοιχτά της Κρήτης, με άδεια της ελληνικής κυβέρνησης. Οταν οι Γερμανοί αποφάσισαν να συνεχίσουν τις έρευνες στην ελληνική, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, υφαλοκρηπίδα, η Αγκυρα αξίωσε από τη Γερμανία να ζητήσουν άδεια από την Τουρκία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ επικαλέστηκε τη «συμφωνία της Μαδρίτης» (1997), η οποία, ως γνωστόν, αναγνώριζε «ζωτικά συμφέροντα» της Τουρκίας στο Αιγαίο...

-- Αξίζει να σημειωθεί ότι σχετικά πρόσφατα η κυβέρνηση Ερντογάν διατήρησε στο αμυντικό δόγμα της την απειλή πολέμου (casus belli) σε βάρος της Ελλάδας στην περίπτωση που κάνει χρήση του νόμιμου δικαιώματός της για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.

-- Ο Κ. Καραμανλής στις δύο συναντήσεις που είχε πρόσφατα με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρ. Τ. Ερντογάν, επιχείρησε να υποβαθμίσει την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο, επαναλαμβάνοντας ωστόσο την υποστήριξή του στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, όπως είχε αξιώσει και η Κ. Ράις στην επίσκεψή της στην Αθήνα. Παράλληλα, ο υπουργός Αμυνας, Β. Μεϊμαράκης, έχει επανειλημμένα υποβαθμίσει τις καθημερινές παραβιάσεις του εναέριου χώρου από τα τουρκικά μαχητικά...

Είναι φανερό ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μια επιχείρηση ντε φάκτο διχοτόμησης του Αιγαίου, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια με την καθοδήγηση των Αμερικανών και των ΝΑΤΟικών...


Π. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ