Πέμπτη 25 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Εργατικά

Στη δυτική πλευρά των οδών, από την 23η μέχρι την 26η, της γνωστής περιοχής Τσέλσι, από το ομώνυμο ξενοδοχείο του Μανχάταν, όπου, προηγούμενες δεκαετίες, διέμειναν, προσωρινά ή μονιμότερα, μεγάλα ονόματα των Γραμμάτων και της Τέχνης, έχει ξεσπάσει ένας πόλεμος.

Οικοδόμοι και άλλοι εργάτες συναφών επαγγελμάτων, μετανάστες πρώτης ή δεύτερης ή και τρίτης γενιάς οι ίδιοι, συγκρούονται με τους απεσταλμένους του μεγάλου οικοδομικού επιχειρηματία, Σαμ Τσανγκ, οι οποίοι στρατολογούν ανειδίκευτους λαθραίους εργάτες που βγαίνουν στις αποβάθρες του Ποταμού Χάντσον, για να βρουν δουλιά.

Δυτικά στην 26η, στην 28η και την 29η ανεγείρονται τρία 24όροφα κτίρια, που για πρώτη φορά οι εργάτες - οικοδόμοι, ηλεκτρολόγοι, ξυλουργοί, υδραυλικοί και άλλοι - δεν ανήκουν στα αντίστοιχα σωματεία.

Οι συνδικαλισμένοι εργάτες πιάνουν, από τα ξημερώματα, τις γωνίες για να μοιράσουν φυλλάδια και να ενημερώσουν τους εργάτες για τα μεροκάματα και τα δικαιώματά τους.

Τον περασμένο μήνα, οι βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία κατέληξαν σε συλλήψεις και σπασμένα κεφάλια.

Ομως, οι εργάτες λένε ότι αυτό δεν είναι τίποτα μπροστά στην εκμετάλλευση των εργατών από τον Γιανγκ, ο οποίος δεν τους εξασφαλίζει καμιά παροχή ή υγειονομική κάλυψη.

Ο Γιανγκ τους τελευταίους 18 μήνες έχει ξοδέψει πάνω από 100 εκατομμύρια για τις πιο πάνω τοποθεσίες και βρίσκεται διαρκώς σε καινούριες αναζητήσεις.

Εχει επίσης καταφύγει σε άλλα σχήματα που προμηθεύουν εργάτες «χωρίς χαρτιά», οι οποίοι είναι πρόθυμοι να δουλέψουν με λιγότερα από το μισό μεροκάματο, αφού ούτε τη γλώσσα ξέρουν ούτε τη δουλιά.

Και ακόμα έχει αποκτήσει ένα στρατό από άλλους άνεργους, οι οποίοι, αν και χωρίς διακριτική στολή, υπερασπίζονται τα οικονομικά του συμφέροντα. Ανάμεσά τους υπάρχουν και αστυνομικοί που όταν δεν έχουν υπηρεσία στο Σώμα που ανήκουν, υπηρετούν τον Τσαγκ.

Το στέλεχος του Σωματείου Ξυλουργών Τόμι Κοστέλλο, δήλωσε με απλά λόγια στον Τύπο: «Ο αγώνας μας δεν είναι ενάντια στους εργάτες».

Ωστόσο, η εκμετάλλευση των εργατών συνεχίζεται, ενώ ο Τσανγκ έχει αγνοήσει τις κλήσεις του Γενικού Εισαγγελέα του Μανχάταν, κ. Ρόμπερτ Μόργκεντάου, να επικοινωνήσει μαζί του.

Οι οργανωτές των σωματείων τονίζουν προσεκτικά ότι ο αγώνας τους είναι κατά των αφεντικών και όχι των εργατών, ενώ ο Τόμι Κοστέλλο συμπληρώνει:

«Αυτό που έχουμε είναι μια παράνομη οικονομία. Δεν πληρώνονται φόροι, δεν υπάρχουν αμοιβές και παροχές ούτε καμιά άλλη προστασία».

Ολα αυτά θυμίζουν τους μετανάστες/ εργάτες του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα, Κινέζους, Ιταλούς, Ιρλανδούς, Ελληνες και άλλους, όταν έστρωναν, κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, τις σιδηροτροχιές για να περάσουν τα τρένα, άνοιγαν ορυχεία ή κατασκεύαζαν γέφυρες με άγνωστο ή και γνωστό αριθμό θυμάτων.


Ιωάννα ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ