Παρασκευή 26 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Τα «πάρτι» ωφελούν την ΕΡΤ!

Ικανοποιημένη η διοίκηση της κρατικής τηλεόρασης από το ...ευρωσόου

Τα φώτα έσβησαν. Το πανηγύρι του 51ου Διαγωνισμού της Γιουροβίζιον τελείωσε και ήρθε η ώρα για απολογισμούς. Ετσι και χτες, πέντε μέρες μετά τη λήξη του «πάρτι», η διοίκηση της ΕΡΤ ήταν ...έτοιμη να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία εκείνα, που θα αποδείκνυαν ότι από τη Γιουροβίζιον μόνο οφέλη αποκόμισαν, τόσο η κρατική ραδιοτηλεόραση, όσο και ολόκληρη η χώρα.

«Ούτε δεκάρα» δεν έδωσαν οι Ελληνες πολίτες, τόνισε επανειλημμένα ο πρόεδρος της ΕΡΤ Χρήστος Παναγόπουλος, σε μια προσπάθεια να πείσει ότι δε χρησιμοποιήθηκαν τα χρήματα του λαού για τη Γιουροβίζιον. Επιχείρησε ακόμα να διαψεύσει την «εικόνα» που οι ίδιοι οι υπεύθυνοι της ΕΡΤ, αλλά και ο υπουργός Επικρατείας, έδωσαν ότι το «σόου» ήταν εθνική υπόθεση. «Ποτέ δεν είπα», ανέφερε ο Χρήστος Παναγόπουλος, ότι είναι «εθνικός στόχος» και ότι πάντα έλεγε πως η Γιουροβίζιον είναι «ένα πανηγύρι που δίνει προβολή στη χώρα». Μάλιστα, έβγαλε το συμπέρασμα ότι ο κόσμος «πέρασε καλά και διασκέδασε» από αυτό το τηλεοπτικό ...προϊόν.

Σε σχέση με το κόστος της Γιουροβίζιον, ο πρόεδρος της ΕΡΤ επιχείρησε να «αποδείξει» με τα στοιχεία που παρουσίασε ότι η Γιουροβίζιον δε στοίχισε στην ΕΡΤ περισσότερα από 12 εκ. ευρώ. Ισχυρίστηκε ότι η ΕΡΤ πλήρωσε συνολικά για τις δύο βραδιές, του διαγωνισμού 5.500.000 ευρώ και η EBU από τη μεριά της άλλα 3.500.000 ευρώ. Συγχρόνως, τα έσοδα της ΕΡΤ, όπως ισχυρίστηκε, ανήλθαν σε 7.280.000 ευρώ, τα οποία προήλθαν από εθνικούς χορηγούς (ΟΠΑΠ, «Cosmote», «Μοτορόλα» κ.ά.), οι οποίοι κατέβαλαν 3.630.000 ευρώ, από τα εισιτήρια, που απέφεραν κέρδος 2.200.000 ευρώ και από μερίδιο διεθνών χορηγών διαφημιστικά έσοδα, τα οποία έφτασαν το 1.450.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα έξοδα αυτής της διοργάνωσης, σημείωσε ότι για το ΟΑΚΑ πλήρωσε 550.000 ευρώ, η κατασκευή και το στήσιμο της σκηνής κόστισε πάνω από 1 εκ. ευρώ, ενώ το κέντρο Τύπου στοίχισε 500.000 ευρώ. Στα έξοδα, όμως, της ΕΡΤ δεν έχουν υπολογιστεί οι εκπομπές που έγιναν για την παρουσίαση της Γιουροβίζιον και οι οποίες αγγίζουν το 1 εκ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το κέρδος της ΕΡΤ δεν είναι, όπως είπε ο πρόεδρος, 1.780.000 ευρώ, αλλά, όπως στο τέλος παραδέχτηκε και ο ίδιος, είναι 780.000 ευρώ.

Στο «προσκήνιο» της συνέντευξης βρέθηκαν και οι αμοιβές των τηλεοπτικών ...αστέρων. Σύμφωνα λοιπόν με τη διοίκηση της ΕΡΤ, η Αννα Βίσση και ο Ν. Καρβέλας δεν αμείφθηκαν για την «προσφορά» τους, ενώ η εξ Αμερικής Μ. Μενούνος έλαβε το ποσό των 45.000 δολαρίων και ο Σ. Ρουβάς 50.000 ευρώ για το σύνολο των εμφανίσεών του. Οσο για τους Γ. Καπουτζίδη και Ζ. Μακρυπούλια, ο πρόεδρος της ΕΡΤ είπε ότι «αμείφθηκαν στα όρια των μηνιαίων αποδοχών που λαμβάνουν οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ που έχουν τηλεοπτικές εκπομπές»!. Για κάθε μήνα ο καθένας «έλαβε» 8.000 - 10.000 ευρώ.

Ο Χρ. Παναγόπουλος ανέφερε, επίσης, ότι τα κέρδη της ΕΡΤ θα διατεθούν σε άλλες διοργανώσεις της εταιρίας όπως τα Μουσικά Σύνολα, η προώθηση του κινηματογράφου, το Φεστιβάλ Τραγουδιού. Οφελος κατά τον εντεταλμένο σύμβουλο της ΕΡΤ Γιώργο Χουλιάρα είχε η χώρα μας, γιατί διαφημίστηκε και προβλήθηκε στο εξωτερικό.

Πέρα όμως από το πανηγύρι, ο πρόεδρος της ΕΡΤ απαντώντας σε ερωτήσεις αναφέρθηκε και στην αγορά των δικαιωμάτων των ποδοσφαιρικών αγώνων του πρωταθλήματος Ελλάδας του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού. Χωρίς να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία, είπε ότι τα χρήματα που κατέβαλε η ΕΡΤ «κινούνται στο πλαίσιο της αγοράς», λέγοντας μάλιστα ότι το ποσό έχει μονοψήφιο αριθμό.

Σε ό,τι αφορά την ψηφιακή τηλεόραση και τις προσλήψεις που έγιναν εκεί, ο Γ. Χουλιάρας είπε ότι για την ψηφιακή δουλεύουν 30 εργαζόμενοι, από τους οποίους οι 15 είναι νέες προσλήψεις, ενώ υποστήριξε ότι δε γίνονται ακόμα αναθέσεις προγραμμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ