Παρασκευή 26 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Καθημερινά..!

Από κείνη την αναθεματισμένη ώρα «αρχίζει», που χτυπά το ξυπνητήρι, πριν ακόμα η μέρα ξημερώσει. Τριάντα χρόνια τώρα με το αχ και βαχ κι εκείνος ο απροσδιόριστος τρόμος, μήπως η μέρα που ξημερώνει, είναι και η τελευταία μέρα στη δουλιά σου. Μήπως σε καλέσει ο προϊστάμενος και σου πει - όπως συνέβη και ξανασυνέβη όλα αυτά τα σκληρά χρόνια της ζωής σου - «Ξέρετε κ. τάδε... Λυπούμαστε πολύ... Το βλέπετε και μόνος σας... η επιχείρηση δεν πάει καλά... Αδυνατούμε να σας κρατήσουμε άλλο... Περάστε παρακαλώ από το λογιστήριο και ευχαριστούμε για τη συνεργασία...»!

Ετσι ξερά και κυνικά, τα μπογαλάκια σου γίνονται ασήκωτα και ο πόνος ξεσχίζει την καρδιά σου. Ονειρα και στόχοι πάνε περίπατο... Για κείνο το μικρό δάνειο που κάτι είχες ελπίσει. Από δω και ύστερα η διαδικασία είναι γνωστή μια κι άλλες φορές βρέθηκες στην ίδια θέση.

Ανήμπορος και βαριάκεφος, ουρές εδώ, ουρές εκεί, άγχος και αγωνία, ταμείο ανεργίας, αγγελίες, βιογραφικά... Δυστυχώς η ίδια πάντα απάντηση... η θέση καλύφθηκε, περάστε την πρώτη του μηνός, και η ανηφόρα για το σπίτι σου σού φαίνεται αβάσταχτη και βασανιστική. Και λες πότε η άλλη μέρα θα ξημερώσει, μήπως και θα 'ναι η τυχερή σου. Η ελπίδα που γεννιέται, η ελπίδα που πεθαίνει..!

Καθημερινά... Ανεβαίνοντας το Γολγοθά της βιοπάλης. Πόσα και πόσα βιώνουν οι εργαζόμενοι κάτω από τη δαμόκλεια σπάθη της εκμετάλλευσης. Η καθημερινότητα μας συνθλίβει και μας στερεί εκτός από τις ώρες της δημιουργίας και τις ώρες του στοχασμού και της αναψυχής.

Παλαιότερα τα πράγματα ήταν ακόμα χειρότερα - εκτός κι αν είσαι Πακιστανός... Υπήρχε κι άλλος καθημερινός τρόμος, μήπως κάποιος σου χτυπήσει την πόρτα και δεν είναι ο γαλατάς... αλλά η Ασφάλεια. Να περάσεις από το Τμήμα δι' υπόθεσίν σου..!

Και το βράδυ, σαν σουρουπώνει, αγχωμένος κάνεις τον απολογισμό σου και τραβάς μια μονοκοντυλιά, πως όλα πήγανε καλά, μια και υπάρχεις..!

Και μετά αναρωτιέσαι, τι καλά; Και ποια καλά; Νιώθεις να πνίγεσαι μέσα σ' ένα κοκτέιλ νεφρικής ανεπάρκειας από αιθάλη, αιθαλομίχλη και διοξείδιο του άνθρακα, που καταπίνεις σε αποχαυνωτικές δόσεις.

Η χαρτογράφηση, η αξονική τομογραφία μιας «ισχυρής» και γκλαμουράτης Ελλάδας, που παραπαίει ανάμεσα στο καλύβι του Καραγκιόζη και το σαράι του Πασά. Ανιστόρητες μεταλλάξεις με το τσιρότο, τη γάζα και το δεκανίκι, στα πανάκριβα ντεκόρ της Γιουροβίζιον, όπου αποθεώνεται το κιτς και εξιδανικεύεται το ανούσιο των τεράτων.

Το άγχος της καθημερινής τρέλας, πίσω από το λούστρο και κάτω από τη φτιασιδωμένη πόλη, μεγαλώνει. Υπάρχει η ακρίβεια, η φτώχεια, η ανεργία, η κοινωνική εγκατάλειψη. Υπάρχει η αξιοπρέπεια που δεν επιτρέπει σε πολλούς να δείχνουν τη φτώχεια τους... Υπάρχει αγεφύρωτη η ταξική διαφορά και ανισότητα, κυλιόμενες στην καθημερινότητα!


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ