Παρασκευή 26 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ»
Αθώοι με συνοπτικές διαδικασίες

Οι τέσσερις αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος και δύο εκπρόσωποι της εταιρίας αθωώθηκαν χτες για την υπόθεση της άδειας απόπλου που δόθηκε στο σαπιοκάραβο στις 18 του Ιούλη 2000 - δύο μήνες πριν το τραγικό ναυάγιο - χωρίς να υπάρχουν πιστοποιητικά αξιοπλοΐας και ασφάλειας!

Με συνοπτικές διαδικασίες ολοκληρώθηκε χτες η δίκη των τεσσάρων αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος, καθώς και δύο εκπροσώπων της εταιρίας MFD, με την αθώωσή τους για την υπόθεση της άδειας που είχε δοθεί στο σαπιοκάραβο «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ» από τη Διεύθυνση Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων στις 18 του Ιούλη 2000 για να κάνει ένα κυκλικό ταξίδι, παρά το γεγονός ότι δε διέθετε πιστοποιητικά αξιοπλοΐας και ασφάλειας! Περιστατικό που έγινε δύο περίπου μήνες πριν τις 26 του Σεπτέμβρη 2000, όταν και βούλιαξε στην Πάρο γεμίζοντας τη θάλασσα με πτώματα.

Κατηγορούμενοι ήταν αξιωματικοί που είχαν τις βασικές θέσεις στην ιεραρχία του Λιμενικού την περίοδο του ναυαγίου. Ο αρχηγός Λιμενικού Σώματος Ανδρέας Συρίγος για παράβαση καθήκοντος κατ' εξακολούθηση, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων (μετά το ναυάγιο έγινε Κλάδος) Δαμιανός Δουμάνης για διατάραξη της ασφάλειας πλοίων με πρόθεση, ο β΄ υπαρχηγός Αντώνης Καραμιχαλάκος και ο διευθυντής της Διεύθυνσης Θαλάσσιων Συγκοινωνιών Σάββας Βοσκόπουλος επίσης για παράβαση καθήκοντος. Ακόμα δικάζονταν και οι εκπρόσωποι της εταιρίας Κ. Κληρονόμος και Ν. Βικάτος.

Η χτεσινή δίκη, που έγινε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά, με τις συνοπτικές διαδικασίες που επικράτησαν αλλά και την αγόρευση-πρόκληση της εισαγγελέα της έδρας, σχολιάστηκε από νομικούς κύκλους ως «παρωδία». Τα όσα ακούστηκαν και διαδραματίστηκαν αποκάλυψαν για άλλη μια φορά το αλισβερίσι μεταξύ λιμενικών και εφοπλιστών, αλλά και την κατεύθυνση που έχει δώσει, μετά την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, και η κυβέρνηση της ΝΔ στη Δικαιοσύνη «μην αγγίζετε τους εφοπλιστές», όπως επίσης και το πόσο επικίνδυνη και για την ίδια την ανθρώπινη ζωή είναι αυτή η αντεργατική εφοπλιστόδουλη πολιτική των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Το καράβι, αν και βρισκόταν σε ακινησία από το Νοέμβρη του 1999 εκτελώντας εκτεταμένες μετασκευές και επισκευές, απέπλευσε, τότε, εσπευσμένα από το λιμάνι του Πειραιά, διακόπτοντας τις εργασίες και μεταφέροντας 900 επιβάτες. Το γεγονός ότι το πλοίο έφυγε με σοβαρά προβλήματα ασφάλειας και αξιοπλοΐας το αποδεικνύει το ίδιο το πιστοποιητικό που του εκδόθηκε δύο μέρες αργότερα, στις 20 του Ιούλη, καθώς περιείχε 12 παρατηρήσεις, από τις οποίες ορισμένες δεν αποκαταστάθηκαν ποτέ! Αλλωστε, όπως αναφέρεται και στην απόφαση του Αρείου Πάγου, με την οποία παραπέμφθηκαν αξιωματικοί και εφοπλιστές: «Επιβεβαιώθηκαν οι ελλείψεις του ΣAMINA στον τομέα ασφαλείας, κατά τον πλέον δραματικό τρόπο, αφού δύο μήνες μετά, το πλοίο βυθίστηκε, μετά από πρόσκρουση, με συνέπεια την απώλεια της ζωής 80 ανθρώπων».

Οι διαδικασίες της ντροπής

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Γιώργος Κριπάς, και οι δικαστές κ. Μαχαίρας και κ. Καλαματιανός, αλλά και η εισαγγελέας, Κωνσταντίνα Γκίκα, αποφάνθηκαν ότι όλοι είναι αθώοι. Μάλιστα, από την αρχή της δίκης απέβαλαν με αμφιλεγόμενα επιχειρήματα την πολιτική αγωγή, δηλαδή, δικηγόρους επιβατών που ήταν εκείνη τη μέρα στο καράβι αλλά και των συγγενών των θυμάτων του ναυαγίου! Οπως σχολιάστηκε χαρακτηριστικά, οι δικαστές δεν εξέτασαν κανένα από τα πολλά στοιχεία που κατατέθηκαν, ενώ οι μάρτυρες που πέρασαν από το βήμα ήταν όλοι υπεράσπισης, πρώην αρχηγοί του Λιμενικού Σώματος, αλλά και ο σημερινός, κ. Γκλεζάκος!

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι οι δικαστές δεν είπαν καν το σκεπτικό τους για την απόφασή τους, ενώ η εισαγγελέας στην αγόρευσή της, προτείνοντας την αθώωση των κατηγορουμένων, είπε ότι οι αξιωματικοί ενήργησαν «νομιμότατα», «δεν είχαν καμιά σχέση με την εταιρία», «κακώς διασύρθηκαν», ενώ αποκορύφωμα όλων ήταν, όταν, απευθυνόμενη κατά πρόσωπο προς λιμενικούς και εφοπλιστές δήλωσε: «Εκφράζω την υπόληψή μου προς αυτούς τους ανθρώπους»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ