Παρασκευή 26 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΔΡΥΜΑ «ΘΕΟΤΟΚΟΣ»
Χαράτσι στα παιδιά με νοητική υστέρηση

Αρνούνται οι γονείς και ζητούν άμεση δημοσιοποίηση του ιδρύματος

Νοσήλια και δίδακτρα επιχειρεί να επιβάλει η διοίκηση του Ιδρύματος Προστασίας Απροσάρμοστων Παίδων «Η Θεοτόκος» στους γονείς των παιδιών με νοητική υστέρηση, και μάλιστα μετά από σχετική προτροπή του υπουργείου Υγείας.

Το Ιδρυμα είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) που στεγάζεται σε οικόπεδο του Δημοσίου στο Καματερό και επιχορηγείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και από τα νοσήλια που πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Στις αρχές του Μάη, η διοίκηση του Ιδρύματος έστειλε επιστολή στους γονείς των παιδιών με νοητική υστέρηση, όπου επικαλείται «σοβαρές οικονομικές δυσκολίες» και απαιτεί 680 ευρώ το χρόνο δίδακτρα - 60 ευρώ με την εγγραφή τον Ιούνη και από 220 ευρώ Σεπτέμβρη, Δεκέμβρη και Μάρτη. Η διοίκηση αναφέρει ότι οι κρατικές επιχορηγήσεις καλύπτουν το 60% του προϋπολογισμού του «Θεοτόκος» και το υπόλοιπο 15% τα ασφαλιστικά ταμεία και «τα συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ προγράμματα, που επί σειρά ετών, ανακούφιζαν τον ελλειμματικό προϋπολογισμό μας, δεν είναι καθόλου σίγουρα», με αποτέλεσμα να έχουν συσσωρευτεί προβλήματα. Μάλιστα - όπως αναφέρεται στην επιστολή - η προτροπή για την επιβολή διδάκτρων ήρθε από τα αρμόδια υπουργεία που απαντούσαν μονότονα στο αίτημα για παραπάνω χρηματοδότηση: «Το κράτος τόσα μπορεί να διαθέσει. Φροντίστε σαν ιδιωτικό Ιδρυμα να βρείτε έσοδα!».

Ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων συγκάλεσε προχτές έκτακτη συνέλευση, στην οποία αποφασίστηκε να μην πληρώσει κανένας γονιός το χαράτσι και να απαιτήσουν μαζικά να αποσυρθεί η απόφαση. Ακόμα, να καλέσουν σε κοινό αγώνα διοίκησης, εργαζομένων, γονιών για την άμεση δημοσιοποίηση του Ιδρύματος και τη χρηματοδότησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ