Σάββατο 27 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
«Πάλι την τσάρκα μου περνώ»

Ο Μάρκος Βαμβακάρης
Ο Μάρκος Βαμβακάρης

Στο βιβλίο του Νέαρχου Γεωργιάδη «Ο Μάρκος όπως τον γνώρισα - Ο Βαμβακάρης από το Α ως το Ω» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» θα είναι αφιερωμένη η δίωρη εκπομπή «Ποιητική Αδεία» που θα μεταδοθεί αύριο Κυριακή από τις 18.00 από τον «902 Αριστερά στα FM». Την εκπομπή επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης.

Ο λάτρης, μέγας συλλέκτης δίσκων γραμμοφώνου με λαϊκά τραγούδια και αφοσιωμένος ερευνητής του λαϊκού μας τραγουδιού, Νέαρχος Γεωργιάδης, γνώρισε τον Μάρκο Βαμβακάρη προσωπικά και του πήρε συνέντευξη το 1965 - μέχρι τότε ο νεαρός φοιτητής τον ήξερε μόνο από τα τραγούδια του - σε μια εποχή που όλοι είχαν ξεχάσει τον «πατριάρχη» του λαϊκού μας τραγουδιού.

Ενα χρόνο αργότερα, τον Νοέμβρη του 1966, ο «Ομιλος Φίλων του Λαϊκού Τραγουδιού», του οποίου ο Γεωργιάδης ήταν ιδρυτικό μέλος, διοργάνωσε την πρώτη λαϊκή συναυλία του Μάρκου Βαμβακάρη.

Στις πρώτες σελίδες του βιβλίου του, ο Νέαρχος Γεωργιάδης αναφέρεται στη γνωριμία του και τις συζητήσεις του με τον Βαμβακάρη, μιλώντας ταυτόχρονα και για πρόσωπα και γεγονότα της μουσικής την εποχή εκείνη. Το υλικό που καταγράφεται σ' αυτές τις σελίδες του βιβλίου όχι μόνο παρέχει σημαντικότατες πληροφορίες, αλλά κυρίως ωθεί τον αναγνώστη και ιδιαίτερα όσους αγαπούν το λαϊκό τραγούδι σε περαιτέρω έρευνα.

Στα επόμενα κεφάλαια του βιβλίου του, ο Νέαρχος Γεωργιάδης προσεγγίζει τα τραγούδια του Μάρκου Βαμβακάρη, προσπαθώντας να ανιχνεύσει και να αποτυπώσει τις «πηγές» της έμπνευσής του. Μέσα από την έρευνα των λέξεων, των τοπωνυμίων και των ανθρώπινων «τύπων» που καταγράφονται στους στίχους, ο Γεωργιάδης αποδεικνύει ότι στα τραγούδια του Μάρκου - ιδιαίτερα στη «Φραγκοσυριανή» - «συμπυκνώνονται» αιώνες ιστορίας, ιδιαίτερα της Σύρου, θρύλοι, παραδόσεις και ακούσματα που ο Μάρκος Βαμβακάρης είχε συγκρατήσει στη μνήμη του από τα παιδικά του χρόνια.

Επηρεασμένος από το σμυρναίικο και κωνσταντινουπολίτικο τραγούδι και χορό, έτσι όπως είχαν διαδοθεί στη Σύρο, αλλά και από τα δισκογραφημένα χασάπικα του Κώστα Σκαρβέλη τον οποίο θαύμαζε απεριόριστα, ο Μάρκος Βαμβακάρης θα μετουσιώσει σε τραγούδια όλα τα προσωπικά του βιώματα, αλλά και την πραγματικότητα της εποχής του, έτσι όπως την αντιλαμβανόταν.

Μέσα στις σελίδες του βιβλίου του Νέαρχου Γεωργιάδη παρουσιάζονται τραγούδια του Μάρκου Βαμβακάρη εμπνευσμένα από την πολιτική, αλλά και την καλλιτεχνική επικαιρότητα της εποχής του, και βέβαια τραγούδια των οποίων «πηγή» ήταν τα προσωπικά βιώματα του Συριανού βάρδου, ο οποίος παρότι σημάδεψε ανεξίτηλα την πορεία του λαϊκού τραγουδιού μας παρέμεινε πάντα «ένας απλός άνθρωπος που είχε την ευαισθησία και το ταλέντο να καταγράφει την καθημερινή ζωή και να κάνει τραγούδια».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο «βράχος» του ρεμπέτικου (2013-02-03 00:00:00.0)
Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ (2006-07-22 00:00:00.0)
Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ (2006-07-08 00:00:00.0)
Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ (2006-06-24 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1999-07-08 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1999-06-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ