Τρίτη 30 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Μετρούν αντιδράσεις...

Μετρά τις αντιδράσεις που προκαλεί η πρόταση του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, περί παραπομπής του συνόλου των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Δικαστήριο της Χάγης, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης υπάρχει ως δυνατότητα και όταν αυτό κριθεί αναγκαίο η προσφυγή θα γίνει, δηλώνει ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γ. Βαληνάκης, σχετικά με την παρέμβαση του τέως Προέδρου Κ. Στεφανόπουλου. «Ενδιαφέροντα σημεία», διέγνωσε στην πρόταση Στεφανόπουλου και η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ωστόσο σημείωσε πως για το ενδεχόμενο άσκησης «βέτο» στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας «όλα τα χαρτιά είναι στο τραπέζι».

Στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνουν ότι θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής παραμένει ότι η μόνη ελληνοτουρκική διαφορά η οποία υπάρχει για την Ελλάδα, είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Ωστόσο, παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας παραδέχονται ότι η επίσημη ελληνική θέση δεν είναι ισχυρή, καθώς η παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο της υπόθεσης της υφαλοκρηπίδας, προϋποθέτει ελληνοτουρκικό διάλογο και συμφωνία για το εύρος των ελληνικών χωρικών υδάτων και του ελληνικού εναέριου χώρου, αλλά και για την κυριαρχία επί των βραχονησίδων του Αιγαίου, όπως έχει τεθεί από την Τουρκία με την κρίση των Ιμίων. Οπως υπογραμμίζουν Ελληνες διπλωμάτες, δίχως συμφωνία σε αυτά τα θέματα δεν μπορεί να υπάρξει οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

Στο πλαίσιο συνέντευξής του στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ και σχετικά με την κριτική της αντιπολίτευσης για εγκατάλειψη των κειμένων του Ελσίνκι, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Βαληνάκης σημείωσε:

«Ο,τι θετικό υπήρχε στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής του Ελσίνκι κρατήθηκε και βελτιώθηκε. Οσοι είναι καλόπιστοι και διαβάζουν τα σχετικά κείμενα θα δουν ότι πράγματι το βελτιώσαμε. Το Ελσίνκι ήταν μία ασαφής υποχρέωση. Και δεν είδαμε την προηγούμενη κυβέρνηση να έχει φέρει κανένα αποτέλεσμα επί τεσσεράμισι χρόνια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ