Πέμπτη 1 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Σήμερα η γενική συνέλευση

Ταξική επιλογή σε βάρος του λαού οι ιδιωτικοποιήσεις, τονίζει το ΔΗΚΚΙ. Υπέρμαχος της εξαγοράς ο Ν. Γκαργκάνας

Για σήμερα Πέμπτη έχει προγραμματιστεί η επαναληπτική γενική συνέλευση των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της κατά 3 δισ. ευρώ. Η υποκριτική κοκορομαχία ανάμεσα στην κυβέρνηση, την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ με την εμπλοκή και της ηγεσίας του Συνασπισμού, αποδείχνεται επικίνδυνη και για τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία καλούνται να συμμετάσχουν στον τζόγο και στα επιχειρηματικά πλάνα της τράπεζας στην τουρκική αγορά. Η πλευρά του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή χτεσινή εξαγορά άλλης τουρκικής τράπεζας (της «Deniz Bank») από τον γαλλοβελγικό τραπεζικό όμιλο «Dexia», διατύπωσε την άποψη πως η Εθνική αγοράζει ακριβά, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, η οποία κάνοντας την ίδια σύγκριση προσπάθησε να αποδείξει το ακριβώς αντίθετο. Φανερό πως και οι δυο μάς «δουλεύουν ψιλό γαζί»...

Ο Ν. Γκαργκάνας

Υπέρμαχος της εξαγοράς της τουρκικής «Φινανσμπάνκ» από την Εθνική Τράπεζα, με κάποιες επιμέρους επιφυλάξεις, εμφανίστηκε χτες ο πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδας Ν. Γκαργκάνας, μιλώντας για το θέμα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Αιτιολογώντας την έγκριση που έδωσε η Τράπεζα της Ελλάδας για την πραγματοποίηση της εξαγοράς, είπε ότι το τίμημα για την εξαγορά (5,5 δισ. δολάρια) κρίνεται από διάφορες μελέτες ως «εύλογο και δίκαιο». Ο Ν. Γκαργκάνας είπε ότι η «Φινανσμπάνκ» είναι μια καλή τράπεζα με άρτια οργανωτική δομή. Η Τράπεζα της Ελλάδας, είπε, έδωσε την έγκρισή της με τον όρο ότι η Εθνική θα προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά τρία δισ. ευρώ. Ανέφερε επίσης ότι έγιναν «ασκήσεις προσομοίωσης» για περιπτώσεις κρίσης και προέκυψε ότι η Εθνική έχει την ικανότητα να αντεπεξέλθει στους κινδύνους χωρίς ουσιαστική επιβάρυνση.

Η μόνη αποστροφή με αρνητική χροιά ήταν όταν ο Ν. Γκαργκάνας εκτίμησε ότι η εξαγορά της τουρκικής τράπεζας «είναι μεγάλη για το μέγεθος της Εθνικής και μεταβάλλει το εταιρικό της προφίλ». Χαρακτήρισε παράλληλα την Τουρκία χώρα υψηλού κινδύνου, αλλά είπε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η σταθεροποίηση της οικονομίας της.

Το ΔΗΚΚΙ

«Στην πραγματικότητα η ΕΤΕ αποτελεί περιουσία του ελληνικού λαού, αποτελεί μια εθνική επιχείρηση, την οποία διαχειρίζεται σήμερα προς όφελός του το οικονομικό κατεστημένο, ενώ θα μπορούσε να αποτελέσει το μοχλό μιας ανάπτυξης προς όφελος του λαού και του τόπου». Τα παραπάνω τονίζει με χτεσινή του ανακοίνωση το Γραφείο Τύπου του ΔΗΚΚΙ, στην οποία επίσης σημειώνεται: «Η υπόθεση της Εθνικής αποδεικνύει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο πως η επιβολή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και των ιδιωτικοποιήσεων που επιβάλλει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για λογαριασμό του οικονομικού κατεστημένου, δεν αποτελεί παρά μια ταξική επιλογή, με σκοπό την πρωτοφανή συσσώρευση υπερκερδών σε βάρος του λαού, αλλά και του μέλλοντος του τόπου».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βγήκαν μαχαίρια για την πίτα (2009-01-22 00:00:00.0)
Προχωρά η εξαγορά της Φίνανσμπανκ (2007-01-09 00:00:00.0)
Στον τζόγο τα λεφτά του ΙΚΑ (2006-06-30 00:00:00.0)
Σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και των αναγκών τους (2006-06-18 00:00:00.0)
Επέκταση στην Τουρκία (2006-05-09 00:00:00.0)
Επέκταση στα Βαλκάνια - πώληση του «Αστέρα» (2006-04-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ