Παρασκευή 2 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ - ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
Το πολύ βίαιο πρόσωπο της κρατικής καταστολής

Χιλιάδες νέοι διαδηλώνουν στους δρόμους της Χιλής
Χιλιάδες νέοι διαδηλώνουν στους δρόμους της Χιλής
ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Στον απόηχο της βαρβαρότητας των αρχών ασφαλείας κατά μικρών παιδιών, μαθητών και δημοσιογράφων για δεύτερη συνεχόμενη μέρα και τις νευρικές κινήσεις της κυβέρνησης της Προέδρου Μισέλ Μπατσελέ, ώστε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο διάλογος των φορέων της Παιδείας με την κυβέρνηση συνεχίστηκαν χτες.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν πληροφορίες εάν έχει αρθεί το αδιέξοδο και η Μισέλ Μπατσελέ ξεπεράσει την πιο σοβαρή κρίση της διακυβέρνησής της πολύ λίγες μέρες από την ανάληψη της προεδρίας.

Το μόνο που έχει γίνει γνωστό, είναι το τελεσίγραφο που έδωσαν οι φορείς της Παιδείας, ότι σε περίπτωση που δεν τιμήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της, προκειμένου να εκλεγεί στο δεύτερο γύρο, τότε νέα πανεθνική κινητοποίηση θα λάβει χώρα τη Δευτέρα, 5 Ιούνη. Πιθανώς και πανεθνική απεργία, καθώς τα συνδικάτα βρίσκονται στο πλευρό των μαθητών, δηλαδή των παιδιών τους.

Εντούτοις, η «επανάσταση των πιγκουίνων» - όπως ονομάστηκαν οι κινητοποιήσεις εξαιτίας της ηλικίας των παιδιών που συμμετέχουν σε αυτές -που ξεκίνησε πριν από μερικές βδομάδες με την κατάληψη ορισμένων σχολείων και τώρα έχει επεκταθεί σε όλη τη χώρα δείχνει αμετάκλητη προς το παρόν. Απαιτούν ελεύθερη και δίκαιη πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, δωρεάν μεταφορά στα δημόσια μέσα συγκοινωνίας, την αύξηση των δωρεάν παροχών σε μη προνομιούχους φοιτητές και μαθητές και ανάκληση του Οργανικού Νόμου για την Παιδεία του δικτάτορα Αουγούστο Πινοτσέτ, που καθορίζει από το σχολικό πρόγραμμα διδασκαλίας μέχρι και τα κριτήρια διορισμού των δασκάλων και καθηγητών στα δημόσια σχολεία.

Φυσικά, η κυβέρνηση Μπατσελέ προσπάθησε να «μειώσει» το χαρακτήρα του τελεσιγράφου, τονίζοντας ότι οι φορείς της Παιδείας «βρίσκονται στο τραπέζι του διαλόγου». Επίσης, η πρόεδρος της χώρας για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις έπαυσε ανώτερο στέλεχος της Αστυνομίας, λόγω της «ακραίας συμπεριφοράς» αρκετών αστυνομικών στις προχτεσινές πορείες. Λίγη ώρα αργότερα, οι δυνάμεις ασφαλείας έδρασαν εκ νέου, στρεφόμενοι και πάλι με βαρβαρότητα κατά των μαθητών και των δασκάλων που διαδήλωσαν για δεύτερη συνεχόμενη μέρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ