Παρασκευή 2 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
«Νέα στρατηγική» ευρωατλαντικής κατεύθυνσης

Πρόταση για τη χάραξη μιας «νέας στρατηγικής» στα εθνικά θέματα, που είναι ενταγμένη όμως στη λογική της εξυπηρέτησης των «ευρωατλαντικών» σχεδιασμών, πρότεινε χτες ο Γ. Παπανδρέου μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια.

Συντηρώντας το κλίμα συναίνεσης και της «κοινής προσπάθειας» που επιχειρούν να διαμορφώσουν οι εκπρόσωποι του δικομματισμού, με στόχο να αποσπάσουν τη συγκατάθεση του ελληνικού λαού, για να οδηγήσουν «πακέτο» την... επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών στο δικαστήριο της Χάγης, έκανε λόγο χτες για την ανάγκη της ύπαρξης μιας «νέας στρατηγικής» που «θα εγγυάται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Ο Γ. Παπανδρέου φρόντισε μάλιστα τη συγκεκριμένη πρόταση να τη συνδυάσει και με την «πρωτοβουλία», όπως είπε, «να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων» προκειμένου να τη συζητήσουν.

Ο Γ. Παπανδρέου, παρουσιάζοντας το «δρόμο» που πρέπει να ακολουθήσει η «νέα στρατηγική», ξεκαθάρισε ότι αυτός εντάσσεται στις «εμπειρίες» και τις «πρωτοβουλίες» που ο ίδιος κατά καιρούς έχει αναλάβει... Εννοώντας προφανώς τις συνθήκες της Μαδρίτης και του Ελσίνκι, που έχουν υπογράψει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, κάτω από την καθοδήγηση του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, με τις οποίες αναγνωρίζονται «συνοριακές διαφορές» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο Γ. Παπανδρέου επιδιώκει να μπει σε «δημόσιο διάλογο» η συνέχιση της πολιτικής της υποχωρητικότητας της χώρας απέναντι στις τουρκικές προκλητικές διεκδικήσεις. Σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι δημόσιες τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ αλλά και του Γ. Παπανδρέου, για την ανάγκη να προχωρήσει η κυβέρνηση σ' ένα «νέο Ελσίνκι».

Συγχρόνως, ο Γ. Παπανδρέου ισχυρίστηκε ότι η «νέα στρατηγική» που προτείνει θα εγγυηθεί «την ασφάλεια και τη σιγουριά για κάθε Ελληνα πολίτη». Στο ίδιο μήκος κύματος υποστήριξε ότι «η νέα στρατηγική θα ανοίξει ορίζοντες για ειρήνη και συνεργασία στην περιοχή και θα δώσει το μέρισμα ειρήνης. Μέρισμα ειρήνης που θα μπορεί να επενδυθεί στην ανάπτυξη, στην οικονομία, στην παιδεία, στην υγεία»... Εντελώς υποκριτικά, και υποτιμώντας τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού, ο Γ. Παπανδρέου επανέφερε με άλλα λόγια την πολιτική που ακολούθησε ως υπουργός Εξωτερικών, τη «βήμα προς βήμα προσέγγιση» με την Τουρκία, η οποία και τότε υποστήριζε ότι θα αποδώσει «μέρισμα ειρήνης στον ελληνικό λαό».

Συμμετέχοντας στο κλίμα της δικομματικής συναίνεσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλους, σχολιάζοντας τις προτάσεις του Γ. Παπανδρέου, δήλωσε: «Εάν ο κ. Παπανδρέου ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, βεβαίως και αυτή θα γίνει. Η ΝΔ πάντοτε επιδίωκε και επιδιώκει την εθνική συνεννόηση στα μεγάλα θέματα».

Εξάλλου, χτες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ, αποτελούμενη από τους Χρ. Παπουτσή, Μ. Χρυσοχοΐδη και Μ. Καρχιμάκη με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Β. Μεϊμαράκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ