Σάββατο 3 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Χιονοστιβάδα καταγγελιών

Για τα φρικτά εγκλήματα από Αμερικανούς

Από τη σφαγή αμάχων στο Ισάκι, Μάρτης 2006

Associated Press

Από τη σφαγή αμάχων στο Ισάκι, Μάρτης 2006
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η φρίκη εκτυλίσσεται σε διαδοχικές εικόνες φέρνοντας, κατά κοινή ομολογία, τις αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις σε ολοένα δυσκολότερη θέση. Μετά τη Χαντίθα, οι ίδιοι οι Αμερικανοί επιτελείς παραδέχονται ότι διεξάγονται έρευνες για αιματηρές επιχειρήσεις και στις πόλεις Ισάκι, Χαμαντίγια.

Το BBC μετέδωσε αργά την Πέμπτη εικόνες από βίντεο σουνιτικής οργάνωσης όπου εμφανίζονται κατακρεουργημένα από σφαίρες πτώματα μικρών παιδιών και γυναικών σε βομβαρδισμένο σπίτι στο Ισάκι. Η επίσημη αμερικανική εκδοχή είναι ότι στις 15 του Μάρτη έγινε έφοδος σε σπίτι, όπου σκοτώθηκαν ύποπτος της «Αλ Κάιντα», 2 γυναίκες και 1 παιδί. Η ιρακινή αστυνομία είχε μιλήσει για 11 γυναικόπαιδα εκτελεσμένα. Ενδεικτικό της δύσκολης θέσης της Ουάσιγκτον είναι ότι δεν αμφισβήτησε την αυθεντικότητα του βίντεο.

Στο θέμα επανήλθε με οργισμένο τόνο και ο πρωθυπουργός Αλ Μάλικι. Ανακοίνωσε ότι ζήτησε από τον αμερικανικό στρατό το φάκελο της Χαντίθα και κατηγόρησε τις «ξένες δυνάμεις ότι διαπράττουν συχνά φρικτά εγκλήματα κατά Ιρακινών πολιτών». Σε μια προσπάθεια κατευνασμού, ο Πρόεδρος Μπους απηύθυνε έκκληση για «σωστή συμπεριφορά» στους στρατιώτες δηλώνοντας «προβληματισμένος», ενώ ο υπουργός Αμυνας Ράμσφελντ υποστήριξε ότι «θα ληφθούν μέτρα για την ισχνή αυτή μειοψηφία».

Την ίδια ώρα, στη Βαγδάτη σημειώνονταν 3 σαφώς ύποπτες διαδοχικές βομβιστικές επιθέσεις σε υπαίθρια αγορά με στόχο πολίτες: 5 σκοτώθηκαν και 54 τραυματίστηκαν. Ταυτόχρονα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Πρόντι συζητούσε με τον Βρετανό ομόλογό του την «αποχώρηση των ιταλικών στρατευμάτων από το Ιράκ», διευκρινίζοντας ότι η συζήτηση αφορούσε μόνο στον τρόπο που αυτή θα γίνει και όχι το αν θα γίνει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ