Σάββατο 1 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Η Αυτοδιοίκηση στο δόκανο

Οι πολίτες πρέπει ν' αντιδράσουν στην πολιτική που μετατρέπει την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε φορέα εφαρμογής αντιλαϊκών μέτρων και ν' αγωνιστούν ώστε η Αυτοδιοίκηση να λειτουργήσει σύμφωνα με το θεσμικό ρόλο της, τασσόμενη στην υπηρεσία του λαού. Αυτά τονίστηκαν σε ημερίδα για την Αυτοδιοίκηση, που διοργάνωσε η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» Καρδίτσας και στην οποία παραβρέθηκαν ο νομάρχης Β. Αναγνωστόπουλος, ο δήμαρχος Καρδίτσας Χρ. Τέγος, δήμαρχοι «καποδιστριακών» δήμων του νομού, νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι μαζικών φορέων και πολλοί πολίτες της Καρδίτσας.

Ομιλητής στην ημερίδα ήταν ο Β. Μπούτας, επικεφαλής της ΝΑΣ και νομαρχιακός σύμβουλος Καρδίτσας, καθώς και οι Χρ. Χαλκιάς, δημοτικός σύμβουλος Λάρισας - ανέπτυξε το θέμα «Θεσμικός και αναπτυξιακός ρόλος της ΤΑ» - Αγγ. Σίμος , γραμματέας του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ-ΟΤΑ - ανέπτυξε το θέμα «Τοπική Αυτοδιοίκηση και εργαζόμενοι» - και ο δήμαρχος Καρδίτσας Χρ. Τέγος, που αναφέρθηκε στα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στην ομιλία του ο Βαγγ. Μπούτας υπογράμμισε ότι οι κυβερνώντες προβάλλουν ως κυρίαρχο επιχείρημα της σωστής λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης την αποτελεσματικότητα, την οποία αναγορεύουν σαν ανάγκη να εξυπηρετείται γρήγορα και σωστά ο πολίτης και σ' αυτή υποτάσσουν τα πάντα. Οπως, π.χ., την αντιπροσωπευτικότητα, εφαρμόζοντας μέτρα και ρυθμίσεις που περιορίζουν την έκφραση περισσότερων απόψεων στα αιρετά όργανα και μη εφαρμόζοντας την απλή αναλογική στην εκλογή των οργάνων.

Επισήμανε ακόμα ότι ήδη η Περιφέρεια, που αποτελεί ένα κυβερνητικό μηχανισμό συγκεντρωτικής εξουσίας, επεμβαίνει προς τα «κάτω» με στόχο: Τον παραπέρα περιορισμό του πεδίου δράσης και συμμετοχής της Πρωτοβάθμιας και της κολοβής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Τη διόγκωση της κρατικής παρέμβασης, ώστε η ΤΑ να εφαρμόζει, χωρίς παρεκκλίσεις, την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της ανταποδοτικότητας, της πρόσθετης φορολόγησης κ.ά. Σημείωσε, δε, ότι η προτεινόμενη μείωση των Περιφερειών έχει να κάνει με τη δημιουργία ευνοϊκότερων όρων για την κρατική παρέμβαση και τη δράση του κεφαλαίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πλούσια πολιτική συζήτηση (2006-09-12 00:00:00.0)
Κάλεσμα νεανικής συσπείρωσης (2006-07-21 00:00:00.0)
Να ενταθεί η πάλη (2006-06-27 00:00:00.0)
Ανάγκη κοινής δράσης αιρετών - δημοτών (2000-07-05 00:00:00.0)
Διεκδικητικό μέτωπο για την Αυτοδιοίκηση (2000-06-28 00:00:00.0)
Δεκαπέντε νέα "μετερίζια" του αγώνα (1998-10-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ