Τρίτη 6 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 41
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Εντείνεται η φορο-αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων

Και οδηγίες από την ΥΠΕΕ (πρώην ΣΔΟΕ) για ένταση των φορολογικών ελέγχων σε επιχειρήσεις κατά την τουριστική σεζόν

Με ακόμη μεγαλύτερη ένταση συνεχίζεται φέτος η φορολεηλασία των λαϊκών τάξεων και στρωμάτων σε μια χρονιά που η κυβέρνηση προχώρησε σε νέες μεγάλες φοροελαφρύνσεις των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων. Η συγκεκριμένη κατάσταση αποτυπώνεται και στα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τα οποία από την εκκαθάριση περίπου 1,7 εκατ. φορολογικών, το Δημόσιο θα εισπράξει πρόσθετο φόρο (μετά τις επιστροφές στους δικαιούχους) συνολικού ύψους 567,3 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, παρά τη μεγάλη αύξηση στην παρακράτηση φόρου για τους μισθωτούς - συνταξιούχους (εξαιτίας της μη τιμαριθμοποίησης στη φορολογική κλίμακα) το σύνολο των φοροεσόδων στο μήνα Μάη του 2006 αυξήθηκε μόλις 1,9%. Στο 5μηνο Γενάρης - Μάης 2006 το σύνολο των φόρων διαμορφώθηκε σε 18,8 δισ. ευρώ (από 17,25 δισ. ευρώ στο 5μηνο του 2005) με αύξηση 9%.

Η «υστέρηση» των εσόδων οφείλεται στη μείωση της φορολογίας των κερδών (από φέτος ισχύουν νέοι μειωμένοι συντελεστές για τις μεγάλες επιχειρήσεις) όσο και στη συνεχιζόμενη φοροδιαφυγή. Ετσι, παράλληλα με τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο 5μηνο, η κυβέρνηση προανήγγειλε - όπως γίνεται κάθε χρόνο αυτή την περίοδο - εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων, δίνοντας στη δημοσιότητα την εγκύκλιο της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ) - πρώην ΣΔΟΕ. Με την εγκύκλιο δίνονται οδηγίες για εξαντλητικούς ελέγχους, στο «μεγαλύτερο δυνατό επιχειρήσεων» κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν, με στόχο τη συγκέντρωση των φοροεσόδων κυρίως από επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου, τις οποίες τα επίσημα στοιχεία εμφανίζουν με υψηλά ποσοστά φοροπαραβάσεων. Στις προτεραιότητες της ΥΠΕΕ είναι και οι έλεγχοι σε αεροδρόμια, κάμπινγκ κ.α. με επίσημα προβαλλόμενη δικαιολογία τον έλεγχο διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, σε επιβάτες και εμπορεύματα από θεωρούμενες ύποπτες χώρες στο πλαίσιο της Συνθήκης Σένγκεν.

Η εγκύκλιος της ΥΠΕΕ που αφορά τον προγραμματισμό δράσης της υπηρεσίας για τη θερινή - τουριστική περίοδο, εστιάζει την ένταση των ελέγχων:

  • Στη χρήση πλαστών - εικονικών φορολογικών στοιχείων, μη κανονική απόδοση ΦΠΑ, διαπίστωση άλλων τυπικών παραβάσεων.
  • Σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις «κάθε μορφής και μεγέθους», όπως ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κέντρα διασκέδασης, διοργάνωση συναυλιών με «επώνυμους καλλιτέχνες», ταβέρνες-εστιατόρια-καφετερίες, καταστήματα λιανικής τουριστικού ενδιαφέροντος, τουριστικά γραφεία κ.ά.
  • Στις κυριότερες μεθόδους φοροδιαφυγής, όπως υποτιμολόγηση εσόδων στον οργανωμένο τουρισμό, ανακριβής έκδοση φορολογικών στοιχείων για υπηρεσίες που εμφανίζονται ως «πακέτο», ενώ στην πραγματικότητα εισπράττεται ξεχωριστό τίμημα κ.ά.
  • Σε ό,τι αφορά τη διακίνηση καυσίμων η προσοχή εστιάζεται στους χρήστες αγροτικού πετρελαίου που παρουσιάζουν «μεγάλες καταναλώσεις», σε δειγματοληψίες για το ενδεχόμενο νόθευσης, στην καταγραφή μεγάλων υπολοίπων πετρελαίου θέρμανσης χειμερινής περιόδου σε πρατήρια, ώστε να αποφευχθεί η διάθεσή τους σε άλλες χρήσεις.
  • Στο λεγόμενο «παρεμπόριο», συγκεκριμένα σε εμπορεύματα που προέρχονται από «τρίτες χώρες» (όπως Κίνα, Ταϊλάνδη, Ταϊβάν, Κορέα, κ.ά).
  • Για τον έλεγχο διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και όπλων, ειδική αναφορά γίνεται στις πτήσεις τσάρτερ από «χώρες αυξημένης επικινδυνότητας» (Ολλανδία, Ην. Βασίλειο κ.ά.). Στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», θα ενταθούν οι έλεγχοι σε επιβάτες και εμπορεύματα που φθάνουν από «χώρες υψηλού κινδύνου» (Λατινική Αμερική, Πακιστάν, Αίγυπτος) με «ενδιάμεσο σταθμό αεροδρόμια εντός της συνθήκης Σένγκεν».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ