Τετάρτη 7 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 41
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Επενδυτές... ιδού η γη σας

Στο όνομα της ανάπτυξης του τουρισμού, η κυβέρνηση ετοιμάζει δυο νομοσχέδια που θα εξυπηρετούν τις αυξημένες απαιτήσεις του μεγάλου τουριστικού κεφαλαίου

Μετά από επεξεργασίες και αναθεωρήσεις περίπου δύο ετών, η κυβέρνηση εξέτασε χτες στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής τα νομοσχέδια για τον ιαματικό τουρισμό και τον αγροτουρισμό και έδωσε το «πράσινο φως» για την προώθησή τους στη Βουλή. Είναι ενδεικτικό ότι δεν έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις για το περιεχόμενο των δυο νομοσχεδίων κυρίως λόγω της εμπλοκής και των αλλαγών που απαιτούσαν τα συναρμόδια υπουργεία. Σε κάθε περίπτωση, τα δυο νομοσχέδια θα κινούνται στον βασικό πολιτικό άξονα της κυβέρνησης, που δεν είναι άλλος παρά η εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου. Τόσο ο Δ. Αβραμόπουλος, όσο και η νυν υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Φ. Πάλη - Πετραλιά έχουν κάνει σαφές ότι ανάπτυξη του τουρισμού σημαίνει για τους ίδιους και την κυβέρνηση ενίσχυση των κερδών των επιχειρηματιών του τουρισμού.

Το νομοσχέδιο για τον ιαματικό τουρισμό θα περιλαμβάνει και γενικότερες τουριστικές διατάξεις. Η παράδοση, με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους, της εκμετάλλευσης των φυσικών ιαματικών πηγών στους ιδιώτες, είναι μόνο ένα μέρος του. Αναμένεται επίσης η διαχείριση θεμάτων που έχουν να κάνουν με το καθεστώς κορεσμού σε ορισμένες τουριστικές περιοχές, χρηματοδοτήσεις επενδύσεων, την απόσυρση παλαιών ξενοδοχειακών μονάδων, την κατηγοριοποίηση καταλυμάτων κ.ά. Ενδεχομένως να συμπεριλαμβάνονται και ζητήματα χωροταξίας και πολεοδομίας, αν και εκκρεμεί συνολικός σχεδιασμός από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Αντίστοιχα, το νομοσχέδιο για τον αγροτουρισμό θα επιδιώξει να ρυθμίσει τη λειτουργία των υφιστάμενων μονάδων, αλλά κυρίως των νέων που μπορεί να δημιουργηθούν με ελληνικά ή ξένα κεφάλαια ώστε να εξασφαλιστεί μέσω κινήτρων και διευκολύνσεων η επιχειρηματική ανάπτυξη και σ' αυτό τον τομέα.

Το γεγονός ότι οι μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού στηρίζουν την ευημερία και την πρόοδο των επιχειρήσεών τους στην υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων σ' αυτές (εργασιακές σχέσεις «λάστιχο», ελαχιστοποίηση αμοιβών, «μαύρη» εργασία, πολυειδικότητες), όσο και στα προνόμια, χρηματοδοτικά, φορολογικά, χωροταξικά κ.ά. που τους παρέχει η κυβέρνηση, δεν απασχόλησε στο ελάχιστο την Κυβερνητική Επιτροπή, όπως αναμενόταν.

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης απέφυγε και πάλι να αναφερθεί στο περιεχόμενο των νομοθετικών ρυθμίσεων. Απλά, περιορίστηκε να αναφερθεί στην «ευχή» - στόχο να αναδειχτεί η Ελλάδα «στους πρώτους δημοφιλέστερους προορισμούς που υπάρχουν», αλλά και στην εκτίμηση ότι η «μεγάλη αύξηση» που παρατηρείται φέτος θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη στο μέλλον.

Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο αιτιολογούν την αντιλαϊκή πολιτική τους αντιμετωπίζοντας τον τουρισμό ως «βαριά βιομηχανία» της χώρας. Η υπουργός δήλωσε σχετικά: «Θεωρώ ότι η ανάπτυξη του Τουρισμού είναι κρίσιμο στοιχείο και σημείο, είναι μια μεγάλη πρόκληση για την ανάπτυξη και την ευημερία της χώρας». Ουσιαστικά ταυτίζεται το επιχειρηματικό κέρδος με την ανάπτυξη του τουρισμού και ανάγεται σε «εθνικό στόχο» που δικαιολογεί και απαιτεί «κάθε μέτρο»! Σ' αυτή τη λογική ετοιμάζεται και η «αμαρτωλή» ΕΤΑ να ξεπουλήσει ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια τουριστική περιουσία.

Σε σχέση με το δικαίωμα των εργαζομένων και των οικογενειών τους για διακοπές - οι οποίες κάθε χρόνο περιορίζονται ποσοτικά, χρονικά και ποιοτικά όλο και περισσότερο λόγω της οικονομικής δυσπραγίας τους - η υπουργός ετοιμάζεται να ανακοινώσει αύριο το νέο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΕΟΤ, το οποίο αποτελεί «σταγόνα στον ωκεανό» και βασίζεται κυρίως στη λογική επιπλέον στήριξης ορισμένων επιχειρήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ