Τετάρτη 7 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ρ. Τ. ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Δεν ανησυχεί για τον «έλεγχο» της ΕΕ

Καμία ανησυχία δεν αισθάνεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον «έλεγχο προόδου» που θα υποστεί τις επόμενες βδομάδες από τις κυβερνήσεις των 25 κρατών - μελών της ΕΕ όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της χώρας του.

«

Η διαδικασία της ένταξης στην ΕΕ συνεχίζεται με την αρχική αποφασιστικότητα, δεν υπάρχει κανένας φόβος», δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του χτες ενώπιον των βουλευτών του κόμματός του (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, AKP). «Ο στόχος μας (η ένταξη στην ΕΕ) δεν είναι ούτε παροδική επιθυμία ούτε εποχική στρατηγική», διαβεβαίωσε. Παράλληλα, απέρριψε τις επικρίσεις ότι η κυβέρνησή του έχει επιβραδύνει το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων που είναι απαραίτητες για να ενταχθεί η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Ερντογάν δήλωσε πως περιμένει ότι «ουσιαστικές διαπραγματεύσεις» θα ξεκινήσουν με την ΕΕ την ερχόμενη Δευτέρα, έπειτα από πολλούς μήνες εξέτασης των κεφαλαίων του κοινοτικού κεκτημένου. «Είναι μια νέα αρχή για την Τουρκία», υπογράμμισε.

Στο μεταξύ, στις Βρυξέλλες, η αυστριακή προεδρία της ΕΕ έκανε γνωστό πως η ΕΕ θα ανοίξει πράγματι τη Δευτέρα το πρώτο από τα 35 κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία και την Κροατία. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών και οι ομόλογοί τους της Τουρκίας και της Κροατίας θα συναντηθούν τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο για να ανοίξουν το κεφάλαιο που αφορά την επιστήμη και την έρευνα, οκτώ μήνες μετά την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων με αυτές τις δύο χώρες.

Από τα τέλη Οκτώβρη, η Επιτροπή έχει αρχίσει να εξετάζει μαζί με τις δύο υποψήφιες το σύνολο των ευρωπαϊκών κανονισμών και την προετοιμασία των δύο υποψηφίων σε καθένα από τα 35 κεφάλαια. Σε κάθε κεφάλαιο, οι Βρυξέλλες μπορούν να συστήσουν ή όχι την έναρξη διαπραγματεύσεων. Σε όλες τις περιπτώσεις, η έναρξη των διαπραγματεύσεων σε καθένα από τα 35 κεφάλαια απαιτεί ομόφωνη απόφαση των «25».

Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας αναμένεται να αποτελέσει βασικό θέμα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 15-16 του μήνα στις Βρυξέλλες. Πέρα όμως από «προειδοποιήσεις» και φραστικούς λεονταρισμούς, που στοχεύουν στον «εφησυχασμό» των λαών της ΕΕ που αντιτάσσονται στην ένταξη της γειτονικής χώρας, οι ηγέτες της ΕΕ δεν πρόκειται να ορθώσουν νέα «εμπόδια» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Οπως προκύπτει από ένα προσχέδιο συμπερασμάτων που έχει κυκλοφορήσει, θα υπάρξει μια νέα «έκκληση» για εφαρμογή του πρωτοκόλλου τελωνειακής σύνδεσης εντός του 2006, που αφορά το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα. Αυτό όμως η κυβέρνηση της Αγκυρας το έχει απορρίψει κατηγορηματικά και οι «φίλοι» της στην ΕΕ, με πρώτη τη Βρετανία, εργάζονται να βρουν φόρμουλες για να προσπεράσουν αυτή την «ευρωπαϊκή υποχρέωση»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ