Τετάρτη 7 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Θα προτείνει «νέο Ελσίνκι»

Την προσφυγή στη Χάγη για την «επίλυση των Ελληνοτουρκικών διαφορών», θα προτείνει σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Παπανδρέου στον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους που γίνεται ύστερα από αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς για τη χάραξη «νέας στρατηγικής» στην εξωτερική πολιτική.

Η συνάντηση με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις 11 π.μ, στο γραφείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, ενώ σε εκκρεμότητα παρέμεινε και χτες η συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνο.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς, σύμφωνα με πληροφορίες αλλά και βάσει των προτάσεων και των θέσεων που έχει αναπτύξει το τελευταίο διάστημα, θα προτείνει η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σ' ένα «νέο Ελσίνκι». Να προχωρήσει, δηλαδή, σε μια συμφωνία με την οποία θα αποδεχτεί ότι υπάρχουν «διμερής διαφορές», πέρα της υφαλοκρηπίδας, μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Γ. Παπανδρέου, στηρίζοντας απόλυτα την πολιτική των κυβερνήσεων του κόμματός του, που σύμφωνα και με τις τελευταίες αποκαλύψεις που υπήρξαν στον Τύπο, στο τέλος του 2003 ήταν έτοιμη να συμφωνήσει την παραπομπή των «ελληνοτουρκικών διαφορών» στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, επιδιώκει με τη «νέα στρατηγική» να επαναφέρει τις... διαπραγματεύσεις στο σημείο από όπου σταμάτησαν.

Ο Γ. Παπανδρέου, περιγράφοντας τη «νέα στρατηγική», θα προτείνει Ελλάδα και Τουρκία να συμφωνήσουν για τις «διμερείς διαφορές» που θα πάνε στη Χάγη, να υπογράψουν συνυποσχετικό και μ' αυτό να οδηγηθούν στην «επιδαιτησία» του Διεθνούς Δικαστηρίου. Εξάλλου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκη, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2003 είχε προχωρήσει τη συμφωνία, αλλά δεν υπέγραψε συνυποσχετικό. Μια συμφωνία με την οποία η Ελλάδα ήταν έτοιμη να διαπραγματευτεί, όπως αποκάλυψε με δημοσιεύματα της η «Καθημερινή», εκτός από την «υφαλοκρηπίδα», τα «χωρικά ύδατα» και τον «εναέριο χώρο»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ