Πέμπτη 8 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΑΓΩΓΕΣ ΠΑΚΙΣΤΑΝΩΝ
Προκαλεί την κοινή λογική η κυβέρνηση
  • Αρνούνται τις απαγωγές οι αρμόδιοι υπουργοί, παρά την επιβεβαίωσή τους από την εισαγγελική έρευνα
  • Με αίτημα του ΚΚΕ απολογήθηκαν χτες στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή οι Β. Πολύδωρας και Α. Παπαληγούρας

Από τη συνέντευξη Τύπου των απαχθέντων Πακιστανών

Eurokinissi

Από τη συνέντευξη Τύπου των απαχθέντων Πακιστανών
Προκαλώντας την κοινή λογική και παρά το εισαγγελικό πόρισμα που επιβεβαίωσε τις απαγωγές Πακιστανών από κρατικές υπηρεσίες, οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης Β. Πολύδωρας και Δικαιοσύνης Α. Παπαληγούρας εμφανίστηκαν χτες στη Βουλή και ισχυρίστηκαν ότι δεν έγινε το παραμικρό ή εάν έγινε το έκαναν μεταξύ τους οι Πακιστανοί!

Την κλήση των δύο υπουργών στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης είχε ζητήσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις και το εισαγγελικό πόρισμα που καταλόγιζε ευθύνες στην ΕΥΠ για τις απαγωγές Πακιστανών το καλοκαίρι του 2005, προκειμένου να ανακριθούν μετά τη βομβιστική επίθεση στο Λονδίνο.

Ο Β. Πολύδωρας ήταν κατηγορηματικός και ισχυρίστηκε ότι αφού «ανέκρινε» τα στελέχη της ΕΥΠ, είναι σίγουρος ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία δεν έχει καμία σχέση με τις απαγωγές. Μάλιστα, είπε ότι αποκλείει ακόμα και την αυτόνομη δράση κάποιων κλιμακίων της ΕΥΠ και επανέλαβε τη δήλωσή του ότι εάν αποδειχθεί οποιαδήποτε εμπλοκή, τότε αυτός θα παραιτηθεί. Το ίδιο κατηγορηματικός ήταν και για την ανάμειξη ξένων υπηρεσιών, λέγοντας ότι αποκλείει την ανάμειξή τους αφού κατά τον υπουργό η Ελλάδα δεν είναι «ξέφραγο αμπέλι». Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να υιοθετήσει την εκδοχή του πρέσβη της Βρετανίας, σύμφωνα με την οποία ο πράκτορας της ΜΙ6, που έφυγε από τη χώρα μας μετά τις αποκαλύψεις, δεν είχε την παραμικρή σχέση με την υπόθεση. Το μόνο που παραδέχτηκε ο υπουργός ήταν οι 5.500 «νόμιμες» προσαγωγές αλλοδαπών - ανάμεσά τους ήταν και Πακιστανοί - μετά από αίτημα των Βρετανών και ύστερα από τις βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο το καλοκαίρι του 2005.

Μετά τα παραπάνω, ο υπουργός επανέλαβε την προκλητική του θέση ότι τις απαγωγές τις έκαναν οι ίδιοι οι Πακιστανοί, λέγοντας ότι έχει στην κατοχή του 13 δικογραφίες από τις οποίες προκύπτει ότι έγιναν απαγωγές μεταξύ Πακιστανών και μάλιστα κάποιοι από τους απαγωγείς προσποιήθηκαν ότι ήταν αστυνομικοί.

Επιχειρώντας δε να εκφοβίσει τους Πακιστανούς που έκαναν τις σχετικές καταγγελίες, είπε ότι «δε θα τους βάλουμε ρυθμιστές του πολιτεύματος και των θεσμών» και δε θα δεχτούμε να λειτουργούν ως «πολιορκητικός κριός».

Ο Β. Πολύδωρας, σε μια προφανή προσπάθεια να στείλει «μήνυμα» στη Δικαιοσύνη, που ασχολείται με το θέμα, χαρακτήρισε «νομικό παράδοξο» το σχετικό πόρισμα του εισαγγελέα και είπε ότι αναμένει από τη δικαιοσύνη «μια ευκρινέστερη αποδεικτική γραμμή επί γεγονότων και όχι επί καταγγελιών». Κατά τον υπουργό, το νομικό παράδοξο συνίσταται στο ότι με το πόρισμα αθωώνονται έξι υπάλληλοι της ΕΥΠ που κατηγορούνταν ότι έκαναν τις απαγωγές και αντίθετα υπάρχει υπαινιγμός ανάμειξης για δύο στελέχη της που υποτίθεται συντόνιζαν την επιχείρηση των απαγωγών.

Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης ισχυρίστηκε ότι το υπουργείο του και οι δικαστικές αρχές χειρίστηκαν την υπόθεση της απαγωγής των Πακιστανών «με υπευθυνότητα, καθαρότητα και απόλυτο σεβασμό στο Σύνταγμα και το νόμο». Τώρα, είπε, το λόγο έχει αποκλειστικά και μόνο η δικαιοσύνη, η οποία πρέπει να αφεθεί ελεύθερη για να κάνει ανεπηρέαστα τη δουλιά της. Φρόντισε όμως και ο ίδιος να στείλει ένα απειλητικό μήνυμα στους Πακιστανούς που έκαναν τις καταγγελίες: Απαντώντας σε καταφανώς στημένη ερώτηση της βουλευτή της ΝΔ Α. Παπακώστα εάν θα αναζητηθούν ποινικές ευθύνες για όσους αποκάλυψαν ονόματα πρακτόρων της ΕΥΠ που συμμετείχαν στις απαγωγές, είπε υπαινικτικά ότι «δε θέλω να απαντήσω». Μετά τις έντονες διαμαρτυρίες του βουλευτή του ΚΚΕ Α. Σκυλλάκου ότι είναι απαράδεκτες τέτοιου είδους απειλές, επιχείρησε να το «μαζέψει», λέγοντας ότι δεν έχει πρόθεση «αυτήν την ώρα» να προχωρήσει σε καμία ενέργεια που θα εκληφθεί ως πίεση. Ο Α. Παπαληγούρας προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι οι διάφορες διεθνείς «αντιτρομοκρατικές» συνθήκες, που έχει υπογράψει η χώρα μας, δεν οδηγούν σε «κατάχρηση εξουσίας», αλλά αντίθετα είναι «εγγύηση δημοκρατικότητας και ισορροπούν ανάμεσα στη διασφάλιση δύο αγαθών, της ελευθερίας και της ασφάλειας».

Σε παρεμβάσεις του στη συζήτηση, ο Α. Σκυλλάκος είπε ότι το ΚΚΕ ζήτησε την ακρόαση των δύο υπουργών όχι για τη δημιουργία εντυπώσεων, αλλά γιατί υπάρχει έντονη ανησυχία για τα δημοκρατικά δικαιώματα. Οι απαγωγές έγιναν, είπε, και αυτό το λέει και το σχετικό εισαγγελικό πόρισμα, το οποίο μάλιστα αναφέρεται και σε εμπλοκή ατόμων που έχουν σχέση με κρατικές υπηρεσίες. Ο βουλευτής κατηγόρησε τους υπουργούς ότι προσπαθούν να υπονομεύσουν το εισαγγελικό πόρισμα και αναρωτήθηκε γιατί καταβάλλουν τόση προσπάθεια για να πουν ότι δε συνέβησαν οι απαγωγές. Δε στέκει στη λογική, τόνισε, η άποψη ότι τίποτα δεν έγινε αφού οι συγκεκριμένοι Πακιστανοί δεν είχαν κανένα λόγο ομαδικά να πουν ψέματα, αφού θα κινδύνευαν να απελαθούν ή να δεχτούν μηνύσεις.

Το συγκεκριμένο γεγονός των απαγωγών, είπε ο Α. Σκυλλάκος, προκαλεί πολλές ανησυχίες, αφού προστίθεται σε μια σειρά από άλλα γεγονότα, όπως για παράδειγμα η λειτουργία των καμερών στους δρόμους για την παρακολούθηση των κινητοποιήσεων ή η ανάμειξη της χώρας μας στις αεροπορικές απαγωγές της CIA.

Σχολιάζοντας την άποψη ότι οι 5.500 προσαγωγές αλλοδαπών το καλοκαίρι του 2005 ήταν «νόμιμες», ο Α. Σκυλλάκος είπε ότι είναι δυσδιάκριτο το όριο ανάμεσα στο νόμιμο ή το παράνομο. Με ένα τηλεφώνημα από την Αγγλία, συνέχισε, έγιναν οι χιλιάδες προσαγωγές και τόνισε: «Υπήρχαν βάσιμες υπόνοιες για όλους αυτούς; Δηλαδή μπορούν αύριο για παράδειγμα οι ΗΠΑ να ζητήσουν τηλεφωνικά την προσαγωγή χιλιάδων ατόμων;».

Το έδαφος, κατέληξε, πάνω στο οποίο καλλιεργούνται τέτοιες μεθοδεύσεις είναι οι διάφορες συνθήκες που έχει υπογράψει κατά καιρούς η χώρα μας. Τέτοιες για παράδειγμα είναι η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τη δικαστική συνδρομή που προβλέπει ανακρίσεις ακόμα και από ξένους με απόρρητα ή πλαστά ονόματα και η σύμβαση για την ίδρυση της Γιουροπόλ για την κοινή δράση, με βάση την οποία διάφοροι πράκτορες θα αλωνίζουν ελεύθερα στη χώρα μας.

Το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ ανακοίνωσαν ότι για το θέμα της απαγωγής των Πακιστανών θα ζητήσουν τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ