Παρασκευή 9 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Η Ιστορία προχωράει μόνο με αγώνες και θυσίες»

Παρουσία εκατοντάδων Μακρονησιωτών, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και άλλων εργαζομένων έγινε στο Μακρονήσι η επετειακή εκδήλωση της ΠΕΚΑΜ

Εκατοντάδες ήταν και φέτος οι επισκέπτες στο Μακρονήσι στην εκδήλωση μνήμης και τιμής που διοργανώνει κάθε χρόνο η Πανελλαδική Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ). Ανθρωποι κάθε ηλικίας συγκεντρώθηκαν στο νησί της φρίκης: Πρώην μακρονησιώτες αγωνιστές, οι συγγενείς και τα παιδιά τους, όσοι είχαν ένα δικό τους άνθρωπο στο κολαστήριο της Μακρονήσου μαζί με άλλους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης τίμησαν τους νεκρούς που θυσιάστηκαν εκεί.

«Η επίσκεψή μας εδώ είναι επίσκεψη αντίστασης στη βαρβαρότητα, είναι επίσκεψη ειρήνης και υπενθύμισης πως το υπέρτατο αυτό αγαθό δε χαρίζεται. Κατακτιέται με αγώνες», τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο Γιάννης Επιτρόπου, αντιπρόεδρος της ΠΕΚΑΜ. Και συνέχισε λέγοντας: «Πριν από 58 χρόνια εδώ, σ' αυτό το ξερονήσι, οργάνωσαν η τότε κρατική εξουσία, με συμβούλους Αγγλοαμερικανικές υπηρεσίες, το πρώτο μεταπολεμικό στρατόπεδο κρατουμένων στρατιωτών και πολιτών, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Εμφυλίου. Εδώ κρατήθηκαν και βασανίστηκαν δεκάδες χιλιάδες άντρες και γυναίκες όλων των ηλικιών και δεκάδες άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών που απάρτιζαν τον ανθό της διανόησης της κοινωνίας μας».

Στη συνέχεια, ο Γ. Επιτρόπου αναφέρθηκε στο μεγαλείο της ψυχής των δεσμωτών που ακόμα και σ' αυτές τις συνθήκες δημιούργησαν τέχνη, ποίηση, ζωγραφική, διήγημα κ.ά. «Εφτασαν στις ανώτερες βαθμίδες της ανθρωπιάς, της αυταπάρνησης και της αξιοπρέπειας οι κρατούμενοι της Μακρονήσου κι όλα αυτά σαν αποτέλεσμα της πίστης στα ιδανικά που το ΚΚΕ μας είχε εμπνεύσει», τόνισε. Ο αντιπρόεδρος της ΠΕΚΑΜ αναφέρθηκε ακόμα, συνδέοντας το χτες με το σήμερα, σε όλα όσα γίνονται στη γειτονιά μας. Στο μοίρασμα του Αιγαίου, στην αλλαγή των συνόρων, κατάργηση δημοκρατικών και εργασιακών δικαιωμάτων, συμμετοχή και της χώρας μας σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε άλλες χώρες. Για όλα αυτά επισήμανε χαρακτηριστικά: «Μπορούν να σταματήσουν και να ανατραπούν. Οι λαοί αντιστέκονται... Η ιστορία προχωράει μόνο με αγώνες και θυσίες».

Απευθύνοντας ένα σύντομο χαιρετισμό ο γενικός γραμματέας της ΠΕΚΑΜ Θ. Τσουκνίδας, είπε ότι στη Μακρόνησο αναμετρήθηκε η βία και η βαρβαρότητα με τις ιδέες και τα οράματα. Ενώ πρωτοπόροι σ' αυτή την αναμέτρηση και στους αγώνες γενικά της Εθνικής Αντίστασης ήταν οι κομμουνιστές και οι ΕΠΟΝίτες.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης διαβάστηκαν δύο ποιήματα, του Μ. Λουντέμη αφιερωμένο στις γυναίκες κρατούμενες της Μακρονήσου και του Γ. Ρίτσου το «ΑΒΓ». Στο τέλος όλοι οι συγκεντρωμένοι αγωνιστές τραγούδησαν το «Επέσατε θύματα» και τον «Εθνικό Υμνο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ