Παρασκευή 9 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2006
ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ
Θέα στο... μεγάλο κεφάλαιο

Σε μια απέραντη αρένα άσκησης πολύπλευρης επιχειρηματικής δράσης μετατρέπεται ο χώρος του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, με μια σειρά από κυβερνητικές - ακόμη και αλληλοσυγκρουόμενες - αποφάσεις. Με τον τρόπο αυτό μπαίνει «ταφόπλακα» στο όνειρο των κατοίκων της Αττικής για ένα μεγάλο Μητροπολιτικό Πάρκο, που θα μπορούσε να αυξήσει την αναλογία του πρασίνου ανά κάτοικο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς ...ήξερε να δηλώσει μόνο τι θα ...χτιστεί, ενώ ό,τι πρόκειται να γκρεμιστεί ή να «πρασινίσει» στην έκταση των 5.300 στρεμμάτων το παρέπεμψε σε μελλοντική μελέτη!

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού, παίρνουν σάρκα και οστά οι σχεδιασμοί και της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ επί Σημίτη για οικοπεδοποίηση 1.000 στρεμμάτων. Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι η απόφαση αυτή είναι πλέον δεδομένη. Για να «χρυσώσει το χάπι», πρόσθεσε ότι «το 35% από τα 1.000 στρέμματα θα είναι κοινόχρηστοι χώροι και στα υπόλοιπα 650 στρέμματα οικοπεδική γη. Το ποσοστό κάλυψης θα είναι 40%, επομένως θα οικοδομηθούν μόνο 260 στρέμματα». Και έτσι όμως να είναι τα πράγματα, η έκταση αυτή αρκεί για να «φυτευτεί» μια τσιμεντένια πόλη άνω των 10.000 κατοίκων, αλλά και δύο ξενοδοχεία και σειρά από άλλα κτίρια εμπορικών χρήσεων. Ταυτόχρονα προανήγγειλε την άρση των όρων δόμησης που προβλέπουν χαμηλότερο ύψος στις οικοδομές των όμορων δήμων, ανοίγοντας έτσι ένα ακόμη παράθυρο για περισσότερο τσιμέντο στην περιοχή...

Ο υπουργός ανέφερε ότι το κράτος θα εισπράξει πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από την οικοπεδοποίηση. Και πρόσθεσε ότι τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν και για... το γκρέμισμα πολυκατοικιών σε υποβαθμισμένες περιοχές του Λεκανοπεδίου, προκειμένου να μετατραπούν σε πράσινο! Ο ορισμός της υποκρισίας, αφού την ίδια ώρα παραδίδουν ελεύθερους χώρους στο μεγάλο κεφάλαιο.

Αλλά και από την έκταση που απομένει, άλλα 290 στρέμματα αφορούν παραμένουσες δραστηριότητες (Εκθεσιακό Κέντρο, Αμαξοστάσια τραμ, ΟΑΣΑ, κτίριο FIR κ.ά.). Δεκάδες άλλα στρέμματα θα καταλάβει επίσης η περιφερειακή Υμηττού, που προβλέπεται να ενωθεί με τη Λ. Ποσειδώνος, ενώ θα διατηρηθούν οι διάδρομοι προσγείωσης του πρώην αεροδρομίου.

Αυτό που θα απομείνει, κατά τον υπουργό, θα είναι ένα από τα... μεγαλύτερα πάρκα της Ευρώπης, το οποίο προέβλεψε ότι θα είναι έτοιμο το 2013, ξεκαθαρίζοντας βέβαια ότι οι χρήσεις του από το λαό θα γίνονται με εισιτήριο! Οπως εξήγησε, ετοιμάζεται άμεσα να αναθέσει την οριστική μελέτη στο γραφείο που κέρδισε το 1ο βραβείο στο Διαγωνισμό Ιδεών που προκήρυξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η μελέτη αυτή θα είναι έτοιμη σε 7 μήνες, ενώ υπολογίζεται ότι θα θεσμοθετηθεί στους πρώτους μήνες του 2008.

Την ίδια στιγμή, η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου, που ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών, προκηρύσσει διαγωνισμούς για την παραχώρηση εκτάσεων του Ελληνικού σε ιδιώτες, επιδιώκοντας να εξυπηρετήσει άλλες μεγάλες επιχειρήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ