Κυριακή 11 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανοδος επιτοκίων

Οπως αναμενόταν, την περασμένη Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την άνοδο των επιτοκίων κατά 0,25%. Ετσι το «ευρωεπιτόκιο» έφθασε στο 2,75%.

Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, δεν αποκλείεται και νέα αύξηση μέσα στη διάρκεια του 2006. Τόνισε, μάλιστα, ότι η διοίκηση της ΕΚΤ παραμένει προσηλωμένη στο στόχο της για τη σταθερότητα των τιμών.

Ετσι, ο κ. Τρισέ φρόντισε να καταστήσει σαφές ότι το μέγεθος που θα παρακολουθεί η Κεντρική Τράπεζα της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα είναι ο πληθωρισμός. Πληθωρισμός που δείχνει τα «δόντια» του σε πολλές χώρες - μέλη.

Βεβαίως, τις πρώτες συνέπειες από τη νέα αύξηση του «ευρωεπιτοκίου» θα εισπράξουν οι δανειολήπτες. Ειδικότερα αυτοί που πήραν δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο. Καθώς πολλοί δανειολήπτες βρίσκονται ήδη στο «κόκκινο», αδυνατώντας να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, αντιμετωπίζουν τώρα σοβαρό κίνδυνο οικονομικής καταστροφής.

Μόλις προχτές ανακοινώθηκε ότι τα χρέη από στεγαστικά δάνεια των ελληνικών νοικοκυριών έφτασαν τον Απρίλη σε 48,7 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 35,7%, έναντι 26% την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Τα υπόλοιπα των καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών διαμορφώθηκαν σε 23,3 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 25,6%, έναντι 34,4% την αντίστοιχη περίοδο του 2005.

Την ίδια στιγμή οι τράπεζες αύξησαν τις επιβαρύνσεις στα νέα καταναλωτικά δάνεια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, πριν ακόμα ανακοινωθεί η νέα, επικείμενη, αύξηση από την ΕΚΤ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ