Παρασκευή 9 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Τεταμένη ατμόσφαιρα εν αναμονή δημοψηφίσματος

Αλλος ένας νεκρός χτες στη Γάζα από ισραηλινά πυρά. Οι Ισραηλινοί τελικά είναι οι μόνοι που κερδίζουν από τις ενδοπαλαιστινιακές διενέξεις

Associated Press

Αλλος ένας νεκρός χτες στη Γάζα από ισραηλινά πυρά. Οι Ισραηλινοί τελικά είναι οι μόνοι που κερδίζουν από τις ενδοπαλαιστινιακές διενέξεις
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Μέχρι το Σάββατο έδωσε προθεσμία στη «Χαμάς» και σε όσες οργανώσεις διαφωνούν με τη διενέργεια δημοψηφίσματος, να αλλάξουν τη θέση τους και να προχωρήσουν σε διάλογο με βάση το κείμενο που προτείνεται από φυλακισμένα ηγετικά στελέχη όλων των παλαιστινιακών οργανώσεων, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος. Ο Μαχμούντ Αμπάς κατέστησε σαφές, ενισχυμένος όπως φαίνεται και από τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Παλαιστινίων εγκρίνει το συγκεκριμένο κείμενο, ότι θα υπογράψει διάταγμα το Σάββατο, όπου θα προκηρύσσεται η διεξαγωγή σχετικού δημοψηφίσματος. Χτες, ο Αμπάς συναντήθηκε και με τον Τούρκο Πρόεδρο στη Ραμάλα.

Το κλίμα ανάμεσα στις οργανώσεις «Φατάχ» και «Χαμάς» παρέμεινε, ως εκ τούτου, εξαιρετικά τεταμένο. Αν και επιτεύχθηκε συμφωνία, με αιγυπτιακή παρέμβαση, για απόσυρση της δύναμης ασφαλείας της «Χαμάς» από τους δρόμους, (η εμφάνιση της οποίας κλιμάκωσε την ένταση και οδήγησε και σε συγκρούσεις), μέχρι χτες οι άνδρες του σώματος της ισλαμιστικής οργάνωσης παρέμεναν στις θέσεις τους. Το μόνο που έγινε γνωστό είναι ότι οι δύο οργανώσεις κάλεσαν τους άνδρες τους να μην εμπλέκονται σε συγκρούσεις.

Τέλος, την τεταμένη ατμόσφαιρα όξυνε περαιτέρω η δράση του ισραηλινού στρατού στα σύνορα με τη Γάζα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, κοντά στο φυλάκιο Κάρνι, 1 Παλαιστίνιος αστυνομικός και 3 πολίτες σκοτώθηκαν και άλλοι 4 τραυματίστηκαν όταν ο ισραηλινός στρατός έκρινε ότι «κινούνται ύποπτα» και έβαλλε εναντίον τους με πυροβολικό αλλά και ρουκέτες. Επισήμως, ο ισραηλινός στρατός επιμένει ότι χρησιμοποιήθηκαν μόνο αυτόματα όπλα και ότι τα θύματα, εκτός του αστυνομικού, ήταν μαχητές. Αργότερα, ισραηλινά ελικόπτερα έβαλλαν κατά δρόμων στη βόρεια Γάζα και στη συνέχεια ο ισραηλινός στρατός απάντησε με πυρά πυροβολικού σε ρουκέτες που έπληξαν την πόλη Σντερότ, χωρίς να προκληθούν θύματα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ισραηλινές επιθέσεις και νέοι εποικισμοί (2007-12-05 00:00:00.0)
Αιματηρή ισραηλινή επιδρομή στην Κεντρική Γάζα (2007-07-06 00:00:00.0)
Εισβολή και κατάσχεση χρημάτων από τη Δυτική Οχθη (2006-09-21 00:00:00.0)
Συνεχίζεται το ξεκλήρισμα των αμάχων (2006-07-25 00:00:00.0)
Πάλι και παιδιά θύματα ισραηλινής επιδρομής (2006-06-21 00:00:00.0)
Νέα ένταση (2005-10-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ