Κυριακή 11 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Γυναίκες και νέοι εργαζόμενοι στο στόχαστρο

Συνεχίζοντας στο έδαφος των προηγούμενων νόμων Σιούφα και Ρέππα, η κυβέρνηση στοχεύει στο πετσόκομμα των δικαιωμάτων τους

Το ποσοστό της ανεργίας στις γυναίκες ανέρχεται τουλάχιστον στο 16%. Στον ιδιωτικό τομέα η πλειοψηφία των γυναικών αμείβεται με το 70% των - έτσι και αλλιώς χαμηλών - αμοιβών που έχουν οι άνδρες συνάδελφοί τους. Δύο στους τρεις εργαζόμενους με τις λεγόμενες ευέλικτες μορφές και στη μαύρη ανασφάλιστη εργασία είναι γυναίκες!

Και μόνο αυτά τα στοιχεία - όπως καταγράφηκαν σε πρόσφατη σύσκεψη γυναικών για την Κοινωνική Ασφάλιση που διοργάνωσε η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ - μαρτυρούν τη δυσμενέστερη θέση της γυναίκας στην παραγωγή, που όμως συνδέεται άρρηκτα και με τη θέση της γυναίκας στην Κοινωνική Ασφάλιση. Οι πρωτοβουλίες του ΠΑΜΕ, όλο αυτό το διάστημα για την Κοινωνική Ασφάλιση και ιδιαίτερα για τις εργαζόμενες γυναίκες, δεν έχουν να κάνουν μόνο με τα νέα αντιασφαλιστικά σχέδια που εξυφαίνονται εναντίον τους. Το ΠΑΜΕ επικεντρώνει τη δράση του στην εργαζόμενη γυναίκα, γιατί ήδη η γυναίκα πληρώνει ακριβά τις ανατροπές που έχουν συντελεστεί στις εργασιακές σχέσεις και κατ' επέκταση στην ασφάλισή της.

Στόχος το βάθεμα της εκμετάλλευσης

Γιατί γίνεται φανερό ότι τα υψηλά ποσοστά μερικής απασχόλησης και η ανεργία στις γυναίκες προσθέτουν επιπλέον εμπόδια στην κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, καθιστώντας την εντελώς απροστάτευτη από μια ηλικία και πέρα. Ακόμα όμως και όταν οι εργαζόμενες γυναίκες κατορθώνουν να θεμελιώσουν ένα τέτοιο δικαίωμα, κατά κανόνα οι συντάξεις τους είναι στα κατώτερα επίπεδα, αφού η ημιαπασχόληση και οι χαμηλές αμοιβές, που έχουν γίνει πλέον κανόνας, επιδρούν και στο ύψος των συντάξεων.

Για ποια σύνταξη άραγε μπορεί να μιλά η γυναίκα που εργάζεται ωρομίσθιο, τετράωρα ή έχει εποχική απασχόληση; Αρκεί να αναλογιστεί κάποιος ότι με 100 μεροκάματα το χρόνο, μια γυναίκα θα χρειαστεί 45 ολόκληρα χρόνια, για να κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, δηλαδή να πάρει την κατώτερη σύνταξη. Και όχι μόνο αυτό. Στη σύσκεψη που προαναφέρθηκε, γυναίκα εργαζόμενη μετέφερε την εμπειρία του κλάδου της, όπου επιχειρήσεις «σπρώχνουν» εργαζόμενες ηλικίας 36 ετών σε προγράμματα «εθελούσιας εξόδου». Δηλαδή μια γυναίκα πάνω στον ανθό της ηλικίας της θεωρείται πλέον γερασμένη και περιττή για ορισμένους κλάδους και επιχειρήσεις.

Οπως γεγονός είναι η έλλειψη μέτρων για την προστασία της υγείας των γυναικών, μέτρων πρόληψης των επαγγελματικών ασθενειών με βάση τις ιδιαιτερότητες του οργανισμού τους και της αναπαραγωγικής δυνατότητάς τους. Να γιατί το κάλεσμα του ΠΑΜΕ προς τις εργαζόμενες γυναίκες να μπούνε στον αγώνα μαζικά, για την υπεράσπιση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων και τη διεύρυνσή τους, δεν είναι τόσο υπόθεση του «αύριο», αλλά ανάγκη του σήμερα.

Οι νέοι θα πληρώσουν το μάρμαρο

Προχωρώντας προς στις 15 Ιούνη, η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ κάνει πλατύ άνοιγμα στους νέους εργαζόμενους. Και αυτή η κατηγορία εργαζομένων είναι ήδη από πολλά χρόνια στο στόχαστρο. Οι νέοι εργάτες και εργάτριες, ύστερα από τις αντιασφαλιστικές ανατροπές που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έκαναν τα τελευταία 15 χρόνια, μπαίνουν στην παραγωγική διαδικασία με χειρότερους όρους απ' ό,τι η προηγούμενη γενιά. Η αύξηση των ορίων ηλικίας, η μείωση των συντάξεων, η αύξηση των εισφορών, η χειροτέρευση των υπηρεσιών υγείας είναι η βαριά κληρονομιά της νέας γενιάς από την πολιτική των κομμάτων του ευρωμονόδρομου. Οι εμπνευστές της «νέας μεταρρύθμισης» δεν κρύβουν ότι ειδικά οι νέοι εργαζόμενοι θα είναι αυτοί που θα πληρώσουν το μάρμαρο.

Οι νέοι εργαζόμενοι, λοιπόν, δεν μπορεί να περιμένουν. Μαζί με όλο το ταξικό κίνημα, έχοντας υπόψη τους πως ό,τι κατακτήθηκε, κατακτήθηκε με αγώνες, χρειάζεται πιο αποφασιστικά να μπούνε στην ταξική πάλη, με κριτήριο τις σημερινές σύγχρονες ανάγκες τους.


Γ. ΖΑΧ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2012-08-11 00:00:00.0)
ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕ τη συμπαιγνία ΝΔ - ΠΑΣΟΚ (2006-06-11 00:00:00.0)
Παρουσιάζουν το νόμο Σιούφα σαν πράσινη καινοτομία! (2002-04-16 00:00:00.0)
«Οργανωμένη επίθεση για βάρβαρο ασφαλιστικό σύστημα» (2002-03-27 00:00:00.0)
...και οι προτάσεις του ΚΚΕ (2002-03-08 00:00:00.0)
Θέσεις για διεύρυνση των κατακτήσεων (2000-06-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ