Πέμπτη 15 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ - ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΕΣ
Εφτασαν τα 605,7 εκατ. ευρώ

Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα τα λεγόμενα φέσια της αγοράς

Με ρυθμούς κοντά στα 5 εκατ. ευρώ τη μέρα συνεχίζουν οι ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές, σε μια εξέλιξη που καταδείχνει τα αδιέξοδα των μικρότερων επιχειρήσεων και επαγγελματιών οι οποίοι πληρώνουν τα σπασμένα του ανταγωνισμού. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της «Τειρεσίας ΑΕ» - και παρά τα συνεχή μέτρα ελέγχου που παίρνουν οι τράπεζες - τα «φέσια» στο 5μηνο Γενάρης - Μάης 2006 έφτασαν σε 605,7 εκατ. ευρώ ή σε 4,8 εκατ. ευρώ για κάθε εργάσιμη μέρα.

Τα επίσημα «φέσια» στο τετράμηνο Γενάρης - Απρίλης 2006, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που συλλέγει η «Τειρεσίας ΑΕ» από τις τράπεζες, εμφανίζουν τα παρακάτω:

  • Ακάλυπτες επιταγές: Φτάνουν σε 522,3 εκατ. ευρώ (από 572,7 εκατ. ευρώ στο 5μηνο του 2005) με μείωση 8,8%.
  • Απλήρωτες συναλλαγματικές: Πέταξαν στα 83,4 εκατ. ευρώ (από 71,2 εκατ. ευρώ πέρσι), καταγράφοντας μεγάλη αύξηση σε ποσοστό 17,2%. Το συγκεκριμένο καταδείχνει τη διογκούμενη αδυναμία των λαϊκών στρωμάτων για την έγκαιρη αποπληρωμή των δόσεων για εμπόρευμα που είχαν αγοράσει.
  • Τα κάθε είδους «φέσια» (ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές) διαμορφώθηκαν σε 605,7 εκατ. ευρώ (από 643,9 εκατ. ευρώ πέρσι), εμφανίζοντας μείωση 5,9%.

Είναι φανερό πως τα «μαύρα κατάστιχα» της «Τειρεσίας ΑΕ» μακραίνουν καθημερινά με νέα ονόματα επιχειρήσεων και άλλων δανειοληπτών. Πλάι σε αυτό το φαινόμενο υπάρχει και η έξαρση στα «κόκκινα δάνεια» των νοικοκυριών (καθυστέρηση πάνω από τρεις μήνες), γεγονός που συνεπάγεται δικαστικά μέτρα, κατασχέσεις και πλειστηριασμούς σε όφελος των τραπεζών.

  • Το «πράσινο φως» για τη δημιουργία αρχείου κλαπέντων ταυτοτήτων και διαβατηρίων έδωσε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στη διατραπεζική υπηρεσία «Τειρεσίας». Στο αρχείο αυτό θα τηρείται μόνο ο αριθμός ταυτότητας ή διαβατηρίου και η ημερομηνία δήλωσης της κλοπής ή απώλειας, χωρίς να αναγράφονται τα ονοματεπώνυμα των ατόμων που σχετίζονται με τις κλοπές. Για την οργάνωση του αρχείου, η «Τειρεσίας» θα πάρει τα στοιχεία από την ΕΛ.ΑΣ. Πρόσβαση (on line) θα έχουν μόνο οι τράπεζες με δικαίωμα πρόσβασης στα αρχεία της «Τειρεσίας».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ