Πέμπτη 15 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ»
Υπεραμύνονται της κερδοσκοπικής ασυδοσίας

Κυβέρνηση και ΣΕΒ υπέρ της προώθησης νέων αντιλαϊκών μέτρων στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας

Στον αστερισμό της λογικής «τρώγοντας ανοίγει η όρεξη», κινήθηκαν οι ομιλίες των περισσότερων ομιλητών κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης του λεγόμενου Εθνικού Συμβουλίου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (ΕΣΑΑ), όπου παρουσιάστηκαν η ετήσια έκθεση για την ανταγωνιστικότητα του 2005 και τα συμπεράσματά της και εξετάστηκε το νέο Ρυθμιστικό Πλαίσιο για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Στα πλαίσια αυτά, ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, καθώς και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος υποστήριξαν πως πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες από όλους (κυβέρνηση, επιχειρηματίες, εργαζόμενους και άλλους κοινωνικούς φορείς) για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας και άρα στην ενίσχυση της κερδοσκοπικής ασυδοσίας του μεγάλου κεφαλαίου.

Ο υπουργός Ανάπτυξης αφού παρουσίασε αναλυτικά το πλούσιο έργο μέτρων που προώθησε η κυβέρνηση της ΝΔ για την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας και επιχειρηματικότητας» (ιδιωτικοποιήσεις, απελευθέρωση αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, συμπράξεις δημοσίου - ιδιωτών, διεύρυνση των κρατικών ενισχύσεων και φοροαπαλλαγών), πολλά από τα οποία έφεραν τη σφραγίδα της «συναίνεσης» των «κοινωνικών εταίρων» (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ κλπ.), στη συνέχεια κάλεσε τα μέλη του ΕΣΑΑ να εντείνουν τις προσπάθειές τους στην ίδια κατεύθυνση. Κι αυτό γιατί όπως είπε - παρά τη βελτίωση που σημειώθηκε σε επιμέρους τομείς (ανάπτυξη, απασχόληση, ιδιωτικές επενδύσεις, εξαγωγές, εισπράξεις από ναυτιλία και τουρισμό) και διαπιστώνει η έκθεση του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης (EΣAA) για το 2005 - η συνολική ανταγωνιστικότητα δεν παρουσίασε ανάλογη βελτίωση.

Ενδεικτική των κυβερνητικών προθέσεων, να συμβάλει στην παραπέρα στήριξη της κερδοσκοπικής ασυδοσίας των μεγαλοεπιχειρηματιών, ήταν και η παρακάτω δημόσια δήλωση του Δ. Σιούφα: «Σκοπός μας είναι η διαρκής ενίσχυση της επιχειρηματικότητας του Ελληνα. Βασικοί στόχοι στην κατεύθυνση αυτή είναι: Η πλήρης απενεχοποίηση της επιχειρηματικότητας, η καλλιέργεια επιχειρηματικού πνεύματος στους νέους, η παροχή εφοδίων από την εκπαίδευση - τα οποία είναι απαραίτητα για ηθική και υγιή επιχειρηματική δράση» κλπ. Στα πλαίσια των προθέσεων για τον εξωραϊσμό της κερδοσκοπικής ασυδοσίας του μεγάλου κεφαλαίου, η κυβέρνηση έχει εντάξει και τις προωθούμενες αλλαγές στην εκπαίδευση με το νόμο - πλαίσιο που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεις από τους φοιτητές, τους πανεπιστημιακούς και άλλους συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς.

Αρπάζοντας την ευκαιρία, ο πρόεδρος του ΣEB Δ. Δασκαλόπουλος έκανε ένα βήμα παραπέρα. Αφού επικρότησε το μέχρι τώρα έργο της κυβέρνησης - και όχι μόνο - για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, ζήτησε «να προχωρήσουμε ένα βήμα πέρα από τις επώδυνες διαπιστώσεις, που συνοδεύονται όμως από ανώδυνες στην αοριστολογία τους προτάσεις, και να αναλάβουμε συλλογική δράση με συλλογική ευθύνη». Και αποσαφηνίζοντας τη θέση, πρότεινε να επανέλθει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του ΕΣΑΑ σε 5 βδομάδες, προκειμένου να συζητήσει για τα προβλήματα του Ασφαλιστικού, της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της έρευνας -τεχνολογίας και να διατυπώσει «δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα και εκτίμηση των χρηματικών πόρων που θα απαιτηθούν για την υλοποίησή τους»!

Υπέρμαχος της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και επιχειρηματικότητας, με ...«κοινωνικό διάλογο», εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Xρ. Πολυζωγόπουλος, καταθέτοντας στη συνεδρίαση του ΕΣΑΑ ...11 δράσεις, μεταξύ των οποίων και το Ασφαλιστικό. Για το Ασφαλιστικό, πάντως, ο Δ. Σιούφας επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης ότι θα αντιμετωπιστεί από την επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές του 2008.

Παρεμβάσεις στη συνεδρίαση του ΕΣΑΑ έκαναν, επίσης, μεταξύ άλλων και οι πρόεδροι της ΓΣEBEΕ Δ. Ασημακόπουλος και της ΠΑΣΕΓΕΣ T. Καραμίχας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ