Παρασκευή 16 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πάνω απ' όλα η «καλή ατμόσφαιρα»

Αν και η Τουρκία επιμένει στην πολιτική των προκλήσεων, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει τη δυσφορία της προκειμένου να διατηρηθεί η «καλή ατμόσφαιρα» που προέκυψε από τη συνάντηση Μπακογιάννη - Γκιουλ το περασμένο Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, η Αγκυρα έσπευσε να αθετήσει τα συμφωνηθέντα και να απαιτήσει τη μετάθεση για δεκαπέντε ημέρες της συμφωνίας για μορατόριουμ ασκήσεων, προκειμένου να πραγματοποιηθεί προγραμματισμένη αεροναυτική της άσκηση. Ταυτόχρονα, από την Αγκυρα άρχισε να τίθεται προς την Ελλάδα, μέσω δημοσιευμάτων, το αίτημα για την αποζημίωση του τουρκικού αεροσκάφους που κατέπεσε στην περιοχή της Καρπάθου μετά τη σύγκρουσή του με το ελληνικό μαχητικό.

Οι αιτιάσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών περί της αποζημίωσης, που ενδέχεται να ζητήσει η Αγκυρα για την απώλεια του μαχητικού αεροσκάφους της, είναι αστήρικτες, δήλωσε χτες ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, ο οποίος τόνισε επίσης ότι το ΓΕΑ διερευνά τα αίτια του συμβάντος και, κατά τις πρώτες εκτιμήσεις, ευθύνεται ο Τούρκος πιλότος με τους επικίνδυνους ή τους τουλάχιστον άπειρους χειρισμούς του.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επίσκεψη στη Θράκη της τουρκικής Επιτροπής Εναρμόνισης με την ΕΕ, παρέπεμψε στις σχετικές δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος είχε σημειώσει ότι η τουρκική αποστολή μπορεί να κινηθεί ελεύθερα στο ελληνικό έδαφος και η ελληνική κυβέρνηση θα αποτιμήσει αυτήν την επίσκεψη, μετά την ολοκλήρωσή της.

Σχετικά με την τουρκική άσκηση που θα ξεκινήσει στο Αιγαίο και εξαιτίας της οποίας θα αναβληθεί για 15 ημέρες η έναρξη του μορατόριουμ ασκήσεων, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε να φανεί η ενόχληση της Αθήνας, παραπέμποντας σε όσα συμφώνησε η υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη με τον Τούρκο ομόλογό της στην Κωνσταντινούπολη, υπογραμμίζοντας πως όταν συμφωνείται κάτι, αναμένουμε ότι θα τηρηθεί κιόλας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ