Τετάρτη 21 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Επικρίσεις για νέο μουσείο

ΠΑΡΙΣΙ.--

Υπό σφοδρές επικρίσεις εγκαινιάστηκε χτες από τον Πρόεδρο Σιράκ το μουσείο «Κε Μπρανλί», στη βάση του Πύργου του Αϊφελ, το οποίο φιλοξενεί περίπου 300.000 εκθέματα από χώρες της Αφρικής, της Ασίας και περιοχών του Ειρηνικού. Τα περισσότερα εκθέματα, που δωρίστηκαν από τους καλλιτέχνες, προέρχονται από χώρες που κάποτε υπήρξαν αποικίες της Γαλλίας.

Οι Γάλλοι ιθύνοντες υποστηρίζουν ότι είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται ένα μουσείο με παραδοσιακά έργα τέχνης άλλων χωρών, «κάτι που αποτελεί έκφραση του σεβασμού της πολιτιστικής διαφορετικότητας». Αντίθετη άποψη, πάντως, έχουν πολλοί, τονίζοντας ότι κανονικά σε ένα τέτοιο μουσείο θα έπρεπε να υπάρχει αναφορά στις καταστροφές που προκάλεσε η αποικιοκρατία στους πολιτισμούς αυτούς.

Το ζήτημα έχει λάβει ιδιαίτερες διαστάσεις καθώς έρχεται να προστεθεί στην ένταση που επικρατεί ήδη, εξαιτίας του νομοσχεδίου για τη μετανάστευση αλλά και τις συζητήσεις που διεξάγονται ακόμη μετά τις εξεγέρσεις στα γκέτο από τα παιδιά ή τα εγγόνια των πρώην αποικιοκρατούμενων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ