Τετάρτη 21 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ
Σταθερά σε υπολειτουργία

Στη μέγκενη της εμπορευματοποίησης η αιμοδοσία, όπως προκύπτει και από υπόμνημα των εργαζομένων προς τον υπουργό Υγείας

Σε υπολειτουργία εξακολουθεί να βρίσκεται το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), με αποτέλεσμα να μη διεκπεραιώνονται σημαντικές λειτουργίες των αιμοδοσιών της χώρας όπως η συλλογή και η αποστολή στο εξωτερικό του πλάσματος αίματος. Μάλιστα, αυτή τη στιγμή υπάρχουν αποθηκευμένοι 50.000 ασκοί πλάσματος - συνολικής αξίας 1,5 εκ. ευρώ - με κίνδυνο να καταστραφούν ανά πάσα στιγμή σε περίπτωση που υπάρξει διακοπή του ρεύματος, καθώς έχει λήξει η σύμβαση με την εταιρία που έχει αναλάβει τη συντήρηση των ηλεκτρομαγνητικών εγκαταστάσεων και αυτή τη στιγμή η συντήρηση γίνεται με προφορική συμφωνία.

Τα παραπάνω καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο ΕΚΕΑ, σε ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος μιλούσε (7/6/2006) για «εντυπωσιακά γρήγορους ρυθμούς» σχετικά με το πρόγραμμα των μοριακών ελέγχων που είχε εξαγγείλει τον περασμένο Απρίλη. Οπως, όμως, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, καθυστερεί η προγραμματισμένη κατασκευή και λειτουργία του πρώτου πρότυπου Κέντρου Αίματος Αττικής - ενώ ο υπουργός Υγείας υποσχέθηκε ότι θα λειτουργήσει - όπως και άλλα οχτώ Κέντρα σε όλη την Ελλάδα - μέχρι το τέλος Ιούλη του 2006. Δεν έχουν διοριστεί ακόμη ούτε τα 18 άτομα που υποσχέθηκε ο Δ. Αβραμόπουλος, ούτε τα 20 άτομα που προβλέπει ο ιδρυτικός νόμος 3402/2005 για την ασφαλή λειτουργία του ΕΚΕΑ.

Οσον αφορά στους μοριακούς ελέγχους, οι εργαζόμενοι σημειώνουν ότι δεν αξιοποιούνται πλήρως οι μεγάλες δυνατότητες του εργαστηρίου του ΕΚΕΑ - όπως εξάγγειλε ο υπουργός. Εχει σταματήσει το πρόγραμμα συλλογής πλάσματος από τις υπηρεσίες αιμοδοσίας της χώρας, καθώς και αποστολή του πλάσματος στην Ολλανδία, όπως προβλέπει η σχετική διακρατική σύμβαση. Αιτία είναι και εδώ η λήξη της σύμβασης με την εταιρία που κάνει τις μεταφορές.

Ακόμα οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν:

  • Βρίσκεται σε εκκρεμότητα η σύμβαση για το υπηρεσιακό αυτοκίνητο μεταφοράς του προσωπικού.
  • Το αυτοκίνητο μεταφοράς αίματος και παραγώγων ακινητοποιείται τις μισές μέρες κάθε μήνα λόγω αδυναμίας προμήθειας βενζίνης.
  • Δεν υπάρχει μόνιμα και σε σταθερή βάση συνεργείο καθαριότητας, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων.
  • Βρίσκεται σε εκκρεμότητα το θέμα της φύλαξης των εγκαταστάσεων (6.000τ.μ.).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ