Τετάρτη 21 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Αρχισε η δίκη για το πραξικόπημα του 2002

ΚΑΡΑΚΑΣ.-

Μία δέσμευση του Προέδρου Ούγκο Τσάβες εκπληρώνεται καθώς ενώπιον της δικαιοσύνης βρίσκεται πλέον η υπόθεση του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 11ης και 12ης Απρίλη του 2002 και όσων έχουν εμπλακεί άμεσα στο «διάταγμα Καρμόνα», γνωστό και ως Καρμονάσο. Διάταγμα του πρώην προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχάνων, Πέδρο Καρμόνα, ο οποίος ηγήθηκε του πραξικοπήματος και με το διάταγμα κατέλυε το Μπολιβαριανό Σύνταγμα.

Ανάμεσα σε αυτούς που φέρονται άμεσα εμπλεκόμενοι είναι το πρώην μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου Σεσίλια Σόσα Γκόμες, ο Αλαν Μπρούερ και ο Χοσέ Γκρεγκόριο Βάσκες, οι οποίοι όμως έχουν διαφύγει από τη Βενεζουέλα μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος, όπως και ο Γκουαϊκαπούρο Λαμέδα, πρώην πρόεδρος της πετρελαϊκής εταιρίας PDVSA, που και αυτός έχει συνυπογράψει το διάταγμα Καρμόνα. Σύμφωνα με το πρακτορείο ABN, η δικαστής Λουίσα Ορτέγκα δήλωσε ότι το αδίκημα για οποίο δικάζονται, δηλαδή το έγκλημα της συνωμοσίας για τη βίαιη κατάλυση του Συντάγματος, επισείει ποινές κάθειρξης από 12 έως 24 έτη.

Παράλληλα, σε δίκη οδηγείται και ο πρώην δήμαρχος του δήμου Μπαρούτα Καράκας, Ενρίκε Καπρίλες, σχετικά με την άμεση ανάμειξή του στο αποτυχημένο πραξικόπημα και την εμπλοκή του στην πολιορκία της κουβανικής πρεσβείας κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος. Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε, σύμφωνα με το ΒΒC, με τον εισαγγελέα της έδρας να απαγγέλλει έξι κατηγορίες εναντίον του Καπρίλες, μεταξύ αυτών και την κατάλυση του διεθνούς δικαίου, όταν έγινε παραβίαση και είσοδος στον περιβάλλοντα χώρο και το κτίριο της κουβανικής πρεσβείας, καθώς και εκφοβισμός του προσωπικού της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ