Πέμπτη 22 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
«Ψίχουλα» για την πτηνοτροφία

Καμία πρόθεση να στηρίξει ουσιαστικά τον πτηνοτροφικό τομέα για τις ζημιές που υπέστη εξαιτίας της «νόσου των πουλερικών», και ιδιαίτερα τους μικρομεσαίους πτηνοτρόφους, δεν έχει η Ευρωπαϊκή Ενωση, αποκαλύπτοντας με θορυβώδη τρόπο τις ανέξοδες υποσχέσεις που μοίραζε η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης όλο το προηγούμενο διάστημα.

Χτες, δόθηκε στη δημοσιότητα η απόφαση της Επιτροπής Διαχείρισης Αυγών και Κρέατος Πουλερικών της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία το κόστος των μέτρων στήριξης από τον κοινοτικό προϋπολογισμό αναμένεται να ανέλθει από 50 έως 65 εκατομμύρια ευρώ το μέγιστο και για όλες τις χώρες οι οποίες αιτήθηκαν στήριξη από την Κοινότητα. Η χώρα μας πρόσφατα είχε αποστείλει στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ τον εκτιμώμενο προϋπολογισμό υλοποίησης του προγράμματος στήριξης του πτηνοτροφικού τομέα, ο οποίος ανέρχεται στα 92 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την αρχική απόφαση που είχε ληφθεί από την Επιτροπή, η κοινοτική συνεισφορά στα μέτρα στήριξης της πτηνοτροφίας θα κάλυπτε το 50% του προϋπολογισμού κάθε κράτους - μέλους, που σημαίνει ότι η χώρα μας ζητά περί τα 46 εκατ. ευρώ.

Αν υπολογιστεί ότι εκτός από την Ελλάδα, ακόμη 13 κράτη - μέλη (Τσεχία, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Κύπρος, Ουγγαρία, Ολλανδία, Αυστρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία) έχουν υποβάλει αιτήσεις οικονομικής στήριξης και μάλιστα κάποια από αυτά, όπως η Γαλλία, έχουν μεγαλύτερη πτηνοτροφική παραγωγή και υπέστησαν μεγαλύτερες ζημιές το περασμένο διάστημα απ' ό,τι η χώρα μας, καταλαβαίνει κανείς ότι τα τελικά κονδύλια που θα εγκριθούν - όποτε γίνει αυτό τελικά, αφού συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα δε δόθηκε- για την ελληνική πτηνοτροφία θα είναι κυριολεκτικά ψίχουλα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ