Πέμπτη 22 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Με σύνθημα «Ο διάλογός σας είναι μια απάτη» διαδηλώνουν και σήμερα

Στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια το αγωνιστικό ραντεβού φοιτητών - σπουδαστών

Με αίτημα αιχμής «καμία συμμετοχή στο διάλογο» και αποφασισμένοι να μην τσιμπήσουν στον ελιγμό της κυβέρνησης, φοιτητές και σπουδαστές βγαίνουν ξανά σήμερα στο δρόμο για να διαδηλώσουν μαζί με τους εργαζόμενους ενάντια στο νέο νόμο -πλαίσιο. Το αγωνιστικό ραντεβού των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων στην Αθήνα είναι στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, ενώ ανάλογες κινητοποιήσεις γίνονται σε δεκάδες ακόμα πόλεις.

Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης και την πλαγιοκόπηση από πλευράς κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ - ΓΣΕΕ - ΣΥΝ - αστικών ΜΜΕ, για να συρθεί το κίνημα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης της μεγαλύτερης χασούρας, οι αποφάσεις της πλειοψηφίας των συνελεύσεων απορρίπτουν το διάλογο.

Οι φοιτητές γνωρίζουν ότι η δημοσιοποίηση του προσχεδίου και η υποτιθέμενη «δημόσια διαβούλευση» που κήρυξε η κυβέρνηση δεν είναι τίποτα περισσότερο από ελιγμός. Ελιγμός που στοχεύει στην εκτόνωση των κινητοποιήσεων. Ελιγμός που επιδιώκει να σπείρει αυταπάτες στους φοιτητές και τους σπουδαστές για δήθεν τροποποίηση του νέου νόμου.

Μετά και τη δημοσιοποίηση του προσχεδίου, έγινε φανερό ότι ο νόμος - πλαίσιο δε φτιασιδώνεται, μόνο ανατρέπεται.

Αναδεικνύεται έντονα η ανάγκη επαγρύπνησης και ετοιμότητας των φοιτητών και σπουδαστών, καθώς η κυβέρνηση έχει κάνει σαφείς τους στόχους της να μην υπαναχωρήσει από την υλοποίηση της πολιτικής της ΕΕ, την οποία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν συνυπογράψει. Φοιτητές και σπουδαστές εντοπίζουν την ανάγκη επαγρύπνησης για να απαντήσουν δυναμικά στην περίπτωση που η κυβέρνηση καταθέσει το νέο νόμο - πλαίσιο μέσα στον Αύγουστο. Παράλληλα, έχουν ήδη προγραμματίσει νέες κινητοποιήσεις ενάντια στη σύνοδο υπουργών Παιδείας του ΟΟΣΑ στις 27 και 28 Ιούνη.

Σε αρκετές αποφάσεις συλλόγων, επίσης, γίνεται αιχμηρή κριτική και στη στάση της ΓΣΕΕ που έσπευσε να παροτρύνει στο διάλογο - πιστή στη συναίνεση και την υποταγή - ενώ απέρριψε την πρόταση των ταξικών δυνάμεων για 24ωρη απεργία και 48ωρη στη σύνοδο των υπουργών Παιδείας του ΟΟΣΑ. Παράλληλα, μια σειρά φοιτητικών και σπουδαστικών αποφάσεων προτάσσουν τη διεκδίκηση σύγχρονης ανώτατης παιδείας που έχει ανάγκη ο λαός και η νεολαία και υπογραμμίζουν τα παρακάτω αιτήματα:

  • Ανώτατη Εκπαίδευση στην υπηρεσία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και όχι υποταγμένη στο κεφάλαιο.
  • Δωρεάν βιβλία, σίτιση, στέγαση, μεταφορές για όλους τους φοιτητές.
  • Μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους φοιτητές (6ωρη εργασία με αποδοχές οχταώρου, άδειες μετ' αποδοχών την περίοδο της εξεταστικής).
  • Πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης καθηγητές και αύξηση του διδακτικού και τεχνικού προσωπικού.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ