Παρασκευή 23 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Μεταλλείο κατά Εθνικού Δρυμού!

Τουλάχιστον απορία προκαλεί το ομόφωνο «ναι» (20/6) του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου υπέρ της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρίας «Elmin ΑΕ - Μεταλλευτικές Επιχειρήσεις Ι. Βαρδινογιάννης και Σία ΟΕ» για την υπόγεια εκμετάλλευση βωξίτη στη θέση Κοκκινόβραχος (Δήμος Υπάτης, Νομός Φθιώτιδας) εντός του Εθνικού Δρυμού Οίτης!

Το θέμα δεν έπρεπε να φτάσει καν στο ΚΑΣ και στην εταιρία δεν έπρεπε να δοθεί άδεια από κρατικό φορέα, αφού το νομικό καθεστώς προστασίας των Εθνικών Δρυμών είναι σαφέστατο: Απαγορεύεται, μεταξύ άλλων, «η κάθε μορφής παραχώρηση προς φυσικά ή νομικά πρόσωπα και δημόσιες υπηρεσίες για σκοπό άλλον από αυτόν της ίδρυσης του εθνικού δρυμού» και «η ανόρυξη και εκμετάλλευση μεταλλείων και λατομείων, η απόληψη ορυκτών προϊόντων και γενικά η εκτέλεση συναφών εργασιών ή η κατασκευή σχετικών εγκαταστάσεων».

Αντιθέτως επιβάλλεται (Ν.Δ 996/71, άρθ. 3, παρ.1), «η προστασία, η διατήρηση και η βελτίωση της σύνθεσης της μορφής και των φυσικών καλλονών τους, για αισθητική, ψυχική και υγιεινή απόλαυση και ανάπτυξη του τουρισμού, ως και για τη διενέργεια πάσης φύσεως επιστημονικών ερευνών».

Κι όμως, παρότι η Οίτη κηρύχτηκε (1966) Εθνικός Δρυμός, στη συζήτηση προέκυψε ότι ο «όμιλος Σκαλιστήρη» λειτουργούσε το μεταλλείο από το 1968... Είναι το ίδιο μεταλλείο που θέλει να εκμεταλλευτεί η «Elmin», η οποία, σύμφωνα με όσα είπε στο ΚΑΣ εκπρόσωπός της, έχει ήδη εγκεκριμένη μελέτη(!), αλλά υποβάλλει νέα, καθώς θέλει να ανοίξει νέα στοά (!), αφού υπάρχουν ακόμη 1,5 εκατ. τόνοι βωξίτη.

Το θέμα τέθηκε στο ΚΑΣ λόγω της ύπαρξης σπηλιών («Αϊ Σπηλιές» τις ονομάζουν οι ντόπιοι), που χρησιμοποιούνταν ως ασκητήρια. Σε ένα από αυτά υπάρχουν τοιχογραφίες του 12ου αιώνα. Γι' αυτό η 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων πρότεινε απόρριψη της μελέτης, αλλά η αρμόδια Διεύθυνση (κοιτάζοντας «μυωπικά» το «γράμμα» του αρχαιολογικού νόμου) εισηγήθηκε στο ΚΑΣ να εγκριθεί, θεωρώντας ότι... δεν προκαλεί άμεση ή έμμεση βλάβη στο αρχαίο!

Μόνο ένα μέλος του ΚΑΣ (τελικά ψήφισε «ναι»...) σημείωσε την καταστροφή του βουνού από τη συγκεκριμένη χρήση, γεγονός που, όπως είπε, θέτει παραμέτρους έμμεσης βλάβης των αρχαιοτήτων και του περιβάλλοντος. Κάτι που προκύπτει και από την εθνική και από τη διεθνή νομοθεσία, ιδιαίτερα αφού πρόκειται περί Εθνικού Δρυμού. Σημειώνουμε, ακόμα, ότι η εκπρόσωπος της εταιρίας είπε και ότι δεν μπορεί να αποκατασταθεί η υπάρχουσα βλάβη στο περιβάλλον από τις προηγούμενες επιφανειακές εξορύξεις, λόγω «κλίσης του εδάφους»!!!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ