Παρασκευή 23 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Οι σχέσεις με Ρωσία και ΝΑΤΟ στο επίκεντρο των εξελίξεων

Νέες εντάσεις στις σχέσεις της Ουκρανίας με τη Ρωσία προανάγγειλε, ουσιαστικά, η Γ. Τιμοσένκο, που για άλλη μια φορά ανέλαβε τα καθήκοντα της πρωθυπουργού της χώρας, μετά τη συμφωνία μεταξύ των 3 κομμάτων της «πορτοκαλί» συμμαχίας. Οι διαβουλεύσεις για το μοίρασμα των υπουργικών θώκων κράτησε στην Ουκρανία 3 ολόκληρους μήνες και η νέα πρωθυπουργός, με τις πρώτες της κιόλας δηλώσεις, εκφράζει τη διάθεση της νέας κυβέρνησης να επανεξετάσει τις συμφωνίες φυσικού αερίου που υπέγραψε η προηγούμενη, επίσης «πορτοκαλί» κυβέρνηση, με τη Ρωσία και τον ενεργειακό «γίγαντα» της «ΓΚΑΖΠΡΟΜ».

Πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι οι διαθέσεις αυτές της νέας κυβέρνησης της Ουκρανίας έρχονται σε μια δύσκολη σχετικά συγκυρία για τη Ρωσία. Οχι μόνο γιατί στη συνάντηση των G-8 τον Ιούλη στην Αγ. Πετρούπολη το ζήτημα της «ενεργειακής ασφάλειας» βρίσκεται στην ατζέντα των συνομιλιών, αλλά και γιατί τις τελευταίες βδομάδες γίνεται σκληρό «παζάρι» για αντίστοιχα ζητήματα με το Τουρκμενιστάν, που δε θέλει πλέον να πουλά το φυσικό αέριό του στη Ρωσία σε τιμές 4 φορές χαμηλότερες από τις διεθνείς, αλλά και με τη Λευκορωσία, που προς το παρόν αντιστέκεται στην προσπάθεια των ρωσικών εταιριών να αποκτήσουν το σύστημα διανομής του φυσικού αερίου αυτής της χώρας, με αντάλλαγμα τη διατήρηση των χαμηλών τιμών για τη Λευκορωσία.

Στο μεταξύ, με δηλώσεις του, ο Π. Σιμονιένκο, Α` Γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας (ΚΚΟ), εκτίμησε πως η νέα κυβέρνηση δε θα έχει «μακροζωία» και σ' ό,τι αφορά το ΚΚΟ τα ζητήματα που θα επιδιώξει να θέσει το επόμενο διάστημα θα είναι η προκήρυξη δημοψηφίσματος σχετικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ και το καθεστώς της ρωσικής γλώσσας. Ταυτόχρονα, το ΚΚΟ προτίθεται να καταθέσει νομοσχέδιο που θα απαγορεύει την ένταξη της χώρας σε στρατιωτικούς συνασπισμούς, ενώ θα αναλάβει και νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη διατήρηση του Ενιαίου Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) με τη Ρωσία.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ