Σάββατο 24 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οι «ευνοημένοι» της Κοινωνικής Ασφάλισης

Κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ, αναλαμβάνοντας καθένας το ρόλο που του αναλογεί, έχουν ήδη δρομολογήσει τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων. Σ' αυτή την κατεύθυνση, λίγες μόνο μέρες μετά τη δεύτερη κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, με θέμα το ασφαλιστικό, οι υπουργοί Οικονομικών και Απασχόλησης απέστειλαν ήδη επιστολές προς τους «κοινωνικούς εταίρους» να συμμετέχουν στην «επιτροπή των εμπειρογνωμόνων» που θα ασχοληθεί με την καταγραφή της κατάστασης στην Κοινωνική Ασφάλιση και θα προτείνει τις «λύσεις» - όχημα για τις νέες ανατροπές. Στο στόχαστρο έχουν ήδη «κλειδωθεί» οι γυναίκες, οι νέοι σε ηλικία εργαζόμενοι και βέβαια τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Ενώ ακολουθεί η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, η αύξηση των εισφορών των εργαζομένων, μέσω και της ενίσχυσης της ιδιωτικής ασφάλισης.

Τα συμπεράσματα και αυτής της «επιτροπής» είναι προδιαγεγραμμένα. Θα προστεθούν και θα ενισχύσουν τα αντιδραστικά επιχειρήματα για την «ανταγωνιστικότητα», το «αδιέξοδο των ταμείων», τη γήρανση του πληθυσμού. Θα αξιοποιηθούν για να συγκαλυφτούν ακόμα περισσότερο οι μόνοι και πραγματικοί υπεύθυνοι για την κατάσταση που βρίσκονται σήμερα τα Ταμεία, που δεν είναι άλλοι από το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του. Η «επιτροπή» θα επιχειρήσει να βάλει το δικό της καθοριστικό λιθαράκι στη χειραγώγηση των εργαζομένων, να στρώσει το έδαφος για τις προαποφασισμένες αλλαγές σε βάρος τους. Η ίδια η λειτουργία της στόχο έχει να ντύσει με το μανδύα της κοινωνικής συναίνεσης τα προωθούμενα αντιασφαλιστικά μέτρα, να ενισχύσει την προπαγάνδα γύρω από τον αντεργατικό «κοινωνικό διάλογο».

Οι εργαζόμενοι ξέρουν καλύτερα από τον καθένα ότι δε χρωστάνε σε κανέναν. Το ζούνε από πρώτο χέρι οι 125.000 συνταξιούχοι του ΙΚΑ που παίρνουν σύνταξη μέχρι 390 ευρώ και οι δυο στους τρεις κάτω από 540 ευρώ. Την ίδια ώρα που οι βεβαιωμένες οφειλές των εργοδοτών προς το ΙΚΑ, εκτινάχτηκαν στα 3,2 δισ. ευρώ από τα 2,2 δισ. ευρώ, που ήταν το 2002 και η εισφοροδιαφυγή σε καθημερινή βάση ξεπερνάει τα 6.000.000 ευρώ τη μέρα. Αυτή είναι η κατάσταση στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό των 5,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων και συνταξιούχων και δε χρειάζονται «εμπειρογνώμονες» για να τη διαπιστώσουν και να βρουν το φταίχτη. Αλλωστε, κανείς «ειδικός» δεν πρόκειται ποτέ να πει στους εργαζόμενους ότι ο αντιασφαλιστικός νόμος Ρέππα, η βάση της σημερινής νέας επίθεσης, επιβαρύνει κάθε χρόνο το ΙΚΑ με 1,1 δισ. Την ίδια ώρα που, από τα 803 εκατομμύρια ευρώ που πλήρωσε το Ιδρυμα στους φαρμακοβιομήχανους το 2002, φέτος θα καταβάλει το ποσό των 1.353 εκατομμυρίων ευρώ.

«

Ευνοημένοι» στο σημερινό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης υπάρχουν και δεν είναι άλλοι από τους μεγαλοεργοδότες, τα συμφέροντα των οποίων στηρίζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με τις πλάτες και της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ. Εκεί είναι που πρέπει να στρέψουν τα πυρά τους οι εργαζόμενοι. Παλεύοντας με το ΠΑΜΕ ενάντια στον «κοινωνικό διάλογο», στα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα και διεκδικώντας ασφάλιση και συντάξεις στο ύψος των σύγχρονων και πραγματικών αναγκών τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρόκληση σε βάρος της εργατικής τάξης η νέα αντιασφαλιστική ρύθμιση (2006-11-02 00:00:00.0)
Νέες χαριστικές ρυθμίσεις για το κεφάλαιο (2006-08-11 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΙΚΑ από τους εργοδότες (2006-05-19 00:00:00.0)
Κατά 4 χρόνια αυξήθηκε η ηλικία συνταξιοδότησης (2005-11-13 00:00:00.0)
Στραγγαλίζουν οικονομικά το Ταμείο (2005-10-21 00:00:00.0)
Εξασφαλίστηκαν... φθίνοντες ρυθμοί (2002-11-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ