Σάββατο 24 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΑΣ ΟΤΑ
Πλαίσιο πάλης για Βαρέα - Ανθυγιεινά

Την ώρα που εντείνεται η επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ δίνει με τις προτάσεις της χέρι βοήθειας στην κυβέρνηση

Την ανάγκη οι εργαζόμενοι του κλάδου να εντείνουν και συντονίσουν την αγωνιστική τους δράση με όλους τους εργαζόμενους στις βαριές και ανθυγιεινές εργασίες στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, διεκδικώντας ένα πλαίσιο πάλης που να ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες τους, τονίζει σε ανακοίνωση η ΔΑΣ ΟΤΑ.

Ταυτόχρονα, καταγγέλλει την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΣΚ (ΣΥΝ) - που, όπως φάνηκε και στο πρόσφατο Γενικό Συμβούλιο, η πρότασή της για τα ΒΑΕ, την οποία κατέθεσε στο υπουργείο για την έναρξη διαλόγου, είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες των εργαζομένων. Κατηγοριοποιεί τα επαγγέλματα σε βαρέα και υπερβαρέα, ένας διαχωρισμός που διευκολύνει την κυβέρνηση στον αποχαρακτηρισμό επαγγελμάτων. Προτείνει οι εργαζόμενοι να πληρώνουν επασφάλιστρο 4,3%, δηλαδή να ξαναπληρώσουν για την ένταξη στα ΒΑΕ, αντί να αναδείξει την τεράστια εισφοροδιαφυγή από κράτος και εργοδότες (δήμους). Βάζει τα 30 χρόνια δουλιάς για όρο συνταξιοδότησης αντί να διεκδικήσει τη μείωση των ορίων ηλικίας και δεν κάνει κουβέντα για αύξηση των συντάξεων.

Η ΔΑΣ επισημαίνει ότι η πρόταση της πλειοψηφίας κινείται στη λογική της λεγόμενης αντοχής της οικονομίας του κεφαλαίου και του ρεαλισμού του συστήματος. Η ένταξη του κλάδου στα ΒΑΕ, τονίζει, πρέπει να γίνει με ουσιαστικούς και ευνοϊκούς όρους και όχι με βάση τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΙΚΑ για τα ΒΑΕ και τον αποτρεπτικό νόμο 2703/99. Διεκδικεί ένα πλαίσιο αιτημάτων που βάζει σε πρώτη προτεραιότητα: Τη μείωση των ορίων ηλικίας, την κατάργηση του επασφαλίστρου για τους εργαζόμενους, τον υπολογισμό της σύνταξης στο 80% του τελευταίου μισθού. Επίσης ορισμένα από τα αναλυτικά αιτήματα των ταξικών δυνάμεων είναι: Διεύρυνση της ένταξης στα ΒΑΕ με νέους χώρους, 30ωρο - 5ήμερο - 6ωρο, μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης (55 για άντρες, 50 για γυναίκες) και άλλα.

Επιτροπές χειραγώγησης

Στο μεταξύ, ολοταχώς προχωρά η κυβέρνηση της ΝΔ στην προώθηση των αντιασφαλιστικών της σχεδιασμών, που στο στόχαστρό τους έχουν και τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Προχτές τα υπουργεία Οικονομικών και Απασχόλησης έστειλαν επιστολή στους «κοινωνικούς εταίρους», ζητώντας τους να ορίσουν εκπρόσωπο για τη συμμετοχή τους στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για το Ασφαλιστικό, η σύσταση της οποίας αποφασίστηκε στις πρόσφατες κοινές συνεδριάσεις των Διαρκών Επιτροπών Κοινωνικών και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Ο ρόλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων είναι να προχωρήσει σε τεχνική αποτίμηση και καταγραφή των υπαρχόντων δεδομένων, το πόρισμα της οποίας θα αποτελέσει τη βάση των περαιτέρω αντιασφαλιστικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης.

Την Τρίτη, εξάλλου, συνεδριάζει και η Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης, με σκοπό να προωθηθούν, μεταξύ άλλων, οι πολιτικές των προγραμμάτων της διά βίου κατάρτισης...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ