Τρίτη 27 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υπόγειος πόλεμος κατά του Τάσσου Παπαδόπουλου

Με τη συμμετοχή κυβερνητικών κέντρων στην Αθήνα και με στόχο την άσκηση πιέσεων ώστε η Λευκωσία να μη δημιουργήσει «προβλήματα» στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας αλλά και να αποδεχθεί ένα «νέο» σχέδιο Ανάν

Ενας βρώμικος και υπόγειος πόλεμος με στόχο τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από ορισμένα κυβερνητικά κέντρα στην Αθήνα, πιθανότατα σε γνώση και με την ανοχή του Μεγάρου Μαξίμου.

Ο παρασκηνιακός αυτός πόλεμος συνδέεται άμεσα με τη στάση που έχει κρατήσει μέχρι τώρα ο Κύπριος Πρόεδρος στο ζήτημα της επίλυσης του Κυπριακού (βλέπε «σχέδιο Ανάν»), αλλά κυρίως με τις νέες προσπάθειες «επίλυσής» του που δρομολογούνται από ΗΠΑ και ΕΕ, με τη σύμφωνη, όπως όλα δείχνουν, στάση της ελληνικής κυβέρνησης.

Ηδη έχει γίνει φανερό ότι η ελληνική κυβέρνηση, τείνοντας «ευήκοον ους» στις υποδείξεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ και των ισχυρών κρατών-μελών της ΕΕ, κλιμακώνει τις πιέσεις της προς την κυπριακή κυβέρνηση ώστε σε πρώτη φάση να μη δημιουργήσει «προβλήματα» στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και ταυτόχρονα να συμφωνήσει σε μια νέα νεοταξική «λύση» του Κυπριακού, στη βάση του «σχεδίου Ανάν».

Το «μήνυμα» προς τη Λευκωσία ανέλαβε να το στείλει ο Κ. Μητσοτάκης, γνωρίζοντας προφανώς το κλίμα που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας των παρεμβάσεων της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών, αλλά και τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να ασκήσει πιέσεις προς τη Λευκωσία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα κυριακάτικων εφημερίδων («Καθημερινή», «Παρόν»), ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ γνωστοποίησε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρ. Παπούλια, στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν πρόσφατα, ότι πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο υπονόμευσης του Τάσσου Παπαδόπουλου, ώστε στις επόμενες προεδρικές εκλογές να μπει στη θέση του συγκεκριμένος «αξιόπιστος» Κύπριος πολιτικός, με «μετριοπαθείς» θέσεις στο Κυπριακό. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο Κύπριος Πρόεδρος «έχει ενημερωθεί λεπτομερώς για το γεγονός και είναι γνώστης των παρασκηνιακών κινήσεων της παραπολιτικής ομάδας που διακαώς επιθυμεί την "πτώση" του».

Παρά το γεγονός ότι όλες οι πλευρές (ελληνική - κυπριακή κυβέρνηση - Κ. Μητσοτάκης), με χαρακτηριστική καθυστέρηση, διέψευδαν χτες τα δημοσιεύματα, ωστόσο οι πληροφορίες επιμένουν. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι από την επομένη του δημοψηφίσματος στην Κύπρο τον Απρίλη του 2004, ο Κ. Μητσοτάκης είχε ζητήσει τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και από τα μεγάλα κόμματα της Κύπρου να ασκήσουν πιέσεις στον Κύπριο Πρόεδρο στην κατεύθυνση της αποδοχής του «σχεδίου Ανάν», ενώ είχε υπαινιχθεί και το ενδεχόμενο της «αντικατάστασής» του.

Το Γραφείο Τύπου του Κ. Μητσοτάκη εξέδωσε χτες, με καθυστέρηση σχεδόν δύο ημερών, ανακοίνωση στην οποία χαρακτηρίζει αθλιότητες ανάξιες σχολιασμού «τα σενάρια που εμπλέκουν τον κ. Μητσοτάκη σε θέματα συνδεόμενα με την προεδρική εκλογή στην Κύπρο».

Δε γνωρίζει τίποτα η κυβέρνηση

Η ελληνική κυβέρνηση, διά στόματος εκπροσώπου της, παριστάνει την ανήξερη για το σχέδιο υπονόμευσης του Τάσσου Παπαδόπουλου, αλλά αποφεύγει να αποδοκιμάσει τις κινήσεις υπονόμευσής του...

«Δεν προτίθεμαι να σχολιάσω αοριστίες, φήμες και πληροφορίες», δήλωσε ο Ευ. Αντώναρος όταν κλήθηκε να σχολιάσει τα σχετικά δημοσιεύματα, επιχειρώντας να πείσει ότι η κυβέρνηση πληροφορήθηκε για όλα αυτά από «τις πληροφορίες από τον Τύπο, όπου ανεγράφησαν». Οταν ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση καταδικάζει τέτοιες κινήσεις σε βάρος του Κύπριου Προέδρου ο αναπληρωτής εκπρόσωπος απέφυγε να το κάνει επαναλαμβάνοντας την αρχική θέση ότι δε σχολιάζει «ασάφειες και φήμες»... Από την άλλη αναφέρθηκε στη «γνωστή και δεδομένη συνεργασία και συνεννόηση, μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου», η οποία, όπως είπε, «εντάσσεται στα πλαίσια μιας κοινής στρατηγικής, τόσο σε σχέση με τα ευρωπαϊκά θέματα, όσο και στο θέμα της επίλυσης του Κυπριακού». Στο πλαίσιο αυτό επικαλέστηκε τόσο την τελευταία επίσκεψη του νέου Κύπριου ΥΠΕΞ, Γ. Λιλήκα, στην Αθήνα και τις συνομιλίες που είχε με την Ντ. Μπακογιάννη, όσο και τη συνάντηση του Κ. Καραμανλή με τον Τ. Παπαδόπουλο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Πάντως, το όλο θέμα θα τεθεί, εκ των πραγμάτων, στην επίσκεψη που αναμένεται να πραγματοποιήσει μέσα στον επόμενο μήνα στην Αθήνα ο Κύπριος Πρόεδρος.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χριστόδουλος Πασιαρδής, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, δεν αποδίδει σημασία στα δημοσιεύματα και δε θεωρεί ότι οι ενέργειες, που αναφέρονται σε αυτά, συνιστούν υπονόμευσή του. Διευκρίνισε δε ότι η Λευκωσία δε γνωρίζει κατά πόσον αυτές οι ενέργειες ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Είναι γεγονός, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ότι μερικοί κύκλοι στην Αθήνα δε συμφωνούν με την πολιτική, που ακολουθείται στο Κυπριακό, και πρόσθεσε: «Κάποιοι στην Αθήνα και στην Κύπρο φαίνεται να δυσανασχετούν με τη συναντίληψη στο Κυπριακό με τα συνεργαζόμενα (ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ) κόμματα και τρέφουν την ψευδαίσθηση ότι τυχόν ρήξη της συνεργασίας θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για επαναφορά του "σχεδίου Ανάν"».

Καταλήγοντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «απόψεις ή ενέργειες ιδιωτών πολιτικών στην Ελλάδα δε δημιουργούν, ούτε μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στις αρμονικές σχέσεις και στην αγαστή συνεργασία του Προέδρου Παπαδόπουλου με την ελληνική κυβέρνηση και ιδιαίτερα με την υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ